Ηλεία

Πύργος: «Ορμητικό ποτάμι» η χθεσινή συνέντευξη του δημάρχου Τ. Αντωνακόπουλου – Το «καρτέλ» και οι ανεπαρκείς

Με λόγο ορμητικό και καταγγελτικό μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και την εκπομπή “ΕΡΤικά …Εριστικά”, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Ο κ. Αντωνακόπουλος «άστραψε και βρόντηξε» για όσους όπως είπε, «υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών» και ζήτησε να πάρουν θέση και οι βουλευτές, που τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι απλοί συγγραφείς μακροσκελών κειμένων στον τύπο αλλά να φέρνουν αποτέλεσμα για τον τόπο».

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το ΤΕΦΑΑ και τον δρόμο Πάτρα – Πύργος χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα  κάνοντας λόγο ακόμη και για… «νέο καρτέλ που θέλει τα έργα με αναθέσεις», ενώ επεσήμανε ότι «το κάθε χλμ ασφάλτου στη χώρα μας στοιχίζει 6 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη»…

Για την κριτική που ασκείται στην Δημοτική Αρχή Πύργου, είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι από το παρελθόν έχουν χάσει πλέον το λεωφορείο». Παράλληλα μίλησε για ακατανόητα και απαράδεκτα πράγματα που βρήκε να έχουν γίνει στο δήμο Πύργου και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε δήμαρχος που δεν είχε στο γραφείο του ούτε στυλό για να γράφει»… «Έτσι πέρασαν κάποιοι από εδώ, ως υπάλληλοι από το Δήμο», ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος…

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε στα παρακάτω…

Για το ΤΕΦΑΑ…

«Οι εξελίξεις δικαιώνουν την εικόνα Βαβέλ που υπάρχει σε όλη την Ελληνική κοινωνία, απαξιώνει όλες τις προσπάθειες, όταν ατεκμηρίωτα ζητάμε πράγματα από την Πολιτεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν θα αντιδικήσουμε με την πρόταση γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί. Εμείς έχουμε θετικά δεδομένα, έχοντας καταθέσει φάκελο που σχετίζεται με την υλοποίηση λειτουργίας ΤΕΦΑΑ στην περιοχή μας, όπως οι αθλητικές υποδομές που διαθέτουμε καθώς και πρόταση για το Στεγαστικό.

Δεν έχουμε όμως ακόμα την άποψη της Πολιτείας, δεν έχουμε τη σθεναρή υποστήριξη διαφόρων πολιτικών παραγόντων της περιοχής μας, όπως αυτή απαιτείται για να κερδίσουμε ένα τόσο μεγάλο στοίχημα. Δεν υπάρχει μια δυναμική διεκδίκηση. Όταν κάνουμε δημοτικό συμβούλιο αρρωσταίνουν όλοι ή έχουν ταξίδι στο, εξωτερικό… το να διαρρήξουμε τα ιμάτια μας προς ένδειξη διαμαρτυρίας δεν είναι η λύση για τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους Κυβερνητικούς. Ο Κυβερνητικός βουλευτής δεν είναι συγγραφέας ούτε δημοσιογράφος! Πρέπει να φέρνει αποτέλεσμα κάτι το οποίο έχει ξεχαστεί αφού δεν τολμάνε να συγκρουστούν για το καλό του τόπου. Εγώ σαν βουλευτής ήμουν αιρετικός, πολλές φορές δεν ψήφιζα κιόλας. Καλώ τους βουλευτές μας όχι μόνο να πάρουν θέση αλλά να πάρουν και πρωτοβουλίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου.

Για το Πάτρα – Πύργος…

«Έχουμε το θέμα της πανδημίας και θα δείτε τώρα που θα πάνε τα ΕΣΠΑ. Ορισμένοι φιγουρατζήδες που πήγαν μια φορά, γιατί δεν τους ξαναφώναξαν, στο υπουργείο τι ακριβώς κάνουν; Τον εθελοντή; Μπήκαν κάποιοι παράγοντες από την Ηλεία στη λογική του να περιμένουμε για το έργο κι ας κοστίζει πολύ παραπάνω με παραχώρηση. Να πάει 500 εκατ. ευρώ, 200 παραπάνω και με διόδια… αλήθεια; Έχουν καταλάβει σε ποιους μιλάνε και σε τι εποχή ζούμε;

Με έκοψαν σε κανάλι Πανελλήνιας εμβέλειας όταν είπα ότι η συμφωνία είναι 13 δις ευρώ για να γίνουν οι δρόμοι από τις πέντε κοινοπραξίες, το νέο καρτέλ… δεν το καταλαβαίνουμε αυτό; Κάνουμε τον αφελή; Δεν θέλουν τα έργα με εκπτώσεις αλλά με απευθείας αναθέσεις. Έχουν αφήσει έξω τον Εμφιετζόγλου γιατί κάπου τα έχουν χαλάσει προφανώς και μας βάζουν “πακέτο” μαζί με το δρόμο του Άκτιου.

Το σχέδιο είναι να δοθεί το έργο ως βορρά σε μια από τις πέντε μεγάλες εταιρείες, που διαβουλεύτηκαν μεταξύ τους. Όλα αυτά όταν η Ευρώπη είναι διαλυμένη και κοιτάζει να ανασυνταχθεί. Το χιλιόμετρο της ασφάλτου στην Ελλάδα κοστίζει έξι φορές περισσότερο απ` ότι στην Ευρώπη κι εμείς παριστάνουμε τους θεατές στην ληστεία της Δημόσιας Οικονομίας. Και πανηγυρίζουμε γι` αυτό γιατί έχουμε καταντήσει από πολίτες να γίνουμε πελάτες και άτομα. Από την πολύ εξυπνάδα μας είμαστε στον πάτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Ζωντανέψαμε την Κοινωνία μέσα σε λίγους μήνες»…

«Ο Πύργος ήταν μια ξεχασμένη πόλη εδώ και χρόνια από την ανεπάρκεια των εξουσιών που αναδείχθηκαν και από την Πολιτεία που ήταν πάντα σε χαμηλότερο επίπεδο απ` ότι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και βλέπουμε τους ίδιους να θέλουν να επαναφέρουν αυτή την υπανάπτυξη. Δεν βάζουν μυαλό. Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι μοιραίοι για την πόλη, που δημιούργησαν το Ποτόκι, το Ξυστρή που δεν έχει είσοδο να μπεις με άχρηστες εγκαταστάσεις για τις λαϊκές, τον Κούβελο, τα σκουπίδια που ήταν βουνά για τρία χρόνια. Ποιος έφτιαξε αυτό τον Πύργο;

Στην κριτική που ασκήθηκε για την δράση που κάναμε την Πρωτομαγιά απαντάμε πως εμείς δεν θέλουμε τον Πύργο κοιμητήριο αλλά ζωντανό. Κάνουμε έργα, ζωντανέψαμε την Κοινωνία μέσα σε λίγους μήνες. Είδαν όλοι τι έγινε τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες… αλλά αυτοί είχαν μάθει αλλιώς. Τώρα υποφέρουν… Ας πάνε στα κοιμητήρια, εμείς είμαστε με τους ζωντανούς, τους απλούς, τους ανθρώπους της καθημερινότητας. Με τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Δεν τους θέλουμε αυτούς που φοβούνται να μιλήσουν, να χορέψουν με τον κόσμο… φτάνει η ειρωνεία και το παραμύθι στον κόσμο. Δεν μπορούν να βγαίνουν πάλι στο παζάρι! Δεν υπάρχει δρόμος επαναφοράς γιατί βλέπουν τον κόσμο μόνο για εκμετάλλευση. Ας κάνουν τη χάρη στο κόσμο λοιπόν να κάτσουν στην άκρη.

Να υπάρχει αντιπολίτευση, ναι. Αλλά υπεύθυνη, με άποψη που να μην προκαλεί τη συλλογική μνήμη για τα κακά που έχουν γίνει στην πόλη. Συν την ανεπάρκεια την ολική όπως στην περίπτωση της Τριανταφυλλιά που δεν διεκδικήσαμε όπως κι άλλες παραχωρήσεις που έγιναν. Έχουν γίνει κακουργήματα τόσα χρόνια.

Να έχουν λοιπόν προσεκτικό λόγο και να κοιτάνε και πίσω», σχολίασε ο δήμαρχος Πύργου.

«Μέσα σε μερικούς μήνες έχουμε κάνει πάρα πολλά»…

«Έχουμε εκλεγεί για 4 χρόνια και τότε θα δώσουμε απολογισμό για ότι κάναμε. Μέσα σε μερικούς μήνες όμως έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά που τα βλέπει ο κόσμος. Το δημαρχείο είναι ανοικτό για όλη τη κοινωνία και καθημερινά περνούν εκατοντάδες πολίτες και εξυπηρετούνται για πληθώρα θεμάτων με τρόπο συλλογικό. Πολύ σύντομα η οδοποιία της πόλης και των χωριών θα ολοκληρωθεί. Σεβόμαστε και αξιοποιούμε τα χρήματα υπέρ του πολίτη. Αξίζει να πω ότι τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε βρήκαμε ένα αυτοκίνητο Καθαριότητας να δουλεύει και τα υπόλοιπα παρκαρισμένα σε συνεργεία, διαλυμένα… τώρα κυκλοφορούν δέκα αυτοκίνητα στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Όλα τα φορτηγά δουλεύουν όπως και δουλεύουν και όλα τα μηχανήματα. Δεν κάναμε κάτι μαγικό… εφαρμόσαμε άλλη πολιτική.

Συμβαίνουν βλάβες στην ΔΕΥΑΠ, με απόσταση δυο μηνών η μια από την άλλη και ασκείται κριτική όταν το 2019 είχαμε δώσει ως δήμος 75.000 ευρώ για βλάβες στον κεντρικό αγωγό μέσα σε ένα τετράμηνο ενώ το ίδιο διάστημα φέτος έχουμε δώσει μόλις 10.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Το πάρτι που γινόταν θα βγει προς τα έξω γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πρόσωπα που η Κοινωνία θα καταλάβει ποιοι είναι. Δεν μπορεί στην Πολιτική να κάνεις το τάιμινγκ όπως σε βολεύει στα επαγγελματικά σου, στα οικονομικά σου και στο προσωπικό σου σχεδιασμό. Πρέπει να συνταχθείς με τον βηματισμό της κοινωνίας για να την υπηρετήσεις. Όσοι αναλαμβάνουν θέση στα Δημόσια πράγματα πρέπει να αποδεικνύουν ότι μπορούν. Υπήρξε δήμαρχος που δεν είχε στο γραφείο του στυλό…», δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα