Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέστρεψε φορτίο με όπλα από τη Δύση – Νέο πακέτο βοήθειας 40 δισ από τις ΗΠΑ

Share

Όλες οι εξελίξεις από την 87η ημέρα ρωσικής εισβολής

Επικοινωνία Ζελένσκι με Μάριο Ντράγκι, νέο αίτημα κυρώσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών.

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον κ. Ντράγκι για την «άνευ όρων στήριξη» που προσφέρει στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, κατά την συνομιλία, ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την σταθερή στήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία, με αναφορά, ιδίως, στην ανάγκη να εγκριθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, να ξανανοίξουν τα λιμάνια, αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή στήριξης στο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού.

Και αλλοδαποί μεταξύ των υπερασπιστών του Αζοφστάλ

Μέσα στο εργοστάσιο της Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, βρίσκονταν και αλλοδαποί, σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτονομιστικής κυβέρνησης των Ρωσόφιλων στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αλλοδαποί μαχητές βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων που πήρε ο ρωσικός στρατός.

Ο ίδιος πρόσθεσε σε δηλώσεις του ότι μέσα στο εργοστάσιο χαλυβουργίας σκοτώθηκαν έξι μαχητές πέθαναν ενώ προσπαθούσαν να ανατινάξουν αποθήκες πυρομαχικών πριν αιχμαλωτιστούν.

Η Μόσχα θα εξετάσει μαχητών του Αζόφ με Ουκρανό πολιτικό

Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού συντάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας.

«Θα εξετάσουμε το ζήτημα» είπε ο κ. Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο RΙΑ Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Από την πόλη Ντονέτσκ όπου βρίσκεται, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος βουλευτής διευκρίνισε ότι η πρόταση μιας τέτοιας ανταλλαγής θα μεταφερθεί στη Μόσχα «από εκείνους που έχουν το δικαίωμα».

Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνταγμα Αζόφ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν, είπε σήμερα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Αζοφστάλ και παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν. «Θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι αναπόφευκτο: η δικαιοσύνη πρέπει να θριαμβεύσει» είπε ο κ. Πουσίλιν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε και ο Λεονίντ Σλούτσκι.

Συνεργασία Αμερικανού υπουργού Άμυνας με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ για να συζητήσουν τις ανάγκες όπλων του Κιέβου ενόψει της δεύτερης συνάντησης της ομάδας συντονισμού της Δύσης για τη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, σύμφωνε με γραπτή δήλωση που διένειμε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Τζον Κίρμπι.

Η συζήτηση ανέλυσε τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει της συνάντησης της Ομάδας Αμυντικής Επαφής των ΗΠΑ για την Ουκρανία στις 23 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι περισσότερων από 40 χωρών.

«Ο υπουργός Ώστιν τόνισε επίσης ότι στις 19 Μαΐου ο Πρόεδρος [Μπάιντεν] διέταξε πρόσθετη βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ασφάλεια για να παράσχει στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πυροβολικό, ραντάρ αντι-μπαταριών, στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό πεδίου και ανταλλακτικά», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η δεύτερη συνεδρίαση της δυτικής ομάδας συντονισμού για την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 23 Μαΐου.

Το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι «η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία» και η συζήτηση για το πώς θα γίνει αυτό στο μέλλον. Ο κ. Κέρμπι διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, η ουκρανική πλευρά θα παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εχθροπραξιών.

Συνομιλίες Βελιγραδίου με Μόσχα για το φυσικό αέριο

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε σερβικό τηλεοπτικό σταθμό το Σάββατο ότι ελπίζει να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα των αγορών φυσικού αερίου εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Τρία πράγματα είναι σημαντικά για εμάς, οι ποσότητες είναι το πιο σημαντικό, το νούμερο δύο είναι η τιμή, το νούμερο τρία είναι η αξιοπιστία της προσφοράς, με την οποία δεν είχαμε προβλήματα μέχρι στιγμής. Οι δύο πρώτες πτυχές είναι βασικές», είπε ο κ. Βούτσιτς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη» (25 ή 26 Μαΐου).

Σε μπελάδες έβαλε το Forza Italia η αμφισημία Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικρίθηκε από εκπροσώπους του ίδιου του του κόμματος για μια δήλωση σχετικά με πιθανή διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Μαριαστέλα Τζελμίνι, από τα κορυφαία στελέχη του Forza Italia, είπε ότι οι δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος έδειξαν ότι οι θέσεις της παράταξης είναι διφορούμενες.

«Τα λόγια του κ. Μπερλουσκόνι επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την ασάφεια των θέσεων. Ελπίζω ότι θα επιδειχθεί μια σταθερή θέση υπέρ της Ουκρανίας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης», ανέφερε στο πρακτορείο ANSA.

Την Παρασκευή από τη Νάπολη ο κ. Μπερλουσκόνι πρότεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αποδεχθούν τους όρους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίτευξη ειρήνης το συντομότερο δυνατό, και σημείωσε ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο σημαίνει «εμπλοκή σε ένα πόλεμο που πρέπει να σταματήσει, οπότε είναι καλύτερα να μη μιλάμε για όπλα». Επέκρινε μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ για τις δηλώσεις τους που δεν ευνοούν την ειρήνη.

Αργότερα, οι εκπρόσωποί του εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ο κ. Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι η θέση του κόμματος και η προσωπική του θέση σχετικά με την προμήθεια όπλων δεν αλλάζουν και «αντιστοιχούν στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Ο «Καβαλιέρε» είναι γνωστό ότι συνδέεται με προσωπική φιλία με τον κ. Πούτιν

Κίεβο: Σχεδόν 4.000 Ουκρανοί της Μαριούπολης βασανίζονται σε ρωσικά στρατόπεδα

Υπάρχουν σχεδόν 4.000 άνδρες από τη Μαριούπολη στα λεγόμενα «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» στο Μπεζιμιάνι και στο Κάζαχι, στην περιοχή του Νοβοαζόφσκι που υπάγεται, στην επαρχία Ντονέτσκ, σύμφωνα με ανάρτηση της επιτρόπου του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα.

«Οι κατακτητές αυξάνουν τον ρυθμό μεταφοράς ανδρών από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη σε “στρατόπεδα φιλτραρίσματος”. Σύμφωνα με κατά προσέγγιση στοιχεία, υπάρχουν σχεδόν 4.000 άνδρες σε τέτοιους καταυλισμούς στην περιοχή του Νοβοαζόφσκι, στην περιοχή του Ντόνετσκ», αποκάλυψε η κα Ντενίσοβα.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Ουκρανών ανδρών σε «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» έχει διπλασιαστεί μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κανείς από αυτούς που κρατούνταν στα στρατόπεδα δεν επέστρεψε, τόνισε.

Οι άνδρες βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες, κοιμούνται στο πάτωμα, βουλωμένοι και ανθυγιεινοί, και υποβάλλονται σε βασανιστήρια και ταπείνωση, όπως κατήγγειλε η Ουκρανή αξιωματούχος.

Οι Ρώσοι θα επαναλειτουργήσουν το λιμάνι της Χερσώνας που οι ίδιοι κατέστρεψαν

Η ρωσική κατοχική διοίκηση της Χερσώνας ελπίζει να ξαναρχίσει τις εργασίες του λιμανιού της Χερσώνας, το οποίο οι ίδιοι οι Ρώσοι είχαν καταστρέψει από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι υπόσχονται τη λειτουργία του λιμανιού της Χερσώνας, η οποία είχε ανασταλεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας. Στο μέλλον, ελπίζουν να εξάγουν τα γεωργικά προϊόντα των αγροτών της Χερσώνας στη Ρωσία διά θαλάσσης. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

«Τις πρώτες μέρες, αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Χερσώνα, ουσιαστικά κατέστρεψαν ολόκληρη την υποδομή του λιμανιού. Κάποιος από τον εξοπλισμό υπέστη ζημιές, κάποιοι κλάπηκαν. Έκλεψαν και τους χώρους της διοίκησης», ανέφεραν οι λιμενικοί.

Επιπλέον, οι λιμενικοί σημειώνουν ότι μέρος του ειδικευμένου προσωπικού του τοπικού οργανισμού λιμένος έχει εγκαταλείψει την πόλη, ενώ άλλο κομμάτι του αρνείται να εργαστεί για τους Ρώσους. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να επαναλάβουν γρήγορα τις εργασίες του λιμανιού.

Συνομιλία Ερντογάν και με τον Φινλανδό ομόλογό του

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο το Σάββατο σχετικά με την ένταξη αυτής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ερντογάν είπε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι η παράβλεψη της απειλής των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν είναι στο πνεύμα του ΝΑΤΟ.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι είναι φυσικό δικαίωμα [της Άγκυρας] να περιμένει σεβασμό και υποστήριξη για τον νόμιμο και αποφασιστικό αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε μια ξεκάθαρη απειλή στην εθνική ασφάλεια και τον λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση από το Γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Ο Ζελένσκι αναμένει απόφαση για αποστολή συστημάτων ΜLRS

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένει από τη διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Άμυνας περισσότερων από 40 κρατών του κόσμου, τη Δευτέρα, απόφαση για τη μεταφορά αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων MLRS στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σε κοινή ενημέρωση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στο Κίεβο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Τέτοιες συναντήσεις είναι ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα… Αναμένουμε μια θετική απάντηση στην προμήθεια MLRS. Δεν έχω μυστικά. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις χώρες για την προμήθεια συστημάτων MLRS, χάρη στα οποία η Ουκρανία θα μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και να απελευθερώσει το έδαφός της», είπε.

Απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους χωρών που φοβούνται να παράσχουν στην Ουκρανία τα κατάλληλα όπλα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς για την πιθανή χρήση τους για επίθεση στη Ρωσία.

Ο κ. Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ρωσία εκβιάζει τα κράτη του κόσμου σε διάφορα επίπεδα λόγω της μεταφοράς συστημάτων MLRS στην Ουκρανία.

Μ. Ζαχάροβα: Οι διπλωμάτες μας στο εξωτερικό υφίστανται… bullying

Ρώσοι διπλωμάτες στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν ψυχολογική κακοποίηση, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το Σάββατο.

«Όλων των ειδών απειλές έρχονται, που δεν είναι μόνο στοιχεία επίδειξης της αρνητικής του στάσης. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα, που σχετίζονται κυρίως με την ψυχολογική βία», είπε.

Σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα, οι Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο προσκήνιο», ενώ ζημιές υφίστανται και οι ρωσικές διπλωματικές περιουσίες. «Αυτά είναι κάθε είδους “δημιουργικότητα” σε σχέση με τις πρεσβείες μας, πρόκειται για επιθέσεις σε αυτοκίνητα. Οι διπλωμάτες ζουν πραγματικά στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πιστεύει ότι ένας από τους στόχους μιας τέτοιας «πολιτικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας είναι η αποξένωση της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας από τη διεθνή κοινότητα, επικαλούμενη και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

«Ένα από τα μέρη αυτής της πολιτικής εκστρατείας, που προετοιμάστηκε από τη Δύση και είναι μέρος αυτού που είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ τις προάλλες – ότι η Δύση κήρυξε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, συνίσταται στο να αποκλείσουν εντελώς τη ρωσική διπλωματική υπηρεσία από τη διεθνή σκηνή», είπε η κα Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στη Δύση, Ρώσοι διπλωμάτες έλαβαν επιστολές που περιείχαν προσφορές συνεργασίας με τις ειδικές υπηρεσίες αυτών των χωρών.

«Στις δυτικές χώρες ή χώρες όπου η αντίστοιχη επιρροή των μυστικών υπηρεσιών είναι μεγάλη, έλαβαν συγκεκριμένες προτάσεις όχι σε επίπεδο μεμονωμένων προσεγγίσεων, αλλά σε επίπεδο συγκεκριμένων επιστολών, που απευθύνονταν σε προσωπικό ταχυδρομείο, με προσωπικά μηνύματα. Επρόκειτο για εκβιασμούς και απειλές ώστε έχοντας νιώσει τη συνείδησή τους να… ξυπνά, να την ακολουθήσουν, βγουν έξω από την πρεσβεία και αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με τις αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στον Τζο Μπάιντεν και άλλους 962 Αμερικανούς

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία, αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: 700.000 στρατιώτες υπερασπίζονται την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε συνέντευξή του ότι 700.000 στρατιώτες υπερασπίζονται την Ουκρανία, πολεμώντας σε όλη τη χώρα.

Βίντεο με «αναγκαστική απομάκρυνση» αμάχων από τη Μαριούπολη έδωσε στη δημοσιότητα το Κίεβο

Αναγκαστική απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη σε ρωσικό έδαφος υπό την απειλή όπλων, καταγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Ντζεπάρ, η οποία δημοσίευσε σχετικό βίντεο στο Twitter. Όπως αναφέρει, οι πολίτες δεν επιρέπεται να εγκαταλείψουν το σημείο συγκέντρωσης και τα λεωφορεία.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το «πακέτο βοήθειας» 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Πριν από λίγες ημέρες το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολ. ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

Bloomberg: Να μην επιτραπεί στον Ερντογάν να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής

Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον κ. Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το Bloomberg.

Μόσχα: Καταστράφηκε φορτίο με όπλα από τη Δύση

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια μεγάλη αποστολή όπλων δυτικών χωρών στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας, δυτικά του Κιέβου.

Ζελένσκι: Μόνο η διπλωματία θα θέσει τέλος στον πόλεμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να λάβει τέλος μόνο με «διπλωματικούς» τρόπους, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Το τέλος (της σύγκρουσης) θα είναι διπλωματικό» είπε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ICTV. Ο πόλεμος «θα είναι πολυαίμακτος, θα έχει μάχες, αλλά θα λάβει οριστικά τέλος μέσω της διπλωματίας» πρόσθεσε.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα λάβουν αποφασιστικά χώρα. Δεν ξέρω με ποια μορφή: με μεσολαβητές, χωρίς αυτούς, σε έναν διευρυμένο κύκλο, σε προεδρικό επίπεδο», είπε. «Υπάρχουν πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε παρά μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Θέλουμε όλα να επανέλθουν» όπως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που «η Ρωσία δεν θέλει», πρόσθεσε. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών –το θέμα των οποίων μπορεί να αλλάζει «ανάλογα με τη στιγμή της συνάντησης»–, πρέπει να είναι δίκαια για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Αναφερόμενος σε έγγραφο που αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είπε πως θα υπογραφεί από «τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας, χωρίς τη Ρωσία», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί μια διμερής συζήτηση με τη Ρωσία. Είπε επίσης πως είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν οχυρωθεί στο τεράστιο μεταλλουργικό σύμπλεγμα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, να μην χάσουν τη ζωή τους.

Ο Τζόνσον «ενθάρρυνε» τον Ερντογάν να συνεργαστεί με τους ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Παρασκευής για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την παγκόσμια απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζοντας την απειλή από τη Ρωσία, ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι πολύτιμες προσθήκες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός «ενθάρρυνε» τον κ. Ερντογάν να συνεργαστεί με τους ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών ενόψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον επόμενο μήνα.

Οι ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τους Ουκρανούς

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Φωτογραφίες: REUTERS/Alexander Ermochenko

Έξι νεκροί στο Λουγκάνσκ από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς

Έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Telegraph: Το Λονδίνο θέλει να εξοπλίσει τη Μολδαβία για την προστατεύσει από τη ρωσική απειλή

Η Βρετανία θέλει να στείλει σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία για να την προστατεύσει από την απειλή εισβολής της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια «μεγαλύτερη Ρωσία» παρ΄όλο που η εισβολή του στην Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει γρήγορη επιτυχία.

Η Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, δεν είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η Τρας είπε πως διεξάγονται συνομιλίες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αμυντικά συστήματα της Μολδαβίας μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση. «Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Είναι μια συζήτηση που έχουμε με τους συμμάχους μας», δήλωσε στην Telegraph. «Ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής για τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Και το ότι οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες», είπε.

Σύνοψη 87ης ημέρας (10:30)

-Η Ρωσία κήρυξε τη νίκη στην πολύμηνη μάχη της Μαριούπολης.
Οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal έχουν πλέον παραδοθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι της Μόσχας.

-Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι θέλει να δει τη Μολδανία, γειτονική χώρα της Ουκρανίας, οπλισμένη με στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, για να προστατευθεί από πιθανή ρωσική επιθετικότητα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα μιλήσει με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τα σχεδιά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωστόσο επανέλαβε ότι θα διατηρήσει την αντίθεσή του.

Ο κρατικός φορέας φυσικού αερίου της Φινλανδίας επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια στη χώρα, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Μόσχας να πληρώσει για την προμήθεια ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε ευρώ ή δολάρια.

-Οι υπουργοί Οικονομικών από την ομάδα των χωρών της G7 συμφώνησαν σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία – ανεβάζοντας τη συνολική τους δέσμευση σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία στηλιτεύει την «αποικιοκρατική» πολιτική της Γαλλίας και της Ευρώπης στο Μάλι

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χθες Παρασκευή την «αποικιοκρατική νοοτροπία» της Γαλλίας και της Ευρώπης στο Μάλι, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον ομόλογό του Αμπντουλαγέ Ντιόπ.

Η Gazprom επιβεβαίωσε ότι διέκοψε την παροχή αερίου στη Φινλανδία

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία, επιβεβαιώνοντας όσα ανακοίνωσε νωρίτερα η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland. Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει, σημειώνει το Reuters.

Ε.Ε.: «Κλειδί» η Ελλάδα για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Θετική γνωμοδότηση ΥΠΕΝ για EastMed

«Κλειδί» για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούν οι νέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Διεκόπη η παροχή αερίου από Ρωσία προς Φινλανδία

Η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησε το πρωί, ανακοίνωσε η φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Gasum, μετά την άρνηση της σκανδιναβικής χώρας να πληρώσει σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τη Gasum, θα παρέχεται φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Balticconnector, ο οποίος συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Ζελένσκι: Διεθνής συμφωνία για να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις η Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε χθες Παρασκευή να υπογραφεί διεθνής συμφωνία με συμμάχους της χώρας του για να εξασφαλιστεί πως θα καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου.

Ρωσία: Ετοιμάζει προσάρτηση κατακτημένων εδαφών

Εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σκοπεύει να προσαρτήσει η Μόσχα μετά την εξασφάλιση του ελέγχου της Μαριούπολης.

Ρωσία: Capital controls και πετρέλαιο ενισχύουν τεχνητά το ρούβλι

Στη μαύρη αγορά, όπως στη σοβιετική εποχή, ψάχνουν για δολάρια οι Ρώσοι

ΝΑΤΟ: Απαντητικά μέτρα της Μόσχας

Ενισχύει τη δυτική της πτέρυγα ενόψει ένταξης Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ζελένσκι: Εκαναν κόλαση το Ντονμπάς

«Το Ντονμπάς έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Είναι κόλαση εκεί κάτω – και δεν υπερβάλλω». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Φυσικό αέριο: Συμφωνία για τον ανεφοδιασμό της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για ανεφοδιασμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα.

Σεργκέι Λαβρόφ: Η «μεταμόρφωση» του βετεράνου ΥΠΕΞ, η σχέση του με τον Πούτιν και το μέλλον

Φως στην πορεία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που έχει πια δει το πρόγραμμά του να αλλάζει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιχειρούν να ρίξουν τα δυτικά ΜΜΕ.