Κόσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει πάρει τον έλεγχο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ

Όλες οι εξελίξεις από την 86η ημέρα ρωσικής εισβολής.
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

 Όλες οι εξελίξεις από την 86η ημέρα ρωσικής εισβολής:

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει πάρει τον έλεγχο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη εκκενώθηκε πλήρως.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν.

Τουλάχιστον επτά τραυματίες στην πόλη Λοζοβάγια, στο Χάρκοβο, μετά από πυραυλική επίθεση σε πολιτιστικό κέντρο

Η πυραυλική επίθεση είχε στόχο «το πρόσφατα ανακαινισμένο Σπίτι του Πολιτισμού» στη Λοζοβάγια, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο της επίθεσης που κοινοποίησε ο Ζελένσκι έδειξε πυκνό καπνό να τυλίγει ένα μεγάλο κτήριο κοντά σε συγκροτήματα κατοικιών και διερχόμενα αυτοκίνητα.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το σπίτι του πολιτισμού που μόλις είχε ανοικοδομηθεί. Επτά θύματα, ανάμεσά τους ένα 11χρονο παιδί», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Τον Ιούλιο η παράδοση 15 αντιαεροπορικών Gepard από την Γερμανία στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα παραδώσει τα πρώτα 15 αντιαεροπορικά άρματα Gepard στην Ουκρανία τον Ιούλιο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι τα οχήματα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, δήλωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία ενέργειας Gasum, μετά την άρνηση της σκανδιναβικής χώρας να πληρώσει για τις προμήθειές της σε ρούβλια.

Πυροβολισμοί κατά σχολείου-καταφύγιο στο Λουχάνσκ – Τρεις νεκροί, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχος

Ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά ενός σχολείου-καταφύγιο στο Σεβεροντόνετσκ, στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας τρεις ενήλικες, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, βρίσκονταν στο σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο όταν σημειώθηκε η επίθεση σήμερα το πρωί, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία προσπαθεί να εκκενώσει τους αμάχους σε άλλο καταφύγιο. Περίπου 11.000 σπίτια, εκ των οποίων σχεδόν 3.000 ήταν πολυώροφα κτήρια, έχουν «καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς» στο Λουχάνσκ, συμπλήρωσε.

Βοήθεια ύψους 19,8 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από τις χώρες της G7

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των «7» ανακοίνωσαν ότι έχουν κινητοποιήσει 19,8 δισ. δολάρια για την οικονομία της Ουκρανίας και δεσμεύθηκαν να παράσχουν περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί.

«Το 2022, έχουμε κινητοποιήσει 19,8 δισ. δολάρια δημοσιονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων 9,5 δισ. των πρόσφατων δεσμεύσεων… για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό και να συνεχίσει να διασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών στον ουκρανικό λαό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε στους δημοσιογράφους ότι 9,5 δισ. δολάρια από το συνολικό ποσό κινητοποιήθηκαν στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Κενιγκσβίντερ της Γερμανίας, αυτή την εβδομάδα.

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν το Σάββατο για τις «ενστάσεις» της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σουηδία για επικρίσεις Τουρκίας: «Παραπληροφόρηση» σχετικά με το PKK

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας καταφέρθηκε εναντίον της «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη Σουηδία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αφού η Τουρκία κατηγόρησε τη χώρα της ότι υποστηρίζει τη μαχητική οργάνωση περιπλέκοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία στήνει «αρχηγείο» στο Ντονμπάς για να επιβλέπει τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή

Η Ρωσία αναφέρει ότι έχει στήσει ένα «ειδικό αρχηγείο» για να επιβλέπει τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς – όπου τα στρατεύματά της έχουν κερδίσει έδαφος, αλλά οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών.

Ομάδες ειδικών αξιολογούν τις επισκευές που απαιτούνται, σύμφωνα με έκθεση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA-Novosti.

G7: Οικονομικό πακέτο 19,8 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των «7» ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν κινητοποιήσει 19,8 δισ. δολάρια για την Ουκρανία και δεσμεύθηκαν να παράσχουν περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί

Αποχωρεί από τη Rosneft ο Σρέντερ

Η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft ανακοίνωσε ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γερμανός επιχειρηματίας Ματίας Βάρνιγκ ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θητεία τους στο διοικητικό συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε την Πέμπτη την ένταξη του κ. Σρέντερ σε μαύρη λίστα, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

Εικόνες σοκ στην Μπούτσα: Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν Ουκρανούς προς εκτέλεση

Πόλεμος στην Ουκρανία – Εικόνες σοκ στην Μπούτσα: Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν Ουκρανούς προς εκτέλεση

Μόσχα: Η «απελευθέρωση»του Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πως η κατάληψη της ουκρανικής περιφέρειας Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από κοινού με τις μεραρχίες της λαϊκής πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ εξακολουθούν να αυξάνουν τον έλεγχο στις περιφέρειες του Ντονμπάς. Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε.

Η G7 θα υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια ως νέα ‘γραμμή ζωής’ για την ουκρανική οικονομία

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) αναμένεται σήμερα να αποκαλύψουν δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας προς την Ουκρανία και να υποσχεθούν αρκετά χρήματα για να επιβιώσει η κατεστραμμένη οικονομία της χώρας για όσο διάστημα μάχεται κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία –τις δημοκρατίες της G7—συζητούν επίσης τα επόμενα βήματα σε κυρώσεις για να πιέσουν τη Ρωσία να δώσει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, οι αξιωματούχοι της G7 κάνουν λόγο για ποσό 18,4 δισεκ. δολαρίων δημοσιονομικής στήριξης για την Ουκρανία φέτος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δεσμεύσεων για 9,2 δισεκ. δολάρια.

«Το μήνυμα ήταν ‘Στηρίζουμε την Ουκρανία’», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δημοσιογράφους αργά χθες. «Θα κινηθούμε από κοινού σε ό,τι αφορά τους πόρους που χρειάζονται για να το ξεπεράσουν αυτό», δήλωσε η Γέλεν.

Οι προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις περιλαμβάνουν επίσης συζητήσεις για την πιθανότητα κρίσεων χρέους εν μέσω πιέσεων από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας, την πρόοδο για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας φορολογίας επιχειρήσεων, τις προσπάθειες για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία της COVID-19.

Στις συνεδριάσεις τους, οι αξιωματούχοι της G7 συζητούν επίσης τις προτάσεις για μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών προκειμένου να μπει όριο στις τιμές για το ρωσικό αργό και της επιβολής δασμών εισαγωγής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αυτό το τελευταίο ήταν μια ιδέα που διατύπωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως τρόπο να περιοριστούν τα πετρελαϊκά κέρδη της Μόσχας, διατηρώντας παράλληλα τις προμήθειες ρωσικού αργού στην αγορά προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις τιμών.

«Τίποτα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ως ξεκάθαρη στρατηγική», δήλωσε η Γέλεν αναφορικά με αυτές τις συζητήσεις.

Παράλληλα στο προσχέδιο της ανακοίνωσής τους, οι χώρες της G7 χαιρέτισαν την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη για δανεισμό 9 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι της G7 παλεύουν επίσης με το ερώτημα του πώς μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να αυξηθούν οι πιέσεις μέσω κυρώσεων στη Ρωσία χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι αναφέρουν τον όρο «στασιμοπληθωρισμό» –τον συνδυασμό επίμονων αυξήσεων τιμών με οικονομική στασιμότητα.

«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο των πιέσεων τιμών στις πληθωριστικές προσδοκίες και θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με τρόπο που θα στηρίζεται σε δεδομένα και θα γνωστοποιείται με σαφήνεια», σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσής τους.

Μόσχα: Η «απελευθέρωση»του Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η κατάληψη της ουκρανικής περιφέρειας Λουγκάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από κοινού με τις μεραρχίες της λαϊκής πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ εξακολουθούν να αυξάνουν τον έλεγχο στις περιφέρειες του Ντονμπάς. Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε.

Interfax: Η Ρωσία θα σχηματίσει 12 νέες στρατιωτικές μονάδες στα δυτικά

Μέχρι το τέλος του έτους, η Ρωσία θα σχηματίσει 12 στρατιωτικές μονάδες και υπομονάδες στα δυτικά της χώρας λόγω νέων απειλών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Σόιγκου κατονόμασε μεταξύ των απειλών τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία λαμβάνει «επαρκή αντίμετρα».

Μόσχα: Σχεδόν 2.000 Ουκρανοί από το Azovstal έχουν παραδοθεί 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ενίσχυση του μετώπου στο Ντονμπάς βλέπει το Λονδίνο 

Η Ρωσία είναι πιθανό να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς μόλις εξασφαλίσει την πόλη της Μαριούπολης, ανέφερε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών νωρίς την Παρασκευή.

Περίπου 1.700 στρατιώτες είναι πιθανό να έχουν παραδοθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, ανέφερε σε έκθεσή της.

Η Μόσχα είπε την Πέμπτη ότι 1.730 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί από το εργοστάσιο χάλυβα μέχρι στιγμής, εκ των οποίων 771 τις τελευταίες 24 ώρες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν ανταλλαγή κρατουμένων, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες διάσωσης.

Φινλανδία: Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου από αύριο το πρωί 

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα «παγώσουν» από το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε η κρατική φινλανδική διαχειρίστρια εταιρεία Gasum.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα προμηθεύει αέριο άλλες χώρες – πελάτες μέσω των αγωγών της Βαλτικής.

Καταγγελίες για ρωσική τρομοκρατία στην κατεχόμενη Χερσώνα

Ιδιαιτέρως σκληρές φέρονται να είναι οι κατοχικές δυνάμεις των Ρώσων στη Χερσώνα, την πρώτη σημαντική πόλη που κατέλαβαν οι εισβολείς, προερχόμενοι μάλιστα από την Κριμαία.

Το λιμάνι στον βορρά του Εύξεινου Πόντου υφίσταται έναν βίαιο εκρωσισμό, με τους Ουκρανούς κατοίκους της να συλλαμβάνονται στους δρόμους όποτε τολμούν να διαμαρτυρηθούν για την καταπίεση που υφίστανται.

Ανταποκρίτρια της ουκρανικής τηλεόρασης έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής για τρομοκρατία σε βάρος του ουκρανικού πληθυσμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους διότι καραδοκούν Ρώσοι για έλεγχο και σύλληψή τους. Γι’ αυτό, πρόσθεσε η ανταποκρίτρια, οι κάτοικοι φροντίζουν να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σπίτι ώστε να μην τα βρουν κατά τον έλεγχο οι Ρώσοι και εντοπίσουν σε αυτά ενοχοποιητικές πληροφορίες, που θα τους στείλουν σε ανακριτικά υπόγεια.

Ακόμη όμως και σε σπίτια γίνονται έφοδοι για ελέγχους και συλλήψεις, προσθέτει, τονίζοντας ότι πουθενά δεν αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι, που υποτίθεται ότι σύντομα θα κληθούν σε δημοψήφισμα να αποφασίσουν αν θέλουν την ένωση με τη γειτονική Κριμαία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ανταπόκριση έγινε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με το Κίεβο, χωρίς καν να αναφερθεί το όνομα της ανταποκρίτριας, ώστε να προστατευθεί από τους Ρώσους που τυχόν την παρακολουθούν.

Εκατοντάδες νεκροί καταγράφονται σε ένα λίαν αιματηρό 24ωρο

Οι σκληρές μάχες στο Ντονμπάς προκαλούν καθημερινά τον θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών και αμάχων, με τις συγκρούσεις να εντείνονται τόσο στο Ντονέτσκ όσο και στο Λουχάνσκ.

Οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Λουχάνσκ ανήλθαν σε 17 άτομα, το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ρωσόφιλων της περιοχής, Ιβάν Φιλιπονένκο, που πρόσθεσε ότι επτά Ουκρανοί στρατιώτες κατέθεσαν τα όπλα τους.

Από την άλλη πλευρά το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανέφερε την εξουδετέρωση περίπου 200 Ρώσων στρατιωτών μέσα σε 24 ώρες συνολικά στις μάχες που διεξάγονται επί ουκρανικού εδάφους.

Αυτό φέρνει το σύνολο των ρωσικών απωλειών από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου κοντά στους 29.000 στρατιώτες, πάντα κατά το Κίεβο.

Νωρίτερα είχαν αναφερθεί τουλάχιστον 14 άμαχοι νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στο Σεβεροντονέτσκ και τα περίχωρα του Χαρκόβου στη διάρκεια της Πέμπτης.

Στο μάτι του κυκλώνα το Σεβεροντονέτσκ

Οι Ρώσοι υπέβαλαν σε σφοδρούς βομβαρδισμούς το Σεβεροντονέτσκ, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ώστε να υποστηρίξουν την επίθεση των χερσαίων δυνάμεων των εισβολέων, αλλά ο ουκρανικός στρατός κατάφερε και τους απώθησε, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου.

Η περιοχή θεωρείται κρίσιμη για τον έλεγχο του δυτικού Ντονμπάς, με τους Ρώσους να αδυνατούν προς το παρόν να επιβληθούν σε μια επαρχία όπου δρουν επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε 13 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή, καθώς και την καταστριφή τουλάχιστον πέντε πολυώροφων κτιρίων στο Σεβεροντονέτσκ.

Ωστόσο, η επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ δεν ήταν επιτυχής – οι Ρώσοι υπέστησαν απώλειες σε προσωπικό και υποχώρησαν, κατά την ουκρανική ενημέρωση.

Όπως ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση ο Ρομάν Μπλασένκο, ο Ουκρανός διοικητής της επαρχίας του Σεβεροντονέτσκ, οι περιοχές εκεί υποφέρουν ολοένα και περισσότερο από τις εκατέρωθεν επιθέσεις και τον εκτεταμένο ρωσικό βομβαρδισμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιχάνσκ έχουν απομείνει περί τους 40.000-50.000 κάτοικοι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τον κανονικό τους πληθυσμό.

Αναμένεται ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς

Η Ρωσία αναμένεται να ενισχύσει το μέτωπό της στο Ντονμπάς με δυνάμεις που έως τώρα ήταν απασχολημένες στη Μαριούπολη, εκτιμά το Λονδίνο.

Στην τακτική του ενημέρωση το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ότι η παράδοση των μαχητών του Αζοφστάλ σημαίνει την απαγκίστρωση δυνάμεων των εισβολέων από την πόλη της Αζοφικής ώστε να πυκνώσουν τις γραμμές του ρωσικού στρατού στο δυτικό Ντονμπάς, και κυρίως στις περιοχές γύρω από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντόνετς.

28.848 Ουκρανοί στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (19/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 315 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 48 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα 158
Από Ευζώνους 10
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 93
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 45 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 8 και στα λοιπά αεροδρόμια 1.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 28.848 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.444 ανήλικοι.

Τουλάχιστον 14 νεκροί πολίτες σε Λουχάνσκ και Χάρκοβο

Για 13 νεκρούς πολίτες από ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ και έναν στην περιφέρεια του Χαρκόβου έκαναν λόγο το πρωί της Παρασκευής οι ουκρανικές αρχές.

Ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, που είναι κατά το 90% υπό τον έλεγχο των Ρώσων, ανέφερε για 13 θύματα των ρωσικών βομβαρδισμών εκεί κατά το τελευταίο 24ωρο, κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται σφοδρές σε πολλά σημεία της περιφέρειας της ανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, βομβαρδισμοί από τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων, κατά τις τοπικές αρχές.

Βομβαρδισμοί σε δύο ρωσικά παραμεθόρια χωριά στο Κουρσκ

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, Ρομάν Σταρόβοιτ, έκανε λόγο για ουκρανικούς βομβαρδισμούς των χωριών Αλεξέεφκα και Ντρόνοφκα στην περιοχή Γκλουσκόφσκι στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Υπάρχει ξανά ανησυχία στην περιοχή του Γκλουσκόφσκι. Το χωριό Αλεξέεφκα υπέστη ξανά βομβαρδισμό από όλμους, καθώς και το χωριό Ντρόνοφκα, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Αλεξέεφκα. Η επιθετικότητα του εχθρού καταπνίγηκε με ανταπόδοση πυρών», έγραψε σε ανάρτησή του ο Ρώσος περιφερειάρχης.

Η Κομισιόν αναζητά τρόπους να αξιοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών που έχει «παγώσει» ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.

Ακόμη, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.

Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα, ανέφερε.

«Η διαδικασία ένταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρεται η (υποψήφια) χώρα και το τι κάνει. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κίνητρο για προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η ίδια.

«Θα χρειαστεί να συγχρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (…). Έχει νόημα οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη 12 νεκροί άμαχοι στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε πλήγματα του πυροβολικού της Ρωσίας στην Σεβεροντονιέτσκ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, κατηγόρησε μέσω Telegram τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως βομβαρδίζουν σπίτια.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτίθενται στην πόλη από πρακτικά όλες τις πλευρές.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση του αριθμού των θυμάτων του πολέμου, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες. Τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα σπανίως ανακοινώνουν απολογισμούς των απωλειών στις τάξεις των ενόπλων τους δυνάμεων.

Όλη η επικαιρότητα