Κόσμος

Ουκρανία – ΟΗΕ: Τρομακτικές οι συνέπειες της σύρραξης – Η χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες

Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα
Ακούστε το άρθρο

Τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στην πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση από το 1982.

«Οι μάχες στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική εξέλιξη» τη ρωσική επιφυλακή για την πυρηνική άμυνα.

«Η ιδέα μίας πυρηνικής ανάπτυξης είναι απλώς αδιανόητη», είπε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει εκτιμήσει ότι μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εκτιμώντας πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση εδώ και δεκαετίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, «εντελώς απαράδεκτο».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αντιπροσωπειών θα καλωσορίσουν τον άμεσο τερματισμό των μαχών και μία διπλωματική ειρηνική λύση.

«Η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε νωρίτερα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τεράστια κρίση «που δεν πλήττει μόνο την Ουκρανία, αλλά και όλους μας»

Ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η ειρήνη, προειδοποιώντας που οι συνέπειες αυτή της σύρραξης είναι «πραγματικά τρομακτικές».

Με πληροφορίες από CNN

Όλη η επικαιρότητα