Αρθρογραφία

Όταν οι αιρετοί μας απογοητεύουν…

symboylio_pyrgos_1.jpg

«Όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, προκαλούν δυσφορία και  αγανάκτηση. Η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές. Δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων…»

Χρήσιμο και εξαιρετικώς ενδιαφέρον για την έκβαση συμπερασμάτων, θα ήταν να βλέπαμε σε τηλεοπτική μετάδοση την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης τα έργα από το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη».

Θέμα για το οποίο, ξέσπασε ανοήτως και με απερίσκεπτο τρόπο αντιπαράθεση που οδήγησε σε λεκτικούς διαξιφισμούς, απροσδόκητους υψηλούς τόνους και πρόωρες αποχωρήσεις συμβούλων.

Την ίδια ώρα, η πόλη και τα δημοτικά της διαμερίσματα, αντιμετωπίζοντας ήδη τις πλέον δύσκολες καταστάσεις, ως προϊόν της ελάχιστης – περιορισμένης απασχόλησης από την κρίση, χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στήριξη για να απορροφήσει και το τελευταίο ευρώ που θα βρει μπροστά της.

Να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει άμεσα και ορθολογικά οποιαδήποτε ευκαιρία «οικονομικής ανάσας» για να δουλέψει ο κόσμος και να βελτιωθούν οι υποδομές, μέσα από τις οποίες μπορεί να γίνει η διαβίωσή του αξιοπρεπής και ως ένα βαθμό καλύτερη.

Στο κορυφαίο όργανο του Δήμου θα περίμενε κανείς να δει μια κοινή προσπάθεια, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο και μια πολυπρόσωπη πρωτοβουλία, διαμόρφωσης εξειδικευμένων προτάσεων και διεκδικήσεων, όχι μόνο για το ύψος των τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ που δικαιούνται εδώ οι πυρόπληκτες περιοχές, αλλά για πολύ περισσότερα ακόμη…

Τί τελικά όμως είδε; Μα ασφαλώς τη «μιζέρια» και ίσως την κακοτυχία που μας διαπερνούν στο πέρασμα των ετών, αφήνοντάς μας σε οπισθοδρομικά όρια μιας σκληρής πραγματικότητας που περίεργα και πεισματικά αρνούμαστε να αντιληφθούμε.

Και όχι βέβαια, γιατί έτσι το θέλει η οποιαδήποτε κατάσταση ή εποχική συγκυρία. Αλλά, γιατί, εμείς το επιδιώκουμε πολλές φορές συνειδητά και κάποιες άλλες αφελέστατα, με τις επιλογές και τις μετέπειτα συμπεριφορές μας.

Όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, προκαλούν δυσφορία και απογοήτευση. Η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές, έστω και αν τούτο ακούγεται ως εξισορροπητικό επιχείρημα των απόψεων της στήλης. Δημ. Αρχή και παρατάξεις τής αντιπολίτευσης απεδέχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά…

Από τη μια, η δημοτική εξουσία που δεν ακούει και απορρίπτει με άμεσο τρόπο κάθε δεύτερη πρόταση που θα μπορούσε να είναι επωφελής για τον τόπο. Επιλέγει να βαδίζει στους δικούς της ρυθμούς ακόμη και όταν αυτοί αποδεικνύονται λανθασμένοι.

Από την άλλη, η τακτική των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας δε βοηθά στην εξέλιξη των θεμάτων. Ομιλούν και αντιπολιτεύονται χωρίς στόχευση και περιεχόμενο. Προκαλούν έκτακτο συμβούλιο αλλά αδυνατούν να διαμορφώσουν μαζί, μια συγκεκριμένη πρόταση! Αδυναμία συνεργασίας; Έλλειψη επικοινωνίας; Πρόβλημα οργάνωσης; Ό,τι και να συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο…

Προφανώς και υπάρχουν πρόσωπα συνειδητοποιημένα στο έργο και τον ρόλο τους. Προσπαθούν, αλλά «χάνουν» στην εικόνα μιας γενικής δυσλειτουργίας που επιφέρουν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις στο Σώμα.

Και οι δημότες; Άλλη στάση με πολύ πιο μεγάλη και ποιοτικότερη αυτοδιοικητική παρουσία περίμεναν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν με τη σειρά τους μερίδιο ευθύνης για όσους και όποιους έκριναν ότι μπορούν επαξίως να τους εκπροσωπούν…


Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα