Κόσμος

Ουκρανία: Αγωνία για το Αζοφστάλ – Αρνείται ανταλλαγή κρατουμένων η Μόσχα

Όλες οι εξελίξεις από την 84η ημέρα ρωσικής εισβολής.
Ακούστε το άρθρο

Όλες οι εξελίξεις από την 84η ημέρα ρωσικής εισβολής

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

Μπλίνκεν: Η αστερόεσσα ξανά πάνω από την Πρεσβεία του Κιέβου

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι επαναλάβαμε επίσημα τις εργασίες της Πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Στεκόμαστε περήφανα στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζονται γενναία τη χώρα τους από τη βάναυση εισβολή του Πούτιν. Δόξα στην Ουκρανία!», δηλώνει ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ρωσικό τεθωρακισμένο τρένο ανατινάχθηκε στην Μελιτούπολη

Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν ένα τεθωρακισμένο τρένο που μετέφερε ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιώντας εκρηκτικό μηχανισμό στην κατεχόμενη Μελιτούπολη, στο νότιο τμήμα, ανακοίνωσε η ουκρανική εδαφική άμυνα.

Η Μελιτούπολη καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ουκρανική εδαφική άμυνα, ο εφεδρικός κλάδος των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε απευθείας κάτω από μια άμαξα που μετέφερε στρατιωτικούς.

Η δήλωσή τους, που δημοσιεύτηκε στο Facebook, δεν διευκρίνισε το μέγεθος της ζημιάς.

 

Οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο μετά από τρεις μήνες

Οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στο Κίεβο μετά από ένα τρίμηνο κλείσιμο λόγω της εισβολής της Ρωσίας. «Ανοίγουμε επίσημα ξανά τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Λάνγκενκαμπ στο Reuters, λίγο πριν υψωθεί η αμερικανική σημαία πάνω από την πρεσβεία.

Είπε ότι ένας μικρός αριθμός διπλωματών θα επέστρεφε αρχικά για να στελεχώσει τη

Ρωσία: Επιτρέπει σε 15 εταιρείες να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια

Η Ρωσία έδωσε έγκριση σε 15 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα των μετάλλων Nornickel και του παραγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek, να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Απρίλιο είχε υπογράψει ένα νομοσχέδιο το οποίο απαιτεί από τις ρωσικές εταιρείες να διαγράψουν τα αποθετήρια έγγραφά τους για να περιορισθεί η επιρροή που μπορούν να ασκούν οι ξένες χώρες πάνω τους, εκτός αν τους δοθεί άδεια να παραμείνουν εισηγμένες.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από τις 36 εταιρείες με αποθετήρια έγγραφα οι 19 είχαν ζητήσει την άδεια και οι 15 την έλαβαν.

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει και στηρίζει την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».

Στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης», διαβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Μπάιντεν, που θα δεχτεί αύριο στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία».

Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% τους πρώτους τέσσερις μήνες

Η Ρωσία ξόδεψε 1,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια για την άμυνα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, σχεδόν τα μισά από αυτά που είχε προβλέψει για όλο το 2022, αναφέρει το Reuters.

Μόνο τον Απρίλιο, η Ρωσία δαπάνησε 628 δισεκατομμύρια ρούβλια για τον στρατό της, αύξηση 128% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είχε αρχικά προβλέψει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, ή 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, για το 2022.

Τώρα αναμένει έλλειμμα τουλάχιστον 1,6 τρισεκατομμυρίων ρούβλια ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις πληρωμές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Ευγνωμοσύνη Ζελένσκι για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο

Σχεδόν 1.300 πολίτες βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή του Κιέβου

Περίπου 1.288 πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί στην περιοχή του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

«Προς το παρόν, έχουμε τα πτώματα 1.288 ανθρώπων. Το τονίζω, πολίτες», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

«Οι περισσότεροι από αυτούς πυροβολήθηκαν με αυτόματα όπλα», πρόσθεσε.

Η Μαδρίτη απορρίπτει την απέλαση 27 διπλωματών της από τη Ρωσία

Η Ισπανία απορρίπτει την απέλαση 27 διπλωματών της από τη Ρωσία που ανακοίνωσε η Μόσχα σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφασίστηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ρωσικές αρχές αιτιολογούν την απόφαση αυτή στη βάση της αμοιβαιότητας μετά την απέλαση 27 εργαζομένων στη ρωσική πρεσβεία στη Μαδρίτη που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο», υπογράμμισε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μαδρίτη είχε αποφασίσει να απελάσει τον Απρίλιο 27 Ρώσους διπλωμάτες που αποτελούσαν, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, «απειλή για τα συμφέροντα της χώρας». Ο πρεσβευτής της Ρωσίας δεν περιλαμβανόταν στους απελαθέντες διπλωμάτες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης σήμερα την απέλαση 34 Γάλλων και 24 Ιταλών διπλωματών.

Ρωσία: Θα ανοιδομήσουμε τις περιοχές της Ουκρανίας που «ελευθερώσαμε»

Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση περιοχών στην Ουκρανία, τις οποίες έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, και θα επισκευάσει τους δρόμους που τις συνδέουν με αυτήν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μαράτ Κουσνουλίν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «απελευθερώσει» αυτές τις περιοχές.

Είπε επίσης ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα προμηθεύει με ενέργεια τη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν η δεύτερη πληρώσει για αυτό, σύμφωνα με το RIA.

Σημειώνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο.

Ρωσία: Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στο Azovstal και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στο Novoazovsk

Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν στο Azovstal στη Μαριούπολη μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Novoazovsk στην αποσχισθείσα δημοκρατία του Ντόνετσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί μαχητές που εγκλωβίστηκαν σε σήραγγες έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής στις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις από τη Δευτέρα.

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι από το Azovstal πρέπει να έχουν πρόσβαση στον Ερυθρό Σταυρό

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη δεν πρέπει να κακομεταχειρίζονται και θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

«Οι στρατιώτες της Ουκρανίας που αναπτύσσονται στην περιοχή της Μαριούπολης έχουν λάβει απάνθρωπα χαρακτηριστικά από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και παρουσιάζονται στην προπαγάνδα του Πούτιν ως “νεοναζί” σε όλο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντένις Κριβόσεεφ, αναπληρωτής διευθυντής της Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Αυτός ο χαρακτηρισμός εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη μοίρα τους ως αιχμάλωτων πολέμου», είπε και πρόσθεσε: «Οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να υποβάλλονται σε καμία μορφή βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης και θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης».

Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέας γενιάς όπλα λέιζερ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νέας γενιάς ισχυρά όπλα λέιζερ που καίνε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αναπτύσσοντας μερικά από τα μυστικά όπλα της Μόσχας για να αντιμετωπίσει μια πληθώρα από δυτικά όπλα με τα οποία προμηθεύει η Δύση την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 είχε παρουσιάσει μια σειρά νέων όπλων που περιλάμβαναν έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, υποβρύχια drones, έναν υπερηχητικό όπλο και ένα νέο όπλο λέιζερ.

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου λέιζερ. Ο Πούτιν είχε αναφέρει ένα που ονομάζεται Peresvet, το οποίο πήρε το όνομά του από έναν μεσαιωνικό ορθόδοξο πολεμιστή μοναχό, τον Αλεξάντερ Περεσβέτ που σκοτώθηκε σε μια μάχη.

Οι ρωσικές αρχές κατάσχεσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της Google Ρωσίας, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία του ρωσικού γραφείου της, δήλωσε εκπρόσωπος της Google

Η ρωσική θυγατρική του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα δήλωσε την πρόθεσή της να κηρύξει πτώχευση, αναφέρει το Reuters.

Έρχεται μετά από μήνες πίεσης από τις αρχές για αποτυχία διαγραφής περιεχομένου που η Μόσχα θεωρεί παράνομο και για περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο YouTube.

«Η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού της Google Ρωσίας από τις ρωσικές αρχές κατέστησε αδύνατη τη λειτουργία του γραφείου μας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης και πληρωμής υπαλλήλων με έδρα στη Ρωσία, της πληρωμής προμηθευτών και πωλητών και της εκπλήρωσης άλλων οικονομικών υποχρεώσεων», είπε εκπρόσωπος της Google.

Φινλανδία: Φόβοι για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα τέλη της εβδομάδας

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.

Στην ανακοίνωσή της η Gasum ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Μετά την κατάληψη του Azovstal, οι Ρώσοι επιδιώκουν να το κατεδαφίσουν

Σύμφωνα με το RIA Novosti, η Ρωσία πρόκειται να κατεδαφίσει την κατεστραμμένη χαλυβουργία Azovstal. Το εργοστάσιο ήταν το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο της Μαριούπολης.

 

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης παραδέχθηκε την ενοχή του για τη δολοφονία Ουκρανού αμάχου

Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός 62χρονου αμάχου στη βορειοανατολική Ουκρανία στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου της σύγκρουσης.

Περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου συνεδρίασε την Τετάρτη για να ξεκινήσει την ακρόαση της πρώτης του δίκης για εγκλήματα πολέμου κατά του Βαντίμ Σισιμάριν, ο οποίος συμμετείχε στην εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου – μια υπόθεση τεράστιας συμβολικής αξίας για την Ουκρανία.

Ο 21χρονος Ρώσος διοικητής αρμάτων μάχης που κρατείται στην Ουκρανία κατηγορείται για τη δολοφονία ενός 62χρονου πολίτη στο χωριό Chupakhivka της βορειοανατολικής Ουκρανίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Στο δικαστήριο ομολόγησε την ενοχή του. Εάν καταδικαστεί, ο Σισιμάριν αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Οι εισαγγελείς της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο Σισιμάριν και τέσσερις άλλοι Ρώσοι στρατιωτικοί πυροβόλησαν και έκλεψαν ένα ιδιόκτητο αυτοκίνητο για να διαφύγουν αφού η ομάδα τους έγινε στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι παραδόθηκαν περίπου χίλιοι Ουκρανοί από το Azovstal

Πληροφορίες για ανατίναξη ρωσικού τεθωρακισμένου τρένου

Στη Μελιτόπολη, οι Ουκρανοί ανατίναξαν ένα τεθωρακισμένο τρένο ρωσικών στρατευμάτων, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ντονέτσκ: Ένας νεκρός και τρία τραυματισμένα παιδιά μετά από ρωσικό βομβαρδισμό

Περιοχή στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ουκρανική καταγγελία, υπάρχουν ένας νεκρός και τρία τραυματισμένα παιδιά.

Ένα από τα παιδιά είναι εννιά ετών. Ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει 28 φορές τις τελευταίες 24 ώρες και έχει καταστρέψει 52 πολιτικές υποδομές σύμφωνα με την Αστυνομία.

Δείτε σχετική ανάρτηση και φωτογραφίες

300 δισεκ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία και πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου

300 δισεκ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία και πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου

Αζοφστάλ: «Περίπου 1.000 μαχητές έχουν παραδοθεί, όχι ο επικεφαλής τους»

Η παράδοση των μαχητών του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αλλά και η τύχη τους μετά το τέλος της πιο αιματηρής μάχης της εισβολής στην Ουκρανία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των εξελίξεων του πολέμου.

Το Κίεβο από χθες έχει δηλώσει ότι αναμένει οι υπερασπιστές, που βρίσκονται πλέον στα χέρια των Ρώσων, να ανταλλαχθούν με Ρώσους κρατουμένους, με τη Μόσχα, πάντως, να μην φαίνεται πως βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Σήμερα, ο ηγέτης των αποσχιστικών δυνάμεων του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι το μέλλον τους θα πρέπει να κριθεί σε δίκη, απορρίπτοντας το αίτημα των Ουκρανών. Ανάλογα μηνύματα έχουν εκπέμψει και άλλοι ρωσικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών δυνάμεων, 959 μαχητές έχουν παραδοθεί, ενώ 80 εξ αυτών είναι τραυματίες.

Ο Πουσίλιν, πάντως, σύμφωνα με τοπικά μέσα, υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του τάγματος που υπερασπιζόταν το εργοστάσιο δεν έχει παραδοθεί.

Κράνη και γιλέκα έστειλε στην Ουκρανία το Ισραήλ

Το Ισραήλ παρέδωσε 2.000 κράνη και 500 προστατευτικά γιλέκα σε οργανώσεις έκτακτης ανάγκης και πολιτικούς οργανισμούς στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Απέλασε Γάλλους διπλωμάτες η Ρωσία

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την διαδικασία απέλασης 34 Γάλλων διπλωματών.

Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 28.300 στρατιώτες, λένε οι Ουκρανοί

Η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους από 28.300 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ισχυρίστηκαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σκληρές μάχες στα περίχωρα της Χερσώνας

Οι μάχες συνεχίζονται σφοδρές στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας, στον ουκρανικό Νότο, όπου οι Ουκρανοί προσπαθούν να απελευθερώσουν κάποια περίχωρα.

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, η κατάσταση στην περιφέρεια που συνορεύει με την Κριμαία είναι σταθερά κρίσιμη. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και να καταστρέφουν υποδομές στα κατεχόμενα χωριά Βισοκόπιλσκα, Βέλικο Ολεξάνδριφσκα, Νοβοβοροντσόφσκ και Στανισλάφσκα.

Στους περισσότερους οικισμούς αυτών των κοινοτήτων, τα μισά σπίτια των κατοίκων της περιοχής, σχολεία, νηπιαγωγεία, εξωτερικά ιατρεία και άλλες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις.

Η Χερσώνα τελεί υπό ρωσική κατοχή εδώ και δύο μήνες, αλλά οι ρωσικές προσπάθειες προέλασης προς το γειτονικό Μικολάιβ, στα δυτικά, όχι μόνο απέτυχαν αλλά πλέον οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται επιχειρώντας να απελευθερώσουν τις πρώτες περιοχές εντός της περιφέρειας της Χερσώνας.

Aυστρία: Κανένα ζήτημα εγκατάλειψης της ουδετερότητάς μας

Καμία συζήτηση ένταξης της Aυστρίας στο ΝΑΤΟ δεν υφίσταται διεμήνυσε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, στον απόηχο της ιστορικής αλλαγής που διαμορφώνεται με την ενσωμάτωση Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

«Η κατάσταση για εμάς είναι διαφορετική», είπε ο Σάλενμπεργκ, αναδεικνύοντας την «τεράστια υποστήριξη των Αυστριακών» προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας.

Ρωσία: 694 Ουκρανοί μαχητές από το Αζοφστάλ παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 694 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Από τη Δευτέρα, έχουν παραδοθεί συνολικά 959 μαχητές από το Αζοφστάλ, 80 εκ των οποίων ήταν τραυματισμένοι, ανακοίνωσε το υπουργείο σύμφωνα με το RIA.

Οι μαχητές του Αζοφστάλ

(Φωτογραφίες AP)

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Παρατεταμένο πόλεμο προβλέπει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του τον Φεβρουάριο μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», με τη Μόσχα να επιδιώκει κατ’ αυτόν να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς –το ανατολικό τμήμα της χώρας– και να επιβάλει κατοχή στον νότο.

Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να σώσουμε τους μαχητές του Αζοφστάλ

Η Ουκρανία κάνει «ό,τι είναι πιθανό και απίθανο» για να σώσει τους εναπομείναντες μαχητές που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, δήλωσε σήμερα ανώτερη αξιωματούχος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μαλιάρ, είπε ότι το Κίεβο γνωρίζει πόσοι στρατιώτες παραμένουν στο Αζοφστάλ, αλλά τόνισε πως πρόκειται για «ευαίσθητη πληροφορία.

Τη Δευτέρα, 264 μαχητές -πολλοί από τους οποίους βαριά τραυματίες- παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές που ελέγχει η Ρωσία.

Την Τρίτη ακόμη επτά λεωφορεία άφησαν το εργοστάσιο, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη επτά άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν την Τρίτη τον θάνατο επτά αμάχων στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο σε μήνυμά του στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά του Κιριλένκο από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

Ο δρόμος στην Ουκρανία: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι τις 17 Μαΐου

Οι ΗΠΑ δημιουργούν «Παρατηρητήριο» για την τεκμηρίωση των «εγκλημάτων πολέμου»

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου του Πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου» για τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία στη σύρραξη.

Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου του Πολέμου, προκειμένου να συμβάλει να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία με θύματα αμάχους και δεσμεύθηκαν να εργαστούν ώστε οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί να λογοδοτήσουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά αποκάλεσε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την ίδια την κυβέρνησή του, έκρινε ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

Όλη η επικαιρότητα