Πολιτική

Όταν η Κονιόρδου αγνοεί όσα συμφώνησε με τον Τσίπρα

Ακούστε το άρθρο

Απ’ ότι φαίνεται, δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας συμφωνήσει το Α και καταλήγει τελικά να πράττει το Β, η σημερινή διγλωσσία του υπουργείου όμως δεν έχει προηγούμενο.

Με τη διαφορά μίας ώρας και 40 λεπτών, έφτασαν δύο δελτία Τύπου στους δημοσιογράφους, με θέμα την ανακοίνωση της τοποθέτησης προέδρου στο ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων). Εκεί τοποθετήθηκε η Οικονομολόγος με εξειδικευμένες σπουδές και πολυετή εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις οικονομικών υπηρεσιών μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, Αθηνά Χατζηπέτρου και πρώην συνεργάτιδα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Θυμίζουμε πως το ΔΣ ήταν ακέφαλο από το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας πως δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς τους και τον παιδικό σταθμό που στεγάζει τα παιδιά των υπαλλήλων. Ταυτόχρονα ήρθαν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου στο ΤΑ με πολύ σοβαρά ευρήματα για τα έτη κατά τα οποία εισέρρεε εκεί ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα από το ΤΑΠΑ στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ένα ταμείο που έλεγχαν διαχρονικά οι ηγεσίες του υπουργείου με συγκεκριμένους συνδικαλιστές. Ακολούθησαν δημοσιεύματα που καλούσαν την κυβέρνηση να σπάσει το απόστημα. Ο υπ. Επικράτειας Χρ. Βεναρδάκης είπε μάλιστα στο tvxs.gr πως “Ο παιδικός σταθμός δεν κινδυνεύει, δεν μπορεί να γίνει όμως ανεκτό να υπάρχει ένα ταμείο στο οποίο εισρέει ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα”.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπουργός συμφώνησε στην πρωινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως θα αποσυνδεθεί το αμαρτωλό ταμείο από το υπουργείο και θα πάψει να χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα, στις 4.00 μ.μ. ενημερωνόμαστε από την υπουργό μέσω του δελτίου Τύπου πως «στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ είναι η κατάργηση του ποσοστού επί των εσόδων του ΤΑΠ που ισχύει εδώ και χρόνια για την επιχορήγηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και η θέσπιση ποσού χρηματοδότησης βάσει των πραγματικών και ελεγμένων με απολογιστικά στοιχεία αναγκών του Ταμείου Αλληλοβοήθειας». Πράγμα που σημαίνει ότι αν οι συνδικαλιστές τεκμηριώσουν με κάποιον τρόπο ότι το ταμείο έχει ανάγκη 1.5 εκ . ευρώ, το υπουργείο θα σπεύσει να τα καταθέσει; Η συμφωνία με τον πρωθυπουργό πάντως δεν προέβλεπε με κανέναν τρόπο τη συνέχεια της χρηματοδότησης του ταμείου αλλά η κα Κονιόρδου ανακοίνωσε άλλα.

Μία ώρα και 40 λεπτά αργότερα, λάβαμε ένα δεύτερο δελτίο Τύπου στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ είναι:

α) η κατάργηση του ποσοστού επί των εσόδων του ΤΑΠ που ισχύει εδώ και χρόνια για την επιχορήγηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και η πλήρης αναθεώρηση της μορφής και της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

β) η μεταφορά της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού στην ευθύνη του Υπουργείου, με ταυτόχρονη απορρόφηση των εργαζομένων στον Παιδικό Σταθμό από το ΥΠΠΟ.

γ) Ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με την λήξη της θητείας του υφιστάμενου ΔΣ.

Στο δεύτερο δελτίο τύπου γίνεται σαφές πως θα παύσει η χρηματοδότηση του ταμείου από το υπουργείο και πως θα αναθεωρηθεί πλήρως η μορφή και η λειτουργία του. Να υποθέσουμε πως ένα ταμείο συνδικαλιστών πρέπει να βρει τον τρόπο να συντηρείται χωρίς να το χρεώνονται οι πολίτες. Το αυτονόητο δηλαδή.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα