Ηλεία

Όταν ο Πύργος & η Αμαλιάδα «έβραζαν» στην οπαδική βία (pics/vids)

Ανατρέχοντας στο αρχείο της εφημερίδας «Πατρίς» και του "Patrisnews", πάμε να θυμηθούμε μερικά από τα πιο σοβαρά περιστατικά οπαδικής βίας, στην περιοχή μας, γεγονότα που σόκαραν την τοπική κοινωνία, ημέρες που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε και να "κλειδώσουμε" μια για πάντα στο χρονοντούλαπο.
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού,  στη Θεσσαλονίκη, σόκαρε το πανελλήνιο. 

Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι άμαθη από αιματηρές συγκρούσεις οπαδών και από περιστατικά ωμής οπαδικής βίας γενικότερα.

Εντός και εκτός των ελληνικών γηπέδων, έχουν λάβει χώρα την τελευταία εικοσαετία πληθώρα ακραίων συμβάντων, από ξυλοδαρμούς και οργανωμένες επιθέσεις σε στέκια και συνδέσμους ομάδων, μέχρι και δολοφονίες.

Η Ηλεία δεν βρίσκεται εκτός της μαύρης λίστας του ανεξέλεγκτου φαινομένου του χουλιγκανισμού. Οι πολίτες του Πύργου και της Αμαλιάδας, κυρίως, έχουν γίνει πολλές φορές θεατές συμπλοκών και επιθέσεων, με ξεκάθαρα οπαδικά κίνητρα.

Ανατρέχοντας στο αρχείο της εφημερίδας «Πατρίς» και του “Patrisnews”, πάμε να θυμηθούμε μερικά από τα πιο σοβαρά περιστατικά οπαδικής βίας, στην περιοχή μας, γεγονότα που σόκαραν την τοπική κοινωνία, ημέρες που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε και να “κλειδώσουμε” μια για πάντα στο χρονοντούλαπο.

Όταν σείστηκε το κέντρο της Αμαλιάδας 

Ήταν Ιούλιος του 2010, όταν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο κινδύνευσε να ανατιναχθεί, μετά την επίθεση που σημειώθηκε στα γραφεία των φιλάθλων της ομάδας του Ολυμπιακού, με αυτοσχέδιο μηχανισμό.

Το σκηνικό θύμιζε τρομοκρατική ενέργεια, και έκανε τους περίοικους να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους, καθώς η έκρηξη έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πόλη και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, και σε όλα τα καταστήματα και τα σπίτια, πέριξ των γραφείων του συνδέσμου, ενώ ο δρόμος είχε γεμίσει με οικοδομικά υλικά και σπασμένα τζάμια.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού που συγκεντρώθηκαν γρήγορα στο σημείο είπαν στους δημοσιογράφους, πως περίμεναν την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία τους, και πως πίσω από αυτήν, κρύβονται οπαδοί του «αιώνιου αντιπάλου» τους, του Παναθηναϊκού.

Αν και οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ, ο νους όλων θεώρησε αυτήν την εξήγηση «λογική», καθώς ειδικά εκείνο το καλοκαίρι, δεν ήταν λίγες οι φορές που η «βεντέτα» μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων (Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού), είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία.

Η «μάχη» των συνθημάτων

Το ίδιο καλοκαίρι, και περίπου την ίδια περίοδο, κατά την οποία σημειώθηκε το παραπάνω συμβάν, μια διαφορετική «οπαδική μάχη» λάμβανε χώρα σε διάφορες περιοχές της Ηλείας. Η μάχη των συνθημάτων… Τοίχοι σπιτιών, καταστημάτων, μαντρότοιχοι πλησίον κεντρικών δρόμων και προσόψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων, είχαν γίνει «καμβάδες» για τους οπαδούς των δύο «αιωνίων».

Όπου την μία μέρα έβλεπες συνθήματα που αφορούσαν τον Παναθηναϊκό, λίγο πιο πέρα, ή και ακριβώς στο ίδιο σημείο, θα έβλεπες λίγες ημέρες μετά συνθήματα για τον Ολυμπιακό, και το αντίθετο.

Πολλοί ανέφεραν τότε, ότι «η μάχη των συνθημάτων», ίσως να ήταν μια από τις αφορμές που οδήγησαν και στην ανατίναξη των γραφείων του συνδέσμου του Ολυμπιακού, την Πέμπτη 29 Ιουλίου του 2010. Φυσικά, και πάλι, αυτό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Μαρτυρίες όμως, από μέλη συνδέσμων και των δύο ομάδων, αναφέρουν πως εκείνη την περίοδο, σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της περιοχής της Αμαλιάδας, συμπλοκή που ξεκίνησε με αφορμή, ένα γκράφιτι του Παναθηναϊκού που …καταστράφηκε λίγες ώρες αφού δημιουργήθηκε κατέληξε σε αιματοχυσία, αφού οπαδοί και των δύο ομάδων αλληλοτραυματίστηκαν με αιχμηρά αντικείμενα (πιθανόν μπουκάλια ή ποτήρια που υπήρχαν στο μαγαζί),  ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρξουν τραυματιστεί κάποιος σοβαρά.

Έκρηξη στο κέντρο του Πύργου

Ένα χρόνο αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2011, τα γραφεία του συνδέσμου του Ολυμπιακού, στον Πύργο, γίνονται στόχος κουκουλοφόρων, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, όντες αναβάτες σε μηχανή, πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό, από τον δρόμο στο μπαλκόνι των γραφείων, με αποτέλεσμα, μια πολύ ισχυρή έκρηξη, να προκαλέσει πραγματικό τρόμο, αλλά και εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, γύρω από τον σύνδεσμο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης: 

Τα ρεπορτάζ της ΟΡΤ εκείνων των ημερών: 

Η αποκλιμάκωση της βίας 

Μετά από τις εκρήξεις του συνδέσμους, κι από αρκετά επεισόδια, που περιελάμβαναν «κυνηγητά» και ξυλοδαρμούς, οι σύνδεσμοι των «αιωνίων» αντιπάλων έκλεισαν στην Ηλεία. Το ίδιο όμως συνέβη και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθώς πλέον δεν υπάρχουν σύνδεσμοι οπαδών στο νομό μας. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν το κλείσιμο των συνδέσμων έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στο να αποκλιμακωθεί η οπαδική βία στην περιοχή. Πλέον όμως τα περιστατικά τυφλού χουλιγκανισμού, είναι σπάνια.

Πιο πρόσφατο συμβάν, μια επίθεση με μαχαίρι αλλά και άγριο ξύλο, στο Επαρχείο, στον Πύργο, το 2020.

Οι λεπτομέρειες του περιστατικού θυμίζουν με ανατριχιαστικό τρόπο, το σκηνικό της αιματηρής επίθεσης στον Άλκη Καμπανό και στην παρέα του στην Θεσσαλονίκη.

Όλα συνέβησαν μετά το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα Γουλβς-Ολυμπιακός, στον οποίο η ομάδα των ερυθρολεύκων ηττήθηκε και αποκλείστηκε. Τριάντα οπαδοί της ομάδας, πικραμένοι και εξαγριωμένοι από το αποτέλεσμα, έφυγαν από κατάστημα στον Πύργο, στο οποίο παρακολουθούσαν τον αγώνα, και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής, πλησίασαν ένα άνδρα που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία Πύργου και αρχικά τον ρωτούν για την ομάδα που υποστηρίζει, αφού είχαν αντιληφθεί πως σίγουρα δεν υποστήριζε τη δική τους.

Αρχικά υπήρξε λεκτική επίθεση των οπαδών προς τον πολίτη, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να τον σπρώχνουν και ένας εξ αυτών τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο.

Το θύμα της επίθεσης φοβισμένος και ζαλισμένος από το χτύπημα προσπάθησε να ξεφύγει, με τους δράστες να τον ακολουθούν και να συνεχίζουν να τον χτυπούν στην πλάτη και το κεφάλι, ενώ δέχθηκε και χτύπημα στα πλευρά με μαχαίρι που είχε στην κατοχή του ένας εκ των δραστών.

Άμεσα έφθασαν στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με ανθρώπους της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και της Τροχαίας Πύργου να ξεκινούν ένα ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της πόλης πλησίον του Επαρχείου.

Οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν ένα δράστη που ήταν αυτός που μαχαίρωσε τον άτυχο άνδρα στη συμπλοκή, ενώ το ανθρωποκυνηγητό των υπολοίπων συνεχίστηκε για αρκετή ώρα καθώς οι δράστες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Συνολικά έγιναν πέντε συλλήψεις, ενώ από τις έρευνες των αστυνομικών βρέθηκαν δυο μαχαίρια, αυτό του δράστη που έγινε η επίθεση και ενός φίλου του.

Για τις υπόλοιπες ομάδες 

Φυσικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας στην Ηλεία, δεν «φορά» μόνο τα πράσινα ή τα ερυθρόλευκα. Επεισόδια, και συμπλοκές έχουν συμβεί και μεταξύ οπαδών κι άλλων ομάδων, όπως του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ, και φυσικά  οι πολίτες του Πύργου ειδικά, έχουν να θυμούνται πολλά βίαια σκηνικά πριν ή μετά από αγώνες του Πανηλειακού, κυρίως όταν η ομάδα αγωνιζόταν απέναντι σε ομάδες της Μεσσηνίας ή της Αχαΐας.

Ένα σχετικά πρόσφατο συμβάν, σημειώθηκε το 2017, όταν ένας φιλικός αγώνας μεταξύ του Πανηλειακού και της Παναχαΐκης, τινάχτηκε στον αέρα από δεκάδες χούλιγκαν, που απ’ ότι φάνηκε ο μόνος λόγος για τον οποίον βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν για να προκαλέσουν προβλήματα και ταραχές.

Σπασμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένες περιουσίες, μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς και Αστυνομία, φοβισμένα παιδιά με κλάματα στα μάτια, προσαγωγές και μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από την χρήση χημικών που έκανε ένα ολόκληρο στάδιο να μην μπορεί να αναπνεύσει… Αποκορύφωμα, ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών!

Το τέλος της βίας…

Όσο θα υπάρχει οπαδική βία εντός και εκτός γηπέδων,  τόσο ο αθλητισμός θα συνεχίζει να πληγώνεται. Όσο θα υπάρχουν χούλιγκαν, τόσο θα λιγοστεύουν οι υγιείς φίλαθλοι από τα γήπεδα, κι άλλο τόσο η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτεία και τους νόμους θα αποδυναμώνεται. Δεν υπάρχει χρυσή τομή, ώστε να εξαλειφθούν τα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα σε μια νύχτα. Όμως νόμοι υπάρχουν, και ίσως αρκεί να εφαρμόζονται. Οι διοικήσεις των ομάδων, γνωρίζουν τον τρόπο να προφυλάξουν τα γήπεδα και τους φιλάθλους τους, αρκεί να θέλουν να το κάνουν.

Ζούμε σε μια χώρα, όπου ένα παιδί 19 ετών έχασε την ζωή του γιατί έδωσε σε ένα τσούρμο εγκληματίες την «λάθος απάντηση», στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι». Τι θα πράξει η πολιτεία από εδώ και πέρα; Τι θα πράξουμε εμείς ως κοινωνία;

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πράγματα θ’ αλλάξουν;

Μπορούμε.  

Οι “Red Boys“, οι οπαδοί του Πανηλειακού, με ένα πανό, δίνουν κι αυτοί, όπως και πολλά ακόμη club, σε όλη την χώρα, το δικό τους μήνυμα απέναντι στην τυφλή βία του ακραίου οπαδισμού.

«Οπαδός σημαίνει μπύρες και κασκόλ στα χέρια, όχι δολοφόνοι με κράνη και μαχαίρια. Καλό Ταξίδι Άλκη» 

Όλη η επικαιρότητα