Categories: Παιδί

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Οι θεωρίες που εξετάζουν οι ειδικοί

Share

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είχαν αναφερθεί λίγο λιγότερα από 500 κρούσματα οξείας ηπατίτιδα από άγνωστη αιτία σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Ελλάδα. Την Τετάρτη 6 Ιουλίου ανακοινώθηκε και στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, μόλις 13 μηνών, από οξεία ηπατίτιδα.

Η αιτία για αυτό το παγκόσμιο κύμα σοβαρών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας μεταξύ παιδιών παραμένει μυστήριο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το τι προκαλεί ίκτερο και οξεία φλεγμονή του ήπατος σε υγιή μικρά παιδιά. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει 3 πιθανές θεωρίες, αποκλείοντας ως πιθανή αιτία το εμβόλιο κατά της COVID-19, αφού τα περισσότερα από τα παιδιά που βρέθηκαν με ηπατίτιδα ήταν πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.

Υπόθεση #1: Προηγούμενη μόλυνση από κορωνοϊό

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει την προηγούμενη νόσηση με COVID-19 ως πιθανό ένοχο για το παγκόσμιο κύμα σοβαρών κρουσμάτων ηπατίτιδας μεταξύ παιδιών. Ερευνητές στο Ισραήλ πραγματοποίησαν μια μικρή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, σύμφωνα με την οποία ορισμένα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν φλεγμονή του ήπατος εβδομάδες μετά την ανάρρωση από μια ήπια λοίμωξη COVID-19.

Στη μελέτη, οι ερευνητές περιέγραψαν πέντε περιπτώσεις παιδιών ηλικίας από 3 μηνών έως 13 ετών, που ανάρρωσαν από την COVID-19 και αργότερα εμφάνισαν σοβαρή φλεγμονή του ήπατος. Μερικά από τα παιδιά χρειάστηκαν ακόμη και μεταμόσχευση.

Ωστόσο, ο Δρ Peter Chin-Hong, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε στο ABC ότι η μελέτη είναι πολύ μικρή για να πούμε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν η έρευνα αληθεύει, αυτή η αντίδραση σε μια μόλυνση COVID-19 πιθανότατα θα αντικατοπτρίζει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C), που προσβάλλει τα παιδιά εβδομάδες και μερικές φορές μήνες μετά τη μόλυνση από COVID-19.

Υπόθεση #2: Μόλυνση από τον ιό του κοινού κρυολογήματος

Η δεύτερη υπόθεση υποστηρίζει ότι η ηπατίτιδα οφείλεται σε αδενοϊό που προκαλεί κοινή παιδική λοίμωξη με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα αντιικό φάρμακο. Η λοίμωξη με αδενοϊό μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα σε παιδιά με ανοσοκαταστολή, αλλά δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν μπορεί να την προκαλέσει και σε υγιή παιδιά.

Ειδικότερα, επίσημοι φορείς όπως το εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών «CDC», και ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση. Μάλιστα, το CDC αναφέρει ότι ο αδενοϊός είχε βρεθεί σχεδόν στα μισά από τα κρούσματα στις ΗΠΑ και ο UKHSA ότι «οι έρευνές μας εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση με τον αδενοϊό». Ο αδενοϊός βρέθηκε επίσης στο 72% των παιδιών με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξετάστηκαν γι’ αυτόν μέχρι τις 3 Μαΐου 2022.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, η Isabella Eckerle, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφέρει ότι το βασικό ερώτημα είναι το πόσο συγκεκριμένο είναι αυτό το εύρημα των χαμηλών ποσοτήτων αδενοϊού και αν το βρίσκουμε και σε υγιή παιδιά.

Υπόθεση #3: Αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ιών

Ο Petter Brodin, παιδιατρικός ανοσολόγος και παιδίατρος στο Imperial College του Λονδίνου, και ο Moshe Arditi, παιδιατρικός λοιμωξιολόγος στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai, δημοσίευσαν μια υπόθεση που αναφέρει τη σύνδεση μεταξύ των δύο ιών ως πιθανή αιτία των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας.

Οι δύο επιστήμονες δηλώνουν ότι κρούσματα που εξετάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν τον αδενοϊό 41, ένα στέλεχος αδενοϊού που μολύνει το έντερο, και παράλληλα ότι έχει διαπιστωθεί ότι «δεξαμενές» του ιού SARS-CoV-2 παραμένουν στο έντερο μετά από οξεία λοίμωξη. Οι Brodin και Arditi ανέφεραν ότι μετά τη μόλυνση του εντέρου από τον αδενοϊό, ο SARS-CoV-2 μπορεί να ενεργεί ως «συνυπεύθυνος».

Επιπλέον, ο Brodin προτείνει για περιστατικά ανεξήγητης ηπατίτιδας σε παιδιά τη συλλογή δείγματος κοπράνων και αναφέρει ότι, αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση, κατάλληλη θα ήταν μάλλον η ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Ωστόσο, οφείλουμε να κρατήσουμε στο μυαλό μας τη φτάση της Clare Wenham, ειδικής σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής υγείας στο London School of Economics: «Απλώς δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για να βγάλουμε πραγματικά ασφαλή συμπεράσματα».

Πηγή: ow.gr