Κόσμος Οικονομία

Ουκρανία – Ενεργειακή κρίση: Για συγκράτηση τιμών πιέζει η κυβέρνηση

Μέγιστη δυνατή μείωση κόστους ζητεί από εταιρείες και φορείς το υπ. Ενέργειας
Ακούστε το άρθρο

Μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στις συνθήκες των υψηλών τιμών που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καλείται να λύσει η κυβέρνηση.

Η αγωνία για τις τιμές και τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία κυριαρχεί στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία κι αυτό γιατί η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, που είναι μια σχετικά πιο εύκολη άσκηση –ακόμη και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου– θα συνοδευτεί αναπόφευκτα με αυξημένο κόστος το οποίο θα αποτυπωθεί στα τιμολόγια ρεύματος και αερίου, επιβαρύνοντας για πέμπτο συνεχή μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αγωνία αυτή μεταφέρθηκε και στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, με τον ίδιο να ζητάει από τους συμμετέχοντες φορείς και εταιρείες να συμπιέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα κόστη κατά την τρέχουσα περίοδο, ώστε να μη μεταφερθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στην κατανάλωση.

Ο υπουργός, φέρεται να ζήτησε από τον ΔΕΣΦΑ να δώσει τις επόμενες ημέρες προτεραιότητα στη χρήση αερίου από τους αγωγούς, αφενός για να διατηρούνται υψηλά τα αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα και αφετέρου γιατί η τιμή του είναι χαμηλότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται στη spot αγορά του LNG.

Eπίσης, έδωσε κατευθύνσεις για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που υπάρχει για την υποκατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ώστε να μειωθούν οι τιμές ρεύματος.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη χρήση των υδροηλεκτρικών, χωρίς βέβαια να διακυβεύεται η επάρκεια του συστήματος τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των υψηλών αιχμών και πιθανότατα μεγαλύτερη χρήση των λιγνιτικών μονάδων, όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλή.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια, αυτό που από χθες αποφασίστηκε αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου, είναι η αγορά δύο φορτίων LNG για τον Μάρτιο, γιατί το αζέρικο αέριο από τον TΑΡ και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν κρίνονται επαρκή να καλύψουν τη ζήτηση.

Το ακραίο πάντως αυτό σενάριο φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από χθες, μετά την απόφαση της Ευρώπης να μη συμπεριλάβει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας την απομόνωση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το σύστημα συναλλαγών SWIFT.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των ποσοτήτων ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και τις δεδηλωμένες προθέσεις Κιέβου και Μόσχας για διάλογο, οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, την οποία ακολούθησαν και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων εξέτασε χθες πάντως και αυτό το ακραίο σενάριο. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, θα αυξηθούν οι ποσότητες LNG στη Ρεβυθούσα, θα τεθούν σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και πέντε μονάδες φυσικού αερίου θα δουλέψουν με ντίζελ.

Η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν διασφαλίσει αποθέματα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκονται και τα υδάτινα αποθέματα των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Επί του παρόντος, ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον υπουργό, συνεχίζεται χωρίς διαταραχές. Επεσήμανε επίσης ότι εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών αερίου μέσω του TΑΡ.

Πηγή:Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα