Αρθρογραφία

Όταν «ξυπνήσουμε» θα είναι αργά…

image001.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ας αφήσουμε για λίγο τις εκδηλώσεις και τα «πανηγύρια» γιατί εκκρεμούν σοβαρά θέματα που δεν τα «αγγίζουμε» και δυστυχώς δεν τα αντιμετωπίζουμε. Απλώς τα αφήνουμε να μας προσπερνούν…

Είναι η δεύτερη συνεχή φορά που θα επιμείνω στο σοβαρό ζήτημα της εξέλιξης αυτού του τόπου αλλά με αναγκάζουν να το κάνω τα όσα βλέπουμε και διαβάζουμε γύρω μας, για την αναπτυξιακή τροχιά που διαγράφουν ή προσπαθούν να διαγράψουν οι γείτονές μας και πολλές περιφέρειες στην Ελληνική Επικράτεια…

Σε κάποιες περιπτώσεις που το αίσθημα της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης, θα μας είχε κυριεύσει, θα δρομολογούσαμε διαμαρτυρίες, παραστάσεις ενδεχομένως και δυναμικές κινητοποιήσεις. Τότε ακριβώς που δημιουργούσαμε τα κάθε λογής «μέτωπα» προκαλώντας με υποκριτικό τρόπο την ενότητά μας, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν είχαμε καταφέρει να φέρουμε θετικό για την Ηλεία αποτέλεσμα!

Σήμερα αναγνωρίζουμε τουλάχιστον με την σιωπή μας ότι εμείς ευθυνόμαστε και όχι οι υπόλοιποι για τα … «ρηχά νερά» στα οποία κολυμπάμε. Και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να προβληματισμούμε.

Κατά κοινή παραδοχή Ηλείοι και μη διαπιστώνουμε είτε ζούμε, κατοικούμε και εργαζόμαστε εδώ, είτε επισκεπτόμαστε το Νομό, είτε μαθαίνουμε γι’ αυτόν από τον διαδικτυακό μας κόσμο, ότι παρά την παγκόσμια – ελέω Ολυμπίας – εμβέλεια του και τις φυσικές σπάνιες ανά την Ευρώπη ομορφιές του, δεν είναι παρά ένας Νομός «πνιγμένος» στα δικά του προβλήματα και την… παραδόξως υπερβολική στασιμότητά του.

Αντί για ένα μεγάλο τουριστικό σχέδιο προοπτικής με επιμήκυνση του χρόνου διαμονής στην Ηλεία και παράλληλες πρωτοβουλίες τόνωσης της αγοράς και της οικονομίας, βρισκόμαστε απομονωμένοι στα όριά μας χωρίς σύγχρονα έργα υποδομής (αυτοκινητόδρομος – αεροδρόμιο) και με λιμενικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται ήδη στο… «στόχαστρο» του ΤΑΙΠΕΔ με υπόδειξη των δανειστών.

Και αντί να προβάλλουμε παντού τις εικόνες των μοναδικών μας ακτών, της Αρχ. Ολυμπίας, της Ήλιδας και του Επικ. Απόλλωνα, των σπάνιων οικοτόπων, του Καϊάφα, του Κοτυχίου και της Στροφυλιάς, της Νέδας αλλά και των ιστορικών  Μονών για δράσεις πέραν των άλλων και στον διαρκή αναπτυσσόμενο Εκκλησιαστικό Τουρισμό, «στέλνουμε» τις… τραγικές φωτογραφίες «απείρου κάλλους» της συσσώρευσης των σκουπιδιών με πρώτους καλύτερους πρεσβευτές τους επισκέπτες μέσω κρουαζιερόπλοιων!

Επιπροσθέτως, αντί να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να διαμορφώσουμε το κοινό πλάνο διεκδίκησης και επίλυσης προβλημάτων, ιεραρχώντας ανάγκες και προτεραιότητες οδηγούμε το «καράβι» ο καθένας με τον δικό του καπετάνιο μέχρι να το ρίξουμε στα βράχια δίνοντας την «χαριστική βολή»  στην ήδη δεδομένη και προκλητική για το κοινό αίσθημα απραξίας μας.

Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, και ακόμη πιο δυσάρεστο ότι δεν αντιδρά κανείς. Πολιτική, περιφέρεια, αυτοδιοίκηση και επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι ας αφήσουν για λίγο εκδηλώσεις και… «πανηγύρια» γιατί εκκρεμούν σοβαρά θέματα που δεν «αγγίζονται» και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται…

Απλώς μας προσπερνούν κάθε φορά για να βρουν ανταπόκριση εκμετάλλευσης και αξιοποίησης στην Αχαΐα, τη Ζάκυνθο, τη Μεσσηνία και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας πλην Ηλείας…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα