Ηλεία Υγεία

Όραμα η αναγέννηση του Νοσοκομείο Κρεστένων – Τριπλή διάσταση στη λειτουργία του

Ο πολυδιάστατατος ρόλος της Νοσηλευτικής Μονάδας Κρεστένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την επόμενη δεκαετία είναι το όραμα-στόχος της διοίκησης, όπως παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ από τον αναπλ. διοικητή του ιδρύματος, Γιάννη Χουζούρη, σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

Η λειτουργία μιας σύγχρονης δομής ολικής φροντίδας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην αποκατάσταση της υγείας ασθενών με άνοια αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα δρομολογηθούν οι ενέργειες για την «ανάσταση» του νοσοκομείου.

Όπως τόνισε ο κ. Χουζούρης, ο στόχος είναι να έχει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της πρόνοιας στη νότια Ηλεία, καθώς και στην ανάπτυξη της μετανοσομειακής φροντίδας, όπου υπάρχει κενό στον δημόσιο τομέα, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασθενών για την αποκατάστασή τους.

Το πλάνο προβλέπει μια δομή υγείας με τριπλή διάσταση. Τη λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας, τη λειτουργίας μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, αλλά και την ίδρυση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με δέκα κλίνες και βραχεία νοσηλεία, ώστε να καλύπτονται επαρκώς και τα έκτακτα περιστατικά.

Ο ετήσιος προγραμματισμός για την άρτια λειτουργία της μονάδας προβλέπει δύο γιατρούς Γενικής Ιατρικής, έναν παθολογο, έναν παιδίατρο κάθε εβδομάδα, γυναικολογικό κάθε μήνα, οφθαλμίατρο σε δεκαπενθήμερη βάση, καθώς και άλλες ειδικότητες (οδοντίατρος, καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, κ.ά.). Οι βασικές δράσεις περιλαμβάνουν δύο εργαστήρια, μικροβιολογικό και ακτινολογικό.

Τα «όπλα» και τα εμπόδια

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Χουζούρη, έχει αρκετά μειονεκτήματα αλλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Όπως εξήγησε, τα βασικά μειονεκτήματα είναι ο ελάχιστος αριθμός και η έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, η μη λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου, η παλαιότητα κτιρίων και το γεγονός ότι οδεύουν προς συνταξιοδότησης αρκετοί εργαζόμενοι. Επίσης, μπορεί να επιδράσουν ανασταλτικά οι δυσκολίες στον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας, αλλά και οι διαχρονικά αμφίθυμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της μονάδας σε επίπεδο ηγεσίας.
Ωστόσο, η ίδρυση της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, η προκήρυξη παθολόγου και η δρομολογούμενη κατάρτιση προγράμματος επίσκεψης γιατρών και υλοποίησης δράσεων δημιουργούν θετικές προϋποθέσεις για το μέλλον της ΝΜ Κρεστένων. Παράλληλα, ο κ. Χουζούρης ανέφερε ότι το μαχητικό προσωπικό, το οικονομικό νοικοκύρεμα και κοινωνική ετοιμότητα για τυχόν επιθετικές κινήσεις συγκροτούν τρίπτυχο αισιοδοξίας για τη λειτουργία της μονάδας.

Επιπλέον, οι κατά καιρούς δωρεές, η ίδρυση συλλόγου φίλων του νοσοκομείου αλλά και η αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα και σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς ήδη το Νοσοκομείο απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα.

«Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κρεστένων είναι ένα ίδρυμα Υγείας που δραστηριοποιείται από το 1949. Η ιστορία του είναι μεγάλη, όπως και πελώρια η παρακαταθήκη που αφήνει στη νέα γενιά τα επόμενα χρόνια. Η επαφή πολίτη-εργαζομένων στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας είναι αμφίδρομη. Αναπτύσσουμε ενέργειες ενημέρωσης και επικοινωνίας για οποιοδήποτε θέμα Υγείας θέλει ο πολίτης να έρθει σε επαφή με το Ν. Κρεστένων. Η Υγεία είναι Δημόσιο αγαθό. Η καθολική φροντίδα Υγείας στον πληθυσμό που διαμένει, φιλοξενείται ή ταξιδεύει στη Νότια Ηλεία είναι η αποστολή του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κρεστένων. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και μοχθούμε όλο το 24ώρο όλες τις ημέρες του χρόνου», αναφέρει ο κ. Χουζούρης, τονίζοντας ότι μέσα από το σάιτ οι πολίτες θα ενημερώνονται για όλα τα θέματα Υγείας της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας, ειδικά της Νότιας και της Δυτικής πλευράς της Αρκαδίας καθώς και τα κεντρικά νέα των θεμάτων Υγείας της χώρας, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη γραμματέα Μπ. Σεφερλή και τον υπεύθυνο του νεοϊδρυθέντος Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών ασθενών Υγείας, Αντ. Ροβολόπουλο.

Όλη η επικαιρότητα