Αγροτικά

Ως το τέλος της άνοιξης θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για το χαλάζι!

Απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνη...
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης για την άμεση ανάγκη καταγραφής και αποζημίωσης των αγροτών της Ηλείας από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος απάντησε πως για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και χαλάζι που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου 2023 στην Π.Ε Ηλείας σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες, φράουλες, πατάτες) διενεργήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 32 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.130 δηλώσεις ζημιάς.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό μέσω της απάντησης του κ. Στύλιου, το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της άνοιξης.

«Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες των κηπευτικών για τις οποίες οι εκτιμήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνεχίζεται για τις λοιπές καλλιέργειες. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ. Τονίζεται δε ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις. Για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. πέραν του μονίμου προσωπικού ενισχύθηκε και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό 10 ατόμων», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Όλη η επικαιρότητα