Υγεία

Ουρολοιμώξεις: Ποιά είναι τα συμπτώματα ;

Ακούστε το άρθρο

Τι είναι οι ουρολοιμώξεις;
Οι ουρολοιμώξεις είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες και σπανιότερα οι ιοί. Αποτελούν τον 2ο πιο συχνό τύπο λοιμώξεων στον άνθρωπο και είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες, όπου 1 στις 2 κινδυνεύει να αναπτύξει έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή της. Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων ανεξάρτητα οργάνου εντόπισης, ενώ τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα εμπλέκονται συχνότερα σε λοιμώξεις της ουρήθρας, του προστάτη και σπανιότερα της κύστης. Τοπογραφικά ταξινομούνται σε λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου ουροποιητικού, ενώ με βάση το όργανο σε:
ουρηθρίτιδα,
προστατίτιδα,
κυστίτιδακαι πυελονεφρίτιδα, όταν η λοίμωξη αφορά τους νεφρούς.

Οι γυναίκες είναι σαφώς περισσότερο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η γυναικεία ουρήθρα είναι πολύ μικρότερη (4 εκ.) από του άντρα και απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, με συνέπεια τη γρήγορη είσοδο στην κύστη των βακτηρίων που φυσιολογικά υπάρχουν. Οι ουρολοιμώξεις στους άντρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα στις ουρολοιμώξεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι νέες γυναίκες συνήθως αναφέρουν συχνουρία, κάψιμο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης. Οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι άντρες μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, τρόμο και κοιλιακό άλγος, ειδικά αν συνυπάρχει πυρετός. Τα ούρα μπορεί να φαίνονται θολά, σκούρα ή αιματηρά και δύσοσμα.
Συνήθως οι απλές κυστίτιδες δεν προκαλούν πυρετό. Η εμφάνιση πυρετού σημαίνει ότι η μόλυνση έχει προχωρήσει στους νεφρούς ή στον προστάτη και είναι ένδειξη άμεσης φαρμακευτικής αντιμετώπισης και πιθανότατα νοσηλείας για περαιτέρω διερεύνηση.

Κωνσταντίνος Μακαρούνης
MD, FEBU, FECSM, cPh.D
Χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος
Μικροχειρουργική ανδρικής υπογονιμότητας
Επιστημονικός Συνεργάτης Locus Medicus
Πηγή: Bionews, Τεύχος 3

Ουρολοιμώξεις: Πως γίνεται η διάγνωση ;

Ουρολοιμώξεις: Πώς αντιμετωπίζονται ;

Ποιες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις ;

Τι είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις;

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα