Ηλεία

ΟΡΤ: Βαθιά Θρησκευτικό και ουσιαστικό το Φετινό Πάσχα

Ακούστε το άρθρο

ΟΡΤ ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ “ΕΦΕΡΑΝ” ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Το φετινό Πάσχα ήταν διαφορετικό. Ήταν ανατρεπτικό σε σχέση με όλα όσα έχουμε μάθει να ζούμε. Ήταν αναγκαστικά μοναχικό, χωρίς εκείνο το ιδιαίτερο και κατανυκτικό κλίμα που μεταφέρουν στην ψυχή μας οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αναστάσιμη Λειτουργία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία την Δευτέρα του Πάσχα. Το φετινό Πάσχα οι εκκλησιές λειτούργησαν κεκλεισμένων των θυρών. Μια γενναία απόφαση της εκκλησιαστικής ηγεσίας, προκειμένου οι πιστοί να μείνουν σπίτι, τηρώντας τις οδηγίες των επιστημόνων για την αποφυγή του συγχρωτισμού, υπό τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού. Ένα Πάσχα που δοκίμασε την ψυχική δύναμη των ορθόδοξων χριστιανών και ίσως έγινε τελικά το πιο ουσιαστικό Πάσχα της ζωής μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ο Μητροπολίτης κ.κ Γερμανός είχαν άλλωστε με εγκύκλιο τονίσει την ανάγκη  “να διαφυλάξουμε τον εαυτόν μας και τους συνανθρώπους μας” και είχαν καλέσει τους πιστούς εκουσίως να πειθαρχήσουν και με σχολαστικότητα να τηρήσουν όσα η Κυβέρνησις  επέβαλε. Ο Ηλείος Ποιμενάρχης είχε δώσει παράλληλα το μήνυμα του διπλού κέρδους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα ωφεληθούμε, ασκούμενοι στην άσκησι τηρήσεως του περιορισμού των αδυναμιών μας, αλλά και θα ωφελήσουμε με την αγάπη μας τους άλλους, πιστούς και άπιστους”.

Παρόλα αυτά, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την κατάνυξη των ημερών μένοντας σπίτι και παρακολουθώντας τις ζωντανές μεταδόσεις που η Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ηλείας ενέταξε στο πρόγραμμά της. Συνεργεία εικονοληπτών και τεχνικών συντάχθηκαν σε αυτή την κοινωνική δράση, εργάστηκαν με επαγγελματισμό και βαθύ αίσθημα ευθύνης και κατάφεραν να μεταφέρουν σε κάθε σπίτι το κλίμα των ημερών. Από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, οι πολίτες παρακολούθησαν τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, την Αναστάσιμη Λειτουργιά καθώς και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Η ΟΡΤ διαμόρφωσε το πρόγραμμά της δίνοντας την ευκαιρία στους πιστούς να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στις εκκλησίες μας, να ζήσουν νοερά το Θείο Δράμα και την κορύφωσή του, να λάβουν το ισχυρό μήνυμα της νίκης της ζωής μέσα από την Ανάσταση και να κατανοήσουν ότι ακόμη και υπό αυτές τις σκληρές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην καθημερινότητά μας, η βαθιά χριστιανή πίστη πάντα βρίσκει μια χαραμάδα φωτός για να παραμείνει ζωντανή και να γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Αυτό άλλωστε μετέφερε και με το μήνυμά του, την Δευτέρα του Πάσχα ο Μητροπολίτης Ηλείας, λέγοντας ότι αφού ο Χριστός νίκησε τον θάνατο, φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να νικήσουμε εμείς οι άνθρωποι τον κορωνοϊό. Ένα μήνυμα που έφερε γαλήνη και δύναμη στις ψυχές των πιστών, σε μια χρονική στιγμή που τέτοια λόγια είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Το φετινό Πάσχα, ναι, ήταν διαφορετικό….Με εκκλησίες κλειστές, χωρίς περιφορές Επιταφίων στα χωριά και τις γειτονιές, χωρίς τις πρώτες λαμπάδες να βγαίνουν από τους Ναούς, χωρίς ” δεύτε λάβετε φως…”. Ταυτόχρονα όμως ήταν ένα Πάσχα, το μοναδικό της ζωής μας, με τόση πολλή προσμονή, ελπίδα, άσκηση της πίστης μας, ουσία… Μια Μεγάλη Εβδομάδα πιο ουσιαστική από ποτέ… Και ίσως, αυτό το “Χριστός Ανέστη” να είναι το καλύτερο που έχουμε βιώσει ποτέ στη ζωή μας… Αυτό που ψάλλαμε ή απλώς ψιθυρίσαμε…

Το φετινό Πάσχα ήταν, τελικά, υπέροχα διαφορετικό και βαθιά θρησκευτικό.

Ένα μήνυμα που έφερε γαλήνη και δύναμη στις ψυχές των πιστών, σε μια χρονική στιγμή που τέτοια λόγια είναι πιο αναγκαία από ποτέ, από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό.
Χωρίς πιστούς, κεκλεισμένων των θυρών, λειτούργησαν οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα.
Η Ακολουθία των Παθών, την Μεγάλη Πέμπτη.
Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου.
Ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ Αθανάσιος στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης.
Διαφορετική η φετινή Ανάσταση, χωρίς πιστούς αλλά με ισχυρά μηνύματα.
Διαφορετική η φετινή Ανάσταση, χωρίς πιστούς αλλά με ισχυρά μηνύματα.
Ο Ηλείος Ποιμενάρχης στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία την Δευτέρα του Πάσχα.
Η ΟΡΤ και η Μητρόπολη Ηλείας “έφεραν” σε κάθε σπίτι το φως της Ανάστασης.

Όλη η επικαιρότητα