Ηλεία

Όταν ο νόμος είναι «τυφλός»: Ο «Γολγοθάς» μιας οικογένειας στο Βούναργο… (ΦΩΤΟ)

Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζουν οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος στο τροχόσπιτο που διαμένει η εκ Κούβας ερχόμενη Ζωή Λόπεζ στην περιοχή του Βουνάργου, με την ίδια να κάνει έκκληση στο δήμο και τους αρμόδιους φορείς να δώσουν μια λύση στο «μαρτύριό» της, προσφέροντάς της ένα κοντέινερ για να ζήσει η ίδια και το παιδί της.

Η ιστορία της κουβανής Ζωή Λόπεζ ξεκίνησε με όνειρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα. Η συνέχεια όμως δεν έμελλε να είναι το ίδιο καλή όσο τη φανταζόταν. Βρίσκεται στη χώρα μας ήδη 36 χρόνια, στα οποία έχει πραγματοποιήσει δυο γάμους και έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Από το 2000 που είναι χωρισμένη, παραμένει μόνη μαζί με το γιο της σε ένα τροχόσπιτο στο Βούναργο, το οποίο της έχει παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη Ηλείας. Παρ’ όλα αυτά, η ζωή σε ένα τροχόσπιτο για περισσότερα από 10 χρόνια και χωρίς ρεύμα, είναι ένας τεράστιος «Γολγοθάς»…

Η έλλειψη χώρου δεν επιτρέπει να χωρέσουν πολλά πράγματα εντός του τροχόσπιτου, με αποτέλεσμα αρκετά να μένουν έξω και να καταστρέφονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η δε έλλειψη ρεύματος, δεν της επιτρέπει να έχει ψυγείο για να διατηρούνται τα τρόφιμα της και για το μπάνιο της αναγκάζεται να ζεσταίνει νερό σε κουβάδες. Τα άσχημα δεν τελειώνουν όμως εδώ, αφού το τροχόσπιτο στο οποίο διαμένουν έχει και μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του, με το φόβο μην μπει κάποιο τρωκτικό μέσα να είναι έντονος. Η κατάσταση αυτή μόνο κατάλληλη δε μπορεί να θεωρείται για μια μητέρα τριών παιδιών.

Για περισσότερα από 5 χρόνια έχει πραγματοποιήσει ενέργειες προκειμένου να τις εγκαταστήσουν ρεύμα στο σημείο στο οποίο έχει εγκατασταθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης. Η απάντηση που λαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια από τους αρμόδιους φορείς όμως, παραμένει ίδια. Η εγκατάσταση ρεύματος σε τροχόσπιτο απαγορεύεται δια νόμου. Το τροχόσπιτο παρ’ όλα αυτά παραμένει η μοναδική της λύση για τη στέγασή της. Βασικό της αίτημα από το δήμο, είναι να της παραχωρηθεί ένα κοντέινερ ή ένα λυόμενο προκειμένου να αποκτήσει ρεύμα και να κάνει μια καλύτερη ζωή. Η Μητρόπολη Ηλείας ήδη έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του οικονομικού θέματος της εγκατάσταση ρεύματος, αναμένοντας πλέον την πολιτεία να δώσει λύση. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κ. Λόπεζ, η Κοινωνική Πρόνοια παρότι γνωρίζει ορισμένα από τα προβλήματά της, δεν έχει βρεθεί ποτέ στο σημείο για να εξετάσει την κατάσταση στην οποία ζει.

Με δάκρυα στα μάτια τη στιγμή που περιγράφει την κατάστασή της, κάνει έκκληση στην πολιτεία να δείξει το σωστό της πρόσωπο και να βοηθήσει: «Μόνη λύση μου ήταν να ζήσω σε τροχόσπιτο. Έχω κουραστεί πλέον να ζητάω βοήθεια και να μη λαμβάνω απάντηση με αποτέλεσμα να έχω κουραστεί και απελπιστεί. Δεν ζητάω χρήματα και φαγητό, παρά μόνο να μου παραχωρηθεί ένα κοντέινερ ή λυόμενο, μιας και υπάρχουν πολλά λόγω σεισμού και πυρκαγιών. Η απάντηση των αρμόδιων παραμένει όμως αρνητική. Ας κάνουν όμως αυτοψία σε όσους έχουν δώσει, για να ελέγξουν τι απέγιναν και αν ζουν σ’ αυτά. Ζητάω βοήθεια ώστε να αποκτήσω ρεύμα και να ζήσω σαν άνθρωπος. Δε με νοιάζει αν είναι καινούριο ή όχι. Είναι ντροπή το 2018 να ζουν ακόμα άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες. Δέκα χρόνια τώρα έχω ταλαιπωρηθεί. Το παιδί πολλές φορές έπεφτε σε κώμα, με τους γείτονες να βοηθούν να το σηκώσουμε και να το βγάλουμε έξω. Έχω ακόμα μια κόρη στο Πανεπιστήμιο και ένα ακόμα παιδί τραυματισμένο σοβαρά, το οποίο ζει με τον πατέρα του. Που να τα φέρω εδώ μέσα;  Μπορεί να είμαι φτωχή, αλλά έχω αξιοπρέπεια».

Όλη η επικαιρότητα