WEB tv Ηλεία

Όταν «ράγισε» ο Πύργος

Οι «πληγές» που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, άργησαν πολύ να επουλωθούν
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που «ράγισε» ο Πύργος, όταν ο «Εγκέλαδος» σημάδεψε ανεξίτηλα την ηλειακή πρωτεύουσα με έναν πρωτοφανή «χορό» Ρίχτερ.

Απολογισμός των έξι σεισμικών δονήσεων, ήταν μια νεκρή, δεκαέξι τραυματίες, και τεράστιες καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 50% των κτιρίων του Πύργου υπέστη ζημιές, ενώ το άμεσο οικονομικό κόστος «άγγιζε» τα 60 δισ. δραχμές.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν χωρίς σπίτι, και για μεγάλο διάστημα έμεναν σε σκηνές, και μετά σε λυόμενα.
Το ερώτημα που τίθεται από μεγάλη μερίδα του κόσμου ακόμη και σήμερα, είναι εάν αυτή η σεισμική ακολουθία μπορούσε να προβλεφθεί.

Το πρωτοσέλιδο της επομένης από την καταστροφική σεισμική ακολουθία

Η εφ. «Πατρίς» πριν κάποια χρόνια είχε αποκαλύψει ότι η ομάδα ΒΑΝ είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για τον επερχόμενο σεισμό. Μάλιστα ο ίδιος ο Ηλείος φυσικός Παναγιώτης Βαρώτσος, σύμφωνα με την σύζυγό του, Μαίρη Λαζαρίδου, είχε στείλει επιστολή πριν το σεισμό, στην οποία έγραφε ότι η ερευνητική του ομάδα είχε συστήσει επιτροπή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιθυμούσε να εκφέρει άποψη για το αν πρέπει να παρθούν προληπτικά μέτρα λόγω των προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Ωστόσο, ο υπουργός είχε ήδη συγκροτήσει επιτροπή, αλλά με μέλη χωρίς την απαραίτητη επιστημονική ειδίκευση για να κάνει κρίσεις.

Η εφ. «Πατρίς» κατέγραφε καθημερινά τα προβλήματα και τις αγωνίες των σεισμοπαθών και πίεζε για την τάχιστη αποκατάστασή τους

Οι «πληγές» που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, άργησαν πολύ να επουλωθούν, γεγονός που αποτυπώνεται και μέσα από τις σελίδες της εφ. «Πατρίς», όπου για τρεις και πλέον μήνες από την ημέρα του σεισμού, καθημερινά δημοσίευε σχετικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αναλύσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Σήμερα δημοσιεύουμε μόνο ένα μικρό δείγμα από το υλικό αυτό, με την ευχή, όχι μόνο ο Πύργος, αλλά καμία πόλη στον κόσμο, να μην ζήσει ποτέ ξανά παρόμοιο εφιάλτη.

Μια μητέρα με το νεογέννητο βρέφος της μέσα στις σκηνές
Φόβος, απόγνωση, αγωνία για το αύριο. Συναισθήματα που διαφαίνονται στα πρόσωπα των σεισμόπληκτων
Τέσσερι μεγάλες πολυκατοικίες “λύγισαν” στο Λάπατο

Χιλιάδες σεισμοπαθείς έκαναν Πάσχα μέσα στις σκηνές

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον τότε Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας κ. Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, βρέθηκε άμεσα μετά την καταστροφή, στην πόλη του Πύργου

Όλη η επικαιρότητα