Κόσμος

Ουκρανία: Ο υπουργός Ενέργειας ζητάει να «επέμβει το NATO» στον πόλεμο

Υποστήριξε ότι το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη.
Ακούστε το άρθρο

Μετά την καταγγελία του Κιέβου, ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούσενκο, αξίωσε την επέμβαση του NATO στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία.

«Γι’ αυτό ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook.

Υποστήριξε ότι το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη.

Οι ισχυρισμοί του είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Oυκρανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την Aμερικανίδα υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον κ. Χαλούσενκο.

Η κυρία Γκράνχολμ επιβεβαίωσε μέσω Twitter τη συνδιάλεξη με τον Oυκρανό ομόλογό της.

«Μόλις μίλησα με τον Oυκρανό υπουργό Ενέργειας σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εργοστάσιο είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και έκλεισαν με ασφάλεια.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι Πυροσβέστες κατάφεραν και έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Παράλληλα, η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η κίνηση των Ρώσων να χτυπήσουν τη νύχτα το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Όλη η επικαιρότητα