Περιβάλλον

Ωρα… κρίσης για τα σκουπίδια της Ηλείας

tsironis-4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το οριστικό πλαίσιο για τη δρομολόγηση και υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ηλεία, αναμένεται να καθοριστεί στην σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί για σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να παρίστανται οι επτά δήμαρχοι του νομού, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνος για το συντονισμό της  διαχείρισης των απορριμμάτων,  κ. Ευάγγελος Καπετάνιος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.

Ως γνωστόν η λύση που έχει προκριθεί και προωθείται, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΦΟΔΣΑ, για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εγκατάσταση μονάδας μηχανικής διαλογής στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς στο χώρο που έχει αδειοδοτηθεί για την κατασκευή  του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ.

Αυτό που απομένει να αποσαφηνιστεί σήμερα,  είναι ο τρόπος υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Τα σενάρια,  για τα οποία έγινε εκτενής συζήτηση κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Φορέα,  είναι δύο:

Το πρώτο να ανατεθεί με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη επιχειρηματία η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας για δύο χρόνια.

Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει την κατασκευή της μονάδας από το ΦΟΔΣΑ και την ανάθεση της λειτουργίας της σε ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει έτοιμη ο Φορέας ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 870 χιλ. ευρώ. Μεταξύ των άλλων λοιπόν που θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη είναι και η εξεύρεση κονδυλίων για την χρηματοδοτησή του.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφ.Πατρίς

Όλη η επικαιρότητα