Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Ατύχημα σε υποσταθμό υψηλής τάσης προκάλεσε διακοπές ρεύματος στην Οδησσό

Share

Ένα σοβαρό ατύχημα σε έναν υποσταθμό υψηλής τάσης στην περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία προκάλεσε έκτακτες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιφερειακή πρωτεύουσα, όπως ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, η κλίμακα του ατυχήματος είναι σημαντική. Είναι αδύνατη η ταχεία αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με έμφαση σε σημαντικές υποδομές», έγραψε ο Σμιχάλ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, ο ίδιος υποσταθμός έχει προηγούμενα υποστεί ζημιές πολλές φορές, από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, της ουκρανικής πόλης-λιμάνι, χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο από τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, παρά την αντίθεση της Ρωσίας.

Η Unesco είπε ότι η απόφασή της αναγνωρίζει «την εξαιρετική παγκόσμια αξία» του χώρου. Όμως η Ρωσία επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι είχε «πολιτικά κίνητρα».

Γνωστή ως το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», η Οδησσός έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πέρυσι, οι κάτοικοι έσπευσαν να προστατεύσουν τα μνημεία και τα κτήρια της πόλης από τους βομβαρδισμούς καλύπτοντάς τα με σάκους άμμου.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η γενική διευθύντρια της Unesco Audrey Azoulay είπε ότι ο χαρακτηρισμός της πόλης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ήταν ένα σημαντικό βήμα.

«Υπήρχε αρχικά μια συμβολική πτυχή, να πούμε ότι αυτή η πόλη ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά, μας αφορά όλους, όλοι τη βλέπουμε και αναγνωρίζουμε την ιστορία της και τη συμβολή της στην κληρονομιά», είπε, σύμφωνα με το BBC. «Αυτό είναι ήδη μια σημαντική συμβολική πτυχή».

Η κ. Azoulay είπε ότι η απόφαση σήμαινε επίσης ότι όλα τα μέλη της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα έχουν την υποχρέωση «να μην καταστρέψουν σκόπιμα» το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τμήματα της Οδησσού προστέθηκαν επίσης στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο, η οποία σύμφωνα με την Unesco δίνει στην πόλη πρόσβαση σε τεχνική και οικονομική βοήθεια, «την οποία μπορεί να ζητήσει η Ουκρανία για να διασφαλίσει την προστασία της περιοχής και, εάν χρειαστεί, να βοηθήσει στην αποκατάστασή της».