Πολιτική

Oruc Reis: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό

Ακούστε το άρθρο

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μία ημέρα μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου, ενέργεια η οποία τορπίλισε τις όποιες προσπάθειες για διάλογο.

Το τουρκικό σκάφος κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της NAVTEX και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της.

Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, με τις ελληνικές δυνάμεις την ίδια στιγμή να βρίσκονται σε συναγερμό και να παρακολουθούν διακριτικά την πορεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Παραλήρημα τουρκικού ΥΠΕΞ: Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Σε παραληρηματικό τόνο ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα πυρά του Νίκου Δένδια μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της Αθήνας μετά την προκλητική NAVTEX.

Κουνώντας το δάχτυλο στη χώρα μας, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο πως θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Το Oruç Reis συνεχίζει τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε πριν ένα μήνα για συντήρηση και επισκευή. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, απαντώντας στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας, μιλά για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς της Ελλάδας και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ -αντιστρέφοντας την πραγματικότητα- κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις της χώρας.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενο αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιστέκονται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου» σημειώνεται.

Τέλος, η Άγκυρα καλεί τη χώρα μας να σταματήσεις τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. «Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Οφείλει να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ξεκινήσει ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικά σε ό,τι αφορά στις διερευνητικές επαφές».

Το μήνυμα Μπορέλ

Την ίδια ώρα, «λυπηρή» χαρακτήρισε τη νέα NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλορίζου ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι προκαλεί νέες εντάσεις αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, όπως ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής.

Μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε πως «ενημερωθήκαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για τις εξελίξεις», υπογραμμίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη.

«Είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκτιμήσει την κατάσταση. Είχαμε πει ότι οι ηγέτες θα ξαναέβλεπαν το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματούσε να παίζει με τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την Τουρκία

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ξεκαθάρισε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου.

» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής στις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εξήγησε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας προς τους ευρωπαίους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μετά τον απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια και τόνισε ότι η Τουρκία δρα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

via

Όλη η επικαιρότητα