Παιδί

Ωτίτιδα στα παιδιά – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακούστε το άρθρο

Οξεία μέση ωτίτιδα είναι η μόλυνση του αυτιού που βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο). Το κομμάτι αυτό του αυτιού λέγεται μέσο αυτί. Το τύμπανο είναι μια μεμβράνη που πάλλεται με τα ηχητικά κύματα, ενώ το μέσο αυτί είναι μια κοιλότητα με αέρα πίσω από το τύμπανο. Όταν το τύμπανο πάλλεται, μικρά κόκαλα που βρίσκονται πίσω από αυτό μεταφέρουν το ηχητικό κύμα στο έσω αυτί και αυτό με την σειρά του διεγείρει το ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο. Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια συχνή αρρώστια στα παιδιά. Η πλειοψηφία των παιδιών θα έχει τουλάχιστο ένα επεισόδιο ωτίτιδας μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Η ευσταχιανή σάλπιγγα (σωλήνας που ενώνει τη μύτη με το αυτί) είναι πιο κοντή σε σχέση με τους ενήλικες. Έτσι πιο εύκολα μπορούν μικρόβια να μεταφερθούν στο μέσο αυτί και να προκληθεί μόλυνση. Η μόλυνση λοιπόν του μέσου αυτιού θα προκαλέσει πύο, που θα μαζευτεί πίσω από το τύμπανο.

Ποια τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας;
Τα μεγάλα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν: 
• Πόνο στο αυτί.
• Αίσθημα ότι είναι γεμάτο με νερό.
• Απώλεια ακοής.
• Ίσως πυρετό.

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν: 
• Ανησυχία.
• Δυσκολία στη σίτιση.
• Δυσκολία στον ύπνο.
• Απώλεια ακοής.
• Πυρετό.

Εάν η ωτίτιδα είναι σοβαρή, μπορεί να σπάσει το τύμπανο και να τρέχει από το αυτί πύο. Μην ανησυχείτε, γιατί η τρύπα που δημιουργήθηκε κλείνει τις περισσότερες φορές όταν το παιδί πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η ωτίτιδα παρουσιάζεται συνήθως 5-7 μέρες μετά από ιώσεις με μύξες και φλέματα που ονομάζουμε κοινό κρυολόγημα.

Θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μόλυνση αυτή οφείλεται σε ιό γι’ αυτό και αυτοθεραπεύεται. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να δοθεί από το παιδίατρο σας αντιβίωση. Η θεραπεία με αντιβίωση συνήθως διαρκεί 7-10 μέρες. Υγρό στο αυτί του παιδιού μπορεί να παραμείνει μέχρι και δυο μήνες μετά τη θεραπεία. Σε αυτό το διάστημα, πιθανόν η ακοή του παιδιού να είναι μειωμένη. Ταυτόχρονα με το αντιβιοτικό, καλό είναι να δίνετε στο παιδί σας και κάποιο παυσίπονο φάρμακο. Εάν το παιδί είναι μικρότερο από δυο μηνών, πιθανόν ο γιατρός σας να επιλέξει την ενδοφλέβια θεραπεία σε νοσοκομείο.

Πολλοί γονείς ανησυχούν για την ακοή του παιδιού τους. Αν γίνει σωστή θεραπεία σπανιότατα δημιουργούνται προβλήματα με την ακοή. Επίσης το παιδί με την ωτίτιδα μπορεί ελεύθερα να περπατά έξω από το σπίτι αν το ίδιο αισθάνεται καλά.

Μπορεί να μεταδώσει την αρρώστια το παιδί;

Η ωτίτιδα δε μεταδίδεται σε άλλα παιδιά ή μεγάλους ανθρώπους.

Προφύλαξη από την οξεία μέση ωτίτιδα

1. Έχει σαφώς αποδειχθεί ότι τα νεογέννητα και βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδα διότι αντισώματα από τη μητέρα περνούν μέσα από το γάλα στο παιδί.
2. Ο τρόπος που θηλάζετε ή δίνετε το μπιμπερό στο μωρό έχει μεγάλη σημασία. Μη θηλάζετε ή δίνετε το μπιμπερό στο μωρό ενώ αυτό είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Να το βάζετε πάντα στη σωστή θέση που περιγράφεται στο ανάλογο κεφάλαιο του θηλασμού. Επίσης, μην επιτρέπετε στα μεγαλύτερα παιδιά να πηγαίνουν στο κρεβάτι για ύπνο με το μπιμπερό. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο για ωτίτιδα, τα παιδιά αυτά θα παρουσιάσουν σύντομα τερηδόνα.
3. Η ωτίτιδα ακολουθεί τις περισσότερες φορές τις ιώσεις με μύξες και φλέματα που ονομάζουμε κοινό κρυολόγημα. Για αυτό αποφεύγετε να παίρνετε το μωρό σας σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό οπού είναι πιθανόν να κολλήσει από τα άλλα παιδιά ιώσεις που θα οδηγήσουν σε ωτίτιδα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ωτίτιδας σε ένα παιδί είναι να είναι το δεύτερο παιδί στην οικογένεια, η παρακολούθηση παιδικού σταθμού σε μικρή ηλικία, το κάπνισμα των γονέων μέσα στο σπίτι και ιδιοσυστατικοί ανατομικοί λόγοι που αφορούν την ευσταχιανή σάλπιγγα.

Όλη η επικαιρότητα