Ελλάδα

Όταν… «εγκλωβίζονται» οι ζωές μας

Οι εικόνες των εγκλωβισμένων ανθρώπων στην Αττική οδό θύμιζαν ταινία. Ήταν όμως μια τραγική πραγματικότητα  που θα μπορούσε να γίνει ταινία.
Ακούστε το άρθρο

Ο χιονιάς στην Αττική απέδειξε πόσο γρήγορα εξαιτίας προφανώς μίας κακής διαχείρισης  εγκλωβίζονται ζωές μέσα σε χιονισμένο δρόμο. Στον πιο σύγχρονο, αυτό της Αττικής οδού.

Όσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα στον συγκεκριμένο δρόμο αδυνατούν ακόμα και σήμερα να πιστέψουν αυτά που συνέβησαν. Τους φαίνεται αδιανόητο ότι έμειναν για ώρες μέσα στο κρύο χωρίς φαγητό χωρίς νερό χωρίς φάρμακα  για όσους τα είχαν ανάγκη χωρίς… τίποτα. Μικρά παιδιά, άρρωστοι άνθρωποι, έγκυες, ηλικιωμένοι, αναζητούσαν μάταια μία βοήθεια. Κανείς δεν υπήρχε να τους βοηθήσει παρά μόνο όσοι βρίσκονταν σε κοντινά σε αυτούς αυτοκίνητα.

Οι εικόνες των εγκλωβισμένων ανθρώπων στην Αττική οδό θύμιζαν ταινία. Ήταν όμως μια τραγική πραγματικότητα  που θα μπορούσε να γίνει ταινία.

«ΕΠΑΘΑ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ»

Ο Γιώργος Ανδρέογλου είναι οδηγός ταξί. Την περασμένη Δευτέρα πήγαινε στο αεροδρόμιο προκειμένου να πετάξει για Κωνσταντινούπολη έναν μητροπολίτη. Πέρασε τα διόδια στις 11:02 το πρωί. Κανείς δεν του είπε μην περάσετε… Κανείς δεν του είπε ότι θα μπλοκάρει… ότι θα εγκλωβιστεί. Και εγκλωβίστηκε.

«Έβλεπα ανθρώπους να λιποθυμούν, μικρά παιδιά να κλαίνε. Ο μητροπολίτης που επέβαινε στο ταξί μου είχε ζάχαρο. Πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω. Κάποια στιγμή δεν σας κρύβω έπαθα κρίση πανικού. Ένιωσα πόνο στο στήθος… Το άγχος μου ήταν μην τελειώσουν τα καύσιμα  και παγώσουμε».

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ…

Ο κομμωτής Τηλέμαχος Κωστόπουλος το πρωί της Δευτέρας τελείωσε την δουλειά του στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR  και κάλεσε ταξί για να πάει στο σπίτι του. Έφθασε την επόμενη ημέρα γιατί πολύ απλά εγκλωβίστηκε στην Αττική οδό. Ο κ. Κωστόπουλος έιναι καρδιοπαθής. Χειρουργήθηκε πριν από 50 ημέρες. Ο εγκλωβισμός του προκάλεσε αφυδάτωση και λόγω της ήδη επιβαρυμένης υγείας του μετά τον απεγκλωβισμό του οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.

«Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Έμεινα για ώρες ατελείωτες μέσα στο χιόνι ,την παγωνιά. Οι γιατροί όταν έφθασα στο νοσοκομείο μου είπαν ότι αν έμενα στην κατάσταση που ήμουν άλλες τέσσερις ώρες θα πάθαινα έμφραγμα.Έπρεπε να πάρω τα φάρμακά μου και εγώ ήμουν εγκλωβισμένος σε ένα ταξί».

«ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΚΑ…»

Η Χριστιάνα θεωρεί τον ευατό της υπερβολικά τυχερό που έμεινε μόνο οκτώ ώρες στην Αττική Οδό.

«Άρχισε να γίνεται επικίνδυνη η κατάσταση μετά τις 12 το μεσημέρι. Αυτοκίνητα γλιστρούσαν και κόσμος κινδύνευε. Να είναι καλά ο διπλανός οδηγός που μου έδωσε νερό και τοστ. Δεν πίστευα αυτό που ζούσα. Στην αρχή νομίζαμε ότι κάποιος μας κάνει πλάκα».

 ΠΡΟΩΡΗ ΓΕΝΝΑ

Μία γυναίκα γέννησε πρόωρα, μια άλλη έγκυος αιμορράγησε… Ένα κοριτσάκι με σοβαρό πρόβλημα υγείας έπρεπε άμεσα να απεγκλωβιστεί. Γιατροί που ήταν και οι ίδιοι εγκλωβισμένοι έσπευσαν να τη βοηθήσουν. Να τη μεταφέρουν σε σημέιο όπου μπορούσαν να την παραλάβουν οι αστυνομικοί.

«ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ…»

Οι πληγέντες σαφώς και θέλουν να αποζημιωθούν. Είτε με μαζικές είτε με μεμονωμένες αγωγές.

«Είναι αδιάνοητο όλο αυτό που έγινε. Δεν πέρασε ένας άνθρωπος να δει αν ζούμε ή αν πεθάναμε. Όταν καταφέραμε να τους βρούμε μετά από ώρες στο τηλέφωνο η Αττική οδός μας απάντησε ότι… «σας βλέπουμε από τις κάμερες». Και η απορία η δικιά μας είναι… «μα καλά, δεν έβλεπαν από το πρωί το χάος και το μποτιλιάρισμα; Πως μας άφηναν να περάσουμε και μας διαβεβαίωναν ότι γίνεται η ροή των αυτοκινήτων;»… είπε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ ένας από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν. Κάποιοι έμειναν ακόμα και 30 ολόκληρες ώρες.

Και όλα αυτά στην πρωτεύουσα μίας ευρωπαϊκής χώρας. Στην Αθήνα του 2022.

 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Εγκλωβισμένοι οδηγοί υπήρξαν όμως στη Μεσογείων και τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Η Άννα ήταν επιβάτης σε ταξί. Μπήκε στη Λ.Μεσογείων στις οκτώ το βράδυ. Προσπαθούσε να γυρίσει σπίτι της από τη δουλειά της. Έφθασε στο σπίτι της στις τρεις τα ξημερώματα με τη βοήθεια εκχιονιστικού μηχανήματος.

«Δεν πέρασε άνθρωπος να μας ενημερώσει τουλάχιστον τι θα κάνουμε. Σταματημένοι στο ίδιο σημείο ώρες ατελείωτες.Έναν άνθρωπο της πολιτικής προστασίας με ένα φτυάρι που ποτέ δεν κατάλαβε γιατί πήγαινε πάνω κάτω. Η απελπισία σε όλο το μεγαλείο της. Στο 112 δεν απάντησε κανείς».

ΦΙΛΟΤΙΜΟ… 

Νοικοκυριά έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα. Και άρχισε για άλλη μία φορά  το πινγκ -πονγκ των ευθυνώ .Όπως γίνεται πάντα σε μεγάλες καταστροφές.

Και τελικά ποιος φταίει; Οι πολίτες έχουν καταλήξει από τα γεγονότα και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Υπάρχουν οδηγοί που έχουν πεισμώσει και που δεν θα αφήσουν έτσι αυτή την υπόθεση. Γιατί είναι αδιανόητο να μην προλαμβάνεις. Να μην έχεις σχέδιο. Να μην μπορείς να διαχειριστείς το πρόβλημα.

Στα δικηγορικά γραφεία οδηγοί και επιβάτες ζητούν να κατατεθούν αγωγές. Γιατί όπως μας εξήγησαν νομικοί μπορεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ να είναι για κάθε αυτοκίνητο, αποζημίωση όμως δικαιούνται και οι επιβάτες. Και ήδη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Πατρίς συντάσσεται ήδη η πρώτη αγωγή συνεπιβάτη.

Όσοι άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι απέδειξαν τι σημαίνει η λέξη «φιλότιμο». Τι σημαίνει να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου. Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, τα άνοιξαν και έβαλαν κόσμο μέσα για να μην ξεπαγιάσει. Κάποιοι άνοιξαν τις καρότσες τους και μοίρασαν κρουασάν στον πεινασμένο κόσμο.

Αυτοί είχαν φιλότιμο. Κάποιοι άλλοι;…

Όλη η επικαιρότητα