Ηλεία

Οργή ΑμεΑ για την μη τοποθέτηση Seatrack στην Ηλεία – «Οι ανίκανοι να πάνε στα σπίτια τους!»

Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για ένα ακόμα καλοκαίρι οι συμπολίτες μας ΑμεΑ όσον αφορά το… γνωστό πλέον θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στην θάλασσα με το σύστημα σίτρακ (Seatrack).

Όπως κατήγγειλαν τα μέλη του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στο ΚΕΦΙΑΠ Πύργου… η κοροϊδία δεν πάει άλλο!

Τα μέλη του σωματείου κατηγόρησαν τους πολιτικούς της περιοχής μας για ανικανότητα, αφού για 3η συνεχόμενη χρονιά η τοποθέτηση σίτρακ που θα τους δίνει το δικαίωμα να χαρούν τα μπάνια τους δεν έχει γίνει ακόμα σε κανέναν από τους τρείς δήμους που το είχαν εξαγγείλει. Κοντεύοντας στα μέσα του Ιουνίου οι συμπολίτες ΑμεΑ χτύπησαν «καμπανάκι» ζητώντας να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε να προλάβουν… λίγο καλοκαίρι και μην γίνουν χειμερινοί κολυμβητές!

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαπαναγιώτου διευκρίνισε πως «Στον δήμο Πύργου που βάση νόμου είναι υπεύθυνος για την πρόσβαση στη θάλασσα εντάχθηκε η τοποθέτηση του σίτρακ στον προϋπολογισμό του με τα χίλια ζόρια! Χρήματα που δεν είχαμε την ευκαιρία να ξαναβρούμε και θα αποκτούσαμε δυο σίτρακ. Η διαδικασία ξεκίνησε πολύ αργά και το… τρένο μάλλον θα χαθεί από την πληροφόρηση που έχουμε, αφού άλλαξε ο νόμος περί προμηθειών και περιμένουν ακόμα να τους σταλεί μια φόρμα προκειμένου να προχωρήσουν στην δημοπράτηση. Είμαστε το 11% του πληθυσμού αλλά δεν θα έχουμε σίτρακ και φοβάμαι ότι θα χαθεί και η χρηματοδότηση αφού θα πρέπει το ποσό να έχει απορροφηθεί μέχρι τον τέλος του χρόνου. Στο δήμο Ήλιδας είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα αφού έχει προχωρήσει η διαδικασία πλην όμως θέλουμε να θίξουμε τη στάση της Πολιτείας και της Διαχειριστικής Αρχής στην Περιφέρεια αφού ο δήμος περιμένει το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις εργασίες. Έχουν γίνει όλα και απομένει η προέγκριση. Στους υπόλοιπους δήμους είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης η τοποθέτηση σίτρακ όμως ούτε κι εκεί έγινε! Για έναν ΑμεΑ ένα μπάνιο ισοδυναμεί με τέσσερεις θεραπείες… εγώ θα βοηθηθώ από την οικογένεια μου για να κάνω ένα μπάνιο, τα παιδιά που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο ποιος θα τα βοηθήσει;».

«Όλοι ασχολήθηκαν με τα προεκλογικά»…

«Δυστυχώς όλοι ασχολήθηκαν με τα προεκλογικά, όλοι έταξαν και για άλλη μια χρονιά μας κοροϊδεύουν! Πρέπει να σταματήσει αυτό και για να σταματήσει ως ένδειξη καλής θέλησης ο νέος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας να παρακάμψει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν μας νοιάζει! Δεν γίνεται να παραβιάζεται το Συνταγματικό μας δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα. Καλούμε όλους τους δήμους να μην χρονοτριβήσουν άλλο. Στην ημερίδα που διοργανώσαμε πριν λίγο καιρό είχε ανακοινωθεί ότι υπάρχει Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αφήνοντας μια ακόμα ευκαιρία για τον τόπο μας να πάει χαμένη. Δυστυχώς είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι γιατί πρέπει κάποτε τους ανθρώπους που είναι ανίκανοι να τους στέλνουμε στα σπίτια τους! Δίνουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών και θα προβούμε σε πιο δυναμικές ενέργειες αν δεν γίνει κάτι»… τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Απαιτούμε…

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Γιώργος Παπανικολόπουλος δήλωσε πως «κάθε χρόνο τα ίδια. Πέρυσι ενημερώσαμε να αφαιρεθεί το σίτρακ για να μην το πάρει η θάλασσα αλλά αυτό δεν έγινε.  Η ζημία έφτασε τα 17.000 ευρώ, ο κ. Κατσιφάρας και ο κ. Γεωργιόπουλος μας είπαν ότι θα διευθετηθεί… απαιτώ να μπει άμεσα το σίτρακ στο Κατάκολο. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να είμαστε παραπεταμένοι και να προσπαθούμε για τα αυτονόητα. Κοιτάζουμε με το κιάλι τη θάλασσα! Δήμοι σε όλη την Ελλάδα τοποθετούν σίτρακ… εδώ στην Ηλεία κανένα; Στον δήμο Πύργου έχουν το κονδύλι αλλά μας λένε ότι καθυστερεί η διαδικασία. Απαιτούμε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα».

Όλη η επικαιρότητα