Categories: Κόσμος

Ουγγαρία: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Βουδαπέστης θα ανάβει εφόσον οι πολίτες… κάνουν πετάλι

Share

Απάντηση στην ενεργειακή κρίση δίνει η δημοτική αρχή της Βουδαπέστης, με την κίνησή της να δημιουργήσει μια ειδική εγκατάσταση πλησίον του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο κέντρο της πόλης, όπου οι πολίτες και επισκέπτες πρέπει να «καβαλήσουν» ένα στατικό ποδήλατο και να «κάνουν πετάλι», ώστε να το δουν το δέντρο να φωτίζεται πλήρως.

Η ενέργεια έρχεται με μια δέσμη μέτρων του δημάρχου, ο οποίος εφαρμόζει αειφόρα τεχνολογία την εορταστική περίοδο, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το δέντρο φωτίζεται πλήρως μόνον όταν κάποιος ποδηλατεί με γρήγορο ρυθμό.

Μάλιστα, το στατικό ποδήλατο φορτίζει μια μπαταρία η οποία, από κοινού με ηλιακά πάνελ, τροφοδοτεί και τα φώτα πέρξι της πλατείας της Βουδαπέστης.

«Ζεσταινόμαστε ποδηλατώντας μέσα σ’ αυτό το κρύο. Επιπλέον, διαπιστώνουμε πόσο πρέπει να ποδηλατήσει κάποιος για να φωτίσει τη διακόσμηση ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου έξι μέτρων», δηλώνει ο Γκέργκελι Όρσι, δήμαρχος της 2ης περιφέρειας της Βουδαπέστης. «Είναι ένα παράδειγμα ότι η αειφορία είναι το μέλλον» προσθέτε σχετικά ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δήμος είχε αποφασίσει λόγω της ενεργειακής κρίσης να ματαιώσει για φέτος τον καθιερωμένο φωτισμό της πόλης για τα Χριστούγεννα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters