Αρθρογραφία

Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα βατράχια

«Γνώμη της Κυριακής» - Εφ. «Πατρίς»
πένα πάνω σε χαρτί

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης σήμερα και βρίσκει την Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση να αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της 30ετούς ιστορίας της.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και η οικονομία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μοναδική πηγή εσόδων των περιφερειακών καναλιών, η μικρομεσαία τοπική και περιφερειακή διαφήμιση να έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Η απώλεια αυτή δεν έχει αντισταθμιστεί από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενημερωτική Τηλεόραση είναι η φωνή της εκτός κέντρου Ελλάδας. Αυτή η φωνή κινδυνεύει να σιγήσει…

Σήμερα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση το μέλλον των περιφερειακών καναλιών είναι αβέβαιο και, αν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία, η πλειοψηφία αυτών με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσει.

Το ένα μετά το άλλο τα περιφερειακά μέσα θα σβήσουν και τη θέση τους θα πάρουν μεγάλα συγκεντρωτικά δίκτυα, όπου τα δευτερόλεπτα της ενημέρωσης θα είναι πολύ λίγα, για να εκφραστεί η ουσία των αναγκών της περιφέρειας.

Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει έμπρακτα τον ιστορικά διακριτό ρόλο της Περιφερειακής Τηλεόρασης από την τηλεόραση εθνικής εμβέλειας. Διαφέρουν στα πάντα: Μεγέθη, χαρακτηριστικά, δυνατότητες, συμπεριφορές, ρόλοι, αποστολή!

Απαιτείται επομένως διαφορετική αντιμετώπιση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι «όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα βατράχια».

Είναι καιρός η Πολιτεία να αναγνωρίσει εμπράκτως ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ και ιδιαίτερα ο βασικός ενημερωτικός τους βραχίονας, η Περιφερειακή Τηλεόραση, αποτελούν βασικό στοιχείο της περιφερειακής ανάπτυξης και να αναγνωριστεί ο ρόλος τους.

Οι τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί αποτελούν το μοναδικό μέσο προβολής, ανάδειξης, κατάδειξης και, γιατί όχι, επίλυσης πλείστων όσων μείζονος σημασίας πολιτικών, κοινωνικών και άλλων προβλημάτων.

Ως εκ τούτου η ύπαρξή τους είναι παραπάνω από επιβεβλημένη, στο πλευρό των τοπικών εφημερίδων και των ραδιοφώνων λόγου και άποψης

Όλη η επικαιρότητα