Κόσμος

Ουκρανία: Για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow

Το βεληνεκές του πυραύλου ανέρχεται στα 250 χιλιόμετρα. Το μέγιστο βεληνεκές των πυραύλων που είχαν προηγουμένως εξαχθεί στην Ουκρανία ανέρχεται στα 80 χλμ.
Ακούστε το άρθρο

Τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, επικαλούμενη το RBC-Ukraina.

«Είχαμε τη δυνατότητα να σφίξουμε τα χέρια των πιλότων, οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν στη Βρετανία και ήδη χρησιμοποιούν με επιτυχία το όπλο με την ονομασία Storm Shadow», δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε τέτοιου είδους όπλο στον πόλεμο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν παράνομο πόλεμο, που ο ίδιος ξεκίνησε. Δεν θα επιτύχει, ενώ η διεθνής κοινότητα θα γίνει πιο ισχυρή στην αντιπαράθεσή της με αυτή την επιθετικότητα», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, επικαλούμενο δήλωσή του.

Ο Ρέζνικοφ με τη σειρά του ευχαρίστησε την Βρετανία για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία από την πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Έχει ξαναχρησιμοποιήσει το Storm Shadow;

Στις 21 Μαΐου, το Κίεβο και η Μόσχα ανέφεραν ότι ουκρανικά στρατεύματα έπληξαν το κατεχόμενο από την Ρωσία, Μπερντιάνσκ.

Το Κίεβο δεν διευκρίνισε το όπλο που επιλέχθηκε για την επίθεση. Ο επικεφαλής του κατεχόμενου τμήματος της περιοχής Ζαπορίζια, Βλαντιμίρ Ρογκόφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε το Storm Shadow.

Το Μπερντιάνσκ βρίσκεται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου.

Τα HIMARS και άλλα παρόμοια πυραυλικά συστήματα που έχει στο οπλοστάσιό της η Ουκρανία δεν μπορούν να βάλουν τόσο μακριά.

Στις 15 Μαΐου, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε μια αποθήκη λεωφορείων στο Λουγκάνσκ που κατέχει η Ρωσία. Στις 12 Μαΐου, αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις στο Λουγκάνσκ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την επόμενη ημέρα, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους Storm Shadow εναντίον της πόλης.

Στις 11 Μαΐου, ο Γουάλας δήλωσε ότι το Λονδίνο είχε στείλει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία. Το βεληνεκές του πυραύλου ανέρχεται στα 250 χιλιόμετρα. Το μέγιστο βεληνεκές των πυραύλων που είχαν προηγουμένως εξαχθεί στην Ουκρανία ανέρχεται στα 80 χλμ.

«Κρίσιμο είναι ότι το Storm Shadow έχει το βεληνεκές για να χτυπήσει βαθιά μέσα στα ρωσικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία», σημειώνει το CNN.

Σύμφωνα με το in.gr ανώνυμη πηγή δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είχε ορκιστεί να μην χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει ρωσικά εδάφη.

Παράλληλα, το CNN υπογραμμίζει ότι δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρονται στην Κριμαία ως κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.

Όλη η επικαιρότητα