Ηλεία Πολιτισμός

Όταν ο Αγγελόπουλος εμπνέει Ιρανούς δημιουργούς

Ακούστε το άρθρο

Ένα απρόσμενο και συγκινητικό δώρο προσέφερε χθες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ο ιρανός σκηνοθέτης Αλί Γκαβιτάν, ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Πρόκειται για έναν μεγάλο καμβά πάνω στον οποίο ζωγράφισε μια χαρακτηριστική εικόνα από το “Τοπίο στην Ομίχλη” του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο σκηνοθέτης δημιούργησε το έργο στο Ιράν και κουβάλησε τον τεράστιο καμβά μαζί του στον Πύργο. Το έργο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες από παιδιά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, τα οποία θα δώσουν χρώμα στο σχέδιο του ιρανού  καλλιτέχνη, αξιοποιώντας την φαντασία και το ταλέντο τους.

Ο Αλί  Γκαβιτάν έχει δει όλες τις ταινίες του Θ.Αγγελόπουλου, τον οποίον θαυμάζει, όπως και πολλοί συμπατριώτες του. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει ως διαγωνιζόμενος στο φεστιβάλ Ολυμπίας. Η πρώτη, του άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θέλησε, όπως είπε, να ανταποδώσει κάτι στο φεστιβάλ που τόσο τον γοήτευσε.

Και κάπως έτσι, η τέχνη ενώνει δύο χώρες με πανάρχαιο πολιτισμό…

Να σημειωθεί ότι ιρανός σκηνοθέτης διαγωνίζεται με την ταινία “Λευκή γέφυρα” η οποία προβάλλεται στο “Απόλλων”, στον Πύργο, την Τετάρτη στις 18.00. Ηρωίδα του είναι η Μπαχαρέ, η οποία μένει ανάπηρη σε ένα ατύχημα λίγους μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά αρνείται πεισματικά να πάει σε ειδικό σχολείο, όπως ορίζουν οι νόμοι.

Όλη η επικαιρότητα