Κόσμος

ΗΠΑ – Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων για την Ουκρανία

Όλες οι εξελίξεις από την 85η ημέρα ρωσικής εισβολής.
Ακούστε το άρθρο

Όλες οι εξελίξεις από την 85η ημέρα ρωσικής εισβολής

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

Η G7 θα στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι οι ομόλογοί της στην G7 συμφώνησαν να στηρίξουν την Ουκρανία με τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή, χωρίς να επιβεβαιώσει το ποσό των 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναφερόταν στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, η Γέλεν είπε ότι οι δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τα 15 δισεκ. δολάρια που το Κίεβο εκτιμά ότι θα χρειαστεί τους επόμενους τρεις μήνες.

«Το μήνυμα ήταν “Στηρίζουμε την Ουκρανία”. Θα συγκεντρώσουμε τους πόρους που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Ο Μισέλ ζητάει από την σερβική ηγεσία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε από την Σερβία να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Σάρλ Μισέλ εξέφρασε με πολύ έντονο τρόπο την προσδοκία και την επιθυμία η Σερβία να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας απέφυγε να εκφράσει ανοιχτά άποψη στη συνέντευξη Τύπου και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Σερβία. Ο Βούτσιτς επισήμανε την αφοσίωση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή προοπτική. «Επισημαίνω για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητα της Σερβίας να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με στόχο να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης. Αυτό δεν αποτελεί θέμα συναισθηματικού χαρακτήρα αλλά κοινής λογικής» τόνισε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά οφέλη που έχει ήδη η Σερβία από την συνεργασία με την ΕΕ και δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου αποτελούν τις προτεραιότητες της πολιτικής του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα δημιουργίας της «ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας» που εκπονήθηκε από τον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. «Η ιδέα είναι να αποτελέσει η ευρωπαϊκή γεωπολιτική κοινότητα μια πλατφόρμα στην οποία οι χώρες θα μπορέσουν να συντονιστούν, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του Covid, στην ενέργεια, την ασφάλεια, τον εφοδιασμό τροφίμων, μια ευκαιρία για τακτική ανταλλαγή απόψεων στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Ο Βούτσιτς υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συνεχίσει αύριο Παρασκευή την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, με την επίσκεψη του στα Τίρανα.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο ανακοίνωσε την αγορά S-400 και πυραύλων Iskander από τη Ρωσία

Η Λευκορωσία αγόρασε από τη Ρωσία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 και πυραύλους Iskander, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την 85η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία είναι ο κυριότερος σύμμαχος της Ρωσίας και συνορεύει με την Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε με τον (πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Telegram. Πρόσθεσε ότι η χώρα αγόρασε την «απαραίτητη» ποσότητα αυτών των όπλων, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Με τέτοια όπλα, ο στρατός μας είναι ήδη εντελώς διαφορετικός», διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα συστήματα αυτά «είναι ικανά να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές».

Στις αρχές Μαΐου ο 67χρονος Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994, κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εμμονή με τη ναζιστική ιδεολογία και ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το «πακέτο βοήθειας», 40 δισ. δολαρίων, για την Ουκρανία

Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε απόψε το κολοσσιαίο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, σε μια νέα επίδειξη της αδιαπραγμάτευτης υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα μακροοικονομικό και ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε την έγκρισή της η Βουλή των Αντιπροσώπων και σήμερα, ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν, εγκρίθηκε και από τη Γερουσία με ψήφους 79 υπέρ έναντι 11 κατά.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισεκ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

ΗΠΑ – Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων για την Ουκρανία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία.

Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και συμφώνησαν να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές».

Η συνομιλία του Μίλεϊ με τον Γερασίμοφ έρχεται έξι ημέρες μετά τη συνομιλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Ρώσο ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η συζήτηση μεταξύ του Όστιν και του Σόιγκου διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο Όστιν χρησιμοποίησε την κλήση για να παροτρύνει τον Σόιγκου να εφαρμόσει μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια σύντομη ανάγνωση της κλήσης. Η τελευταία φορά που οι δύο τους είχαν μιλήσει ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ συζήτησαν τηλεφωνικά για την Ουκρανία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ανέφερε το RIA.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά αυτή μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, η πρώτη που έγινε από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ουκρανικό δικαστήριο ενέκρινε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Το Περιφερειακό Δικαστήριο Πετσέρσκ του Κιέβου ενέκρινε τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας στο Telegram την Πέμπτη.

Το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση του πρώην προέδρου, ο οποίος είναι ύποπτος για οργάνωση παράνομης διακίνησης ανθρώπων πέρα από τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επικοινωνία Τζόνσον-Ζελένσκι για τη μελλοντική ασφάλεια και τις εξαγωγές σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν σήμερα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, προτάσεις για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας και τρόπους για την εξαγωγή σιτηρών από την χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εργασίες με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τον καθορισμό μιας μακροπρόθεσμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Εξέτασαν τις επιλογές για το άνοιγμα κρίσιμων θαλάσσιων και χερσαίων οδών εφοδιασμού για τα ουκρανικά αποθέματα σιτηρών και δεσμεύτηκαν να κατευθύνουν τις ομάδες τους να εργαστούν επειγόντως πάνω στα επόμενα βήματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου.

H Ρωσία ετοιμάζεται να εκτοπίσει 2 εκατομμύρια Ουκρανούς

Η Ρωσία προτίθεται να εκτοπίσει περίπου δύο εκατομμύρια Ουκρανούς, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφέρει 1,3 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής βουλής Λουντμίλα Ντενίσοβα σε ανακοίνωση της στο Telegram μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με την Ιταλίδα γερουσιαστή και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έρευνα αδικημάτων γυναικοκτονίας και άλλων μορφών έμφυλης βίας Βαλέρια Βαλέντε.

Η Ντενίσοβα δήλωσε ότι λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές από καταγγελίες ουκρανών πολιτών που έχουν εκτοπισθεί από τα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, αλλά επίσης και από ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με την Ντενίσοβα μέσω της ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής της επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 42.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν καταγγείλει εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία εναντίον 83.000 πολιτών, ενώ μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έγιναν 1025.

Από την πλευρά της η Βαλέντε υπογράμμισε ότι η Ιταλία παρακολουθεί προσεκτικά τα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και αυτά εναντίον των γυναικών. Διαβεβαίωσε μάλιστα την Ντενίσοβα για την υποστήριξη της προς το πρόσωπο της και τον ουκρανικό λαό στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη Ρώσους που έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία: Συγχώρεση από τη χήρα ζήτησε ο Ρώσος στρατιώτης

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα, Πέμπτη, η δίκη του 21χρονου Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία. Ο Βαντίμ Σισιμαρίν ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του 62χρονου άνδρα, τον οποίο κατηγορείται ότι σκότωσε στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Αναγνωρίζω την ευθύνη μου… Σας ζητώ να με συγχωρήσετε», είπε στη χήρα Κατερίνα Σαλίποβα, σύμφωνα με το Reuters.

Η χήρα είπε στο δικαστήριο ότι είχε ακούσει μακρινούς πυροβολισμούς από την αυλή τους και ότι φώναξε τον σύζυγό της την ημέρα που σκοτώθηκε.

«Έτρεξα στον άντρα μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ», είπε.

Θερμή υποδοχή Μπάιντεν στους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας στον Λευκό Οίκο

Τον πρόεδρο της της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, την επομένη της κατάθεσης του επίσημου αιτήματος των δύο σκανδιναβικών χωρών για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ.

Πυρκαγιές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Νέες πυρκαγιές κατακαίουν την Αποκλεισμένη Ζώνη του Τσερνόμπιλ, που εξακολουθεί να παραμένει μολυσμένη από ραδιενεργές ουσίες μετά το ατύχημα του 1986.

Οι ουκρανικές αρχές, στις οποίες έχει περιέλθει ξανά ο έλεγχος της περιοχής μετά την αποχώρηση των Ρώσων, ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας γάμμα στην περιοχή του σταθμού «δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα αναφοράς».

Καθησυχάζει ο Ρόσι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι πυρκαγιές δεν συνιστούν ραδιενεργή απειλή για τους ανθρώπους.

Ο Ρόσι πρόσθεσε ότι, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοιες πυρκαγιές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ μικρή αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας στον αέρα. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός συμφωνεί με την εκτίμηση της Ουκρανίας, ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Στην περιοχή ξεσπούν συχνά πυρκαγιές όπως τον Μάρτιο, όταν το εργοστάσιο ήταν ακόμη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις. Και τότε το Κίεβο είχε δηλώσει ότι οι φωτιές δεν συνιστούν απειλή για την υγεία.

Η εικόνα στην «σπαρμένη» με πυρηνικά Ουκρανία

Όσον αφορά τους 15 αντιδραστήρες της χώρας που βρίσκονται σε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, η Ουκρανία είπε ότι οκτώ βρίσκονται επί του παρόντος συνδεδεμένοι στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο στον σταθμό της Ζαπορίζια, τρεις στο Ρίβνε, δύο στον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας και έναν στο Χμελνίτσι. Οι άλλοι επτά αντιδραστήρες κλείνουν για τακτική συντήρηση ή παραμένουν σε εφεδρεία. Τα συστήματα ασφαλείας βρίσκονται σε λειτουργία και στους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς.

Από την πλευρά του, ο ΔΟΑΕ λαμβάνει ομαλά απομακρυσμένα δεδομένα από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, καθώς και από τις υπόλοιπες μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ουκρανία. Η μετάδοση στοιχείων από το Τσερνόμπιλ αποκαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μόσχα: Το «άνοιγμα» των ουκρανικών λιμανιών προϋποθέτει επανεξέταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Μόσχα έθεσε σήμερα ως προϋπόθεση την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία ώστε να λάβει υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ για άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά την ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω τρένων ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

Το Interfax επικαλέστηκε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

Η Μόσχα θέλει να αποκόψει την Ουκρανία από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις 

Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τη διοχέτευση στην Ουκρανία της ενέργειας που παράγει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, εκτός αν το Κίεβο πληρώσει τη Μόσχα για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μαράτ Χουσνούλιν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι στην ίδια κατεύθυνση με εκείνες άλλων Ρώσων αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνουν να εννοηθεί πως η Ρωσία ετοιμάζει μια συνεχή κατοχή, αν όχι μια προσάρτηση των ζωνών της νότιας Ουκρανίας που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, της περιφέρειας της Χερσώνας και ενός σημαντικού τμήματος εκείνης της Ζαπορίζια.

Ουκρανός στρατηγός: Συνεχίζεται η απομάκρυνση των ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη

Ουκρανός στρατηγός δήλωσε σήμερα ότι η απομάκρυνση ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη συνεχίζεται, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Στην πλευρά της Μαριούπολης, λαμβάνονται μέτρα για την εκκένωση των ηρώων μας», δήλωσε ο Ολέξι Γκρόμοφ, αναπληρωτής αρχηγός του Κύριου Επιχειρησιακού Τμήματος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Μόσχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι 1.730 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στη Μαριούπολη σε διάστημα τριών ημερών, συμπεριλαμβανομένων 771 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Τζόνσον – Ζελένσκι: Συνομιλία για την ασφάλεια και τις εξαγωγές σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν σήμερα για τις πιο μακροπρόθεσμες προτάσεις ασφαλείας για την Ουκρανία καθώς και τρόπους για να πραγματοποιούνται οι εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον.

«Οι ηγέτες συζήτησαν για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ουκρανίας σε πιο μακροπρόθεσμο στάδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

«Εξέτασαν επιλογές για τη διάνοιξη σημαντικών θαλάσσιων και χερσαίων διαδρόμων για τα ουκρανικά αποθέματα σιτηρών και δεσμεύτηκαν να κατευθύνουν τις ομάδες τους να προχωρήσουν επειγόντως στα επόμενα βήματα».

Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ρωσικών πυραύλων

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν 10 κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το Ukraine World πρόσθεσε ότι συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Περίπου 38 εγκαταστάσεις έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

Νέες ρωσικές επιθέσεις στην πόλη του Ντόνετσκ έπληξαν αστική υποδομή

Η πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντόνετσκ, σημαντικός κόμβος για τον ουκρανικό στρατό, δέχεται επίθεση από ρωσικούς πυραύλους και πυροβολικό, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι σημειώθηκε άλλη μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη, όπου εξακολουθούν να ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι.

Ο Κυριλένκο είπε ότι ένα πενταώροφο κτίριο κατοικιών και ένα κτίριο γραφείων χτυπήθηκαν και ότι μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον αμάχων, αλλά η έγκαιρη εκκένωση μας επιτρέπει να σώσουμε εκατοντάδες ζωές», είπε.

«Από τους 73.000 κατοίκους του Μπαχμούτ, λίγο περισσότεροι από 20.000 παραμένουν τώρα στην πόλη, χάρη στους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τον αριθμό των απωλειών που αναμένει ο εχθρός. Για άλλη μια φορά, ζητώ από όλους όσους έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν την περιοχή του Ντόνετσκ. Τώρα δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλή μέρη στην περιοχή του Ντόνετσκ», πρόσθεσε.

Κίεβο: Η δίκη του 21χρονου Ρώσου για εγκλήματα πολέμου 

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης επέστρεψε σε μεγαλύτερο δικαστήριο του Κιέβου την Πέμπτη μετά την αναβολή της διαδικασίας την Τετάρτη επειδή η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τους 150 δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν.

Η δίκη του Βαντίμ Σισιμάριν είναι η πρώτη ουκρανική δίκη εγκλημάτων πολέμου από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ο 21χρονος στρατιώτης ομολόγησε την ενοχή του την Τετάρτη, ότι πυροβόλησε έναν άοπλο 62χρονο πολίτη στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας την τέταρτη ημέρα του πολέμου και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η Ιαπωνία διπλασιάζει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η Ιαπωνία θα αυξήσει τη χρηματοδοτική της βοήθεια για την Ουκρανία στα 600 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, διπλασιάζοντας τα προηγούμενα 300 εκατομμύρια δολάρια που είχε χορηγήσει η χώρα σε οικονομική στήριξη.

Ο Κισίντα είπε ότι η απόφαση ελήφθη αφού η Ουκρανία εξέφρασε την ανάγκη της για βοήθεια λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.

«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία σε συνεργασία με την G7 και τη διεθνή κοινότητα», είπε.

Η κίνηση έρχεται λίγο αφότου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν νέα βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν από το Αζόφσταλ το τελευταίο 24ωρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 771 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη χαλυβουργία Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, ανεβάζοντας σε 1.730 το συνολικό αριθμό των ουκρανών μαχητών που έχουν παραδοθεί από τη Δευτέρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 80 απ’ αυτούς είναι τραυματίες.

Εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί βγαίνοντας από το λαβύρινθο των μπούνκερ και των σηράγγων που υπάρχει κάτω από το εργοστάσιο, αν και η Μόσχα και το Κίεβο έχουν δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις για τους αριθμούς. Η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την καταγραφή εκατοντάδων αιχμαλώτων πολέμου από το Αζόφσταλ.

Η ΔΕΕΣ αναφέρει πως η επιχείρηση για την παρακολούθηση των μαχητών που εγκαταλείπουν το εργοστάσιο, των τραυματιών περιλαμβανομένων, άρχισε την Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η ΔΕΕΣ καταγράφει πληροφορίες από τα άτομα ώστε να παρακολουθεί αυτούς που έχουν αιχμαλωτιστεί. Προσθέτει πως δεν μεταφέρει αυτή τους αιχμαλώτους στα μέρη στα οποία κρατούνται.

Δύο Ρώσοι στρατιώτες παραδέχθηκαν την ενοχή τους

Δύο ακόμη Ρώσοι στρατιώτες ομολόγησαν την ενοχή τους για παραβίαση των κανόνων του πολέμου κατά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί οι Aleksandr Bobykin και Aleksandr Ivanov.

Le Figaro: Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Οδησσό αρχαίους ελληνικούς αμφορείς

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε σημερινό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι κατά την οχύρωση της περιοχής της Οδησσού από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους αμφορείς ελληνικής προέλευσης που χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ..

Η ακριβής περιοχή αυτής της ανακάλυψης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο οι στρατιώτες δήλωσαν ότι ανακάλυπταν κάθε μέρα θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός αρχαιολογικά πλούσιου περιβάλλοντος, τα οποία παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

Ουκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι «υφίστανται απώλειες» στις προσπάθειες να προχωρήσουν στο Σλοβιάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περάσουν στο Σλόβιανσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν. Παρά τις επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις σε ευρύ μέτωπο τις τελευταίες 24 ώρες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν καταλάβει νέο έδαφος.

«Ο εχθρός διεξήγαγε πολεμική δραστηριότητα στην περιοχή Velyka Komyshuvakha με την υποστήριξη του πυροβολικού, δεν είχε επιτυχία, υπέστη σημαντικές απώλειες σε ορισμένες περιοχές και αναγκάστηκε να αποσυρθεί σε προηγουμένως θέσεις», υποστήριξε το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην καθημερινή του ενημέρωση.

Υπάρχουν μάχες στην περιοχή Velyka Komyshuvakha από τα τέλη Απριλίου – από τότε που οι Ρώσοι ανέλαβαν τον έλεγχο του Ιζίουμ και προσπάθησαν να σπρώξουν προς το Σλόβιανσκ- αλλά οι γραμμές του μετώπου έχουν αλλάξει ελάχιστα.

Στο Λουγκάνσκ: Στο άλλο κύριο μέτωπο, στα τμήματα της περιοχής Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να κρατούν οι Ουκρανοί, ρωσικά αεροσκάφη έχουν επιτεθεί σε πολλά χωριά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο.

Η ουκρανική άμυνα κρατούσε γύρω από τη βιομηχανική πόλη Σεβεροντόνετσκ και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ζολότε ήταν ανεπιτυχείς.

Άλλες περιοχές ανέφεραν επίσης ρωσικές επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ στο νότο, η στρατιωτική διοίκηση της πόλης στο Κρύβι Ρι είπε ότι «υπήρξαν εχθρικοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Αντρίι Σεφτσένκο: Ο πρώην επιθετικός της Τσέλσι και της Μίλαν ορίστηκε ως ο πρώτος πρεσβευτής της Ουκρανίας

Ο πρώην επιθετικός της Τσέλσι και της Μίλαν, Αντρίι Σεφτσένκο, ορίστηκε ο πρώτος πρεσβευτής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε για να βοηθήσει την Ουκρανία. Ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος παίκτης της χώρας, θα εκπροσωπήσει τώρα το UNITED24, μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη συλλογή δωρεών για την «αποκατάσταση και ανάπτυξη» της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την είδηση ​​μετά τη συνάντηση με τον Σεφτσένκο χθες στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Σολτς προτείνει ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, ιδρύοντας ένα ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθήσει στην κάλυψη των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει η ανοικοδόμηση», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η παγκόσμια κοινότητα διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα και μια έκκληση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών: η διεθνής κοινότητα έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ.

«Μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές οδοί μεταφοράς» για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης των σιτηρών που βρίσκονται κυρίως στις σιταποθήκες της Οδησσού, «ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αρκέσει για να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Πριν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επισιτιστική ανασφάλεια είχε αυξηθεί παγκοσμίως εξαιτίας συγκρούσεων, κλιματικών και οικονομικών κρίσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς οι δύο χώρες εξάγουν το 30% των σιτηρών που καταναλώνονται παγκοσμίως.

Παράλληλα με την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε την «πρόσβαση χωρίς περιορισμούς» των διεθνών αγορών στα τρόφιμα και τα λιπάσματα από τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν τα λιπάσματα, αλλά η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει την εξαγωγή τους. Εξάλλου ξένες χώρες ενδέχεται να μην μπορούν να τα αγοράσουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Από την πλευρά τους διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ανακοίνωσαν χθες «ένα σχέδιο δράσεων» με συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων «που αφορούν έργα που απαντούν στις άμεσες ανάγκες».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 12 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 15 μήνες, η πλειονότητα των οποίων θα πάει στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής και νότιας Ασίας, διευκρίνισε ο θεσμός.

«Ξεκάθαρες δηλώσεις»

Τα χρήματα αυτά θα αφορούν κυρίως σχέδια για τη στήριξη της γεωργίας σε αυτές τις χώρες, για «την κοινωνική προστασία προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών των τροφίμων» και για την προώθηση σχεδίων ανεφοδιασμού σε νερό και για την ύδρευση.

Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 18,7 δισεκ. δολάρια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλα σχέδια.

«Συνολικά πρόκειται για περισσότερα από 30 δισεκ. δολάρια τα οποία θα διατεθούν για την μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους 15 μήνες», αποκάλυψε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους», κατήγγειλε ο πρόεδρός της Ντέιβιντ Μάλπας.

«Για να ενημερώσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να κάνουν τώρα ξεκάθαρες δηλώσεις για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής τους σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», εκτίμησε.

«Ανώφελη αποθήκευση»

Ο Μάλπας συνέστησε στις χώρες «να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες» όχι μόνο για να αυξήσουν τον εφοδιασμό τους σε ενέργεια και λιπάσματα και να βοηθήσουν τους γεωργούς να αυξήσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και για «να άρουν τις πολιτικές που εμποδίζουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές (…) ή ενθαρρύνουν την ανώφελη αποθήκευση» προϊόντων.

Από τη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που προήδρευε της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στην επισιτιστική κρίση, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη μάχη κατά του υποσιτισμού και της πείνας.

Η Ουάσινγκτον αποδέσμευσε «επιπλέον 215 εκατομμύρια δολάρια» για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, εξήγησε.

«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο Γκουτέρες.

Πέρυσι 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βρίσκονταν σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας, δηλαδή είχαν άμεση ανάγκη βοήθειας για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Και η ανησυχία αυξήθηκε όταν η Ινδία, που πλήττεται από ακραίο καύσωνα, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών για να διασφαλίσει τη διατροφική ασφάλεια του 1,4 δισεκ. κατοίκων της.

Τη Δευτέρα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει οι χώρες να εξετάσουν από κοινού «ποιες από αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης» σιτηρών που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Ήδη γίνονται συζητήσεις με τους Αμερικανούς καλλιεργητές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ουκρανία: 10 άμαχοι νεκροί στο Ντανιέτσκ

Τουλάχιστον δέκα ουκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ χθες Τετάρτη, ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

Το γενικό επιτελείο μιλά για εδαφικά κέρδη κοντά στο Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποστήριξε το γενικό επιτελεί μέσω Facebook χθες Τετάρτη. Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ναι, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, παραδέχεται -πρώτη φορά- Ρώσος αξιωματούχος

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε χθες Τετάρτη πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»– θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

Στο έλεος του Πούτιν οι μαχητές του Aζοφστάλ

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τους μαχητές του τελευταίου θυλάκου ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, της τεράστιας χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που παραδίδονται στον ρωσικό στρατό, καθώς η Μόσχα δεν δίνει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το Κίεβο ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι 694 μαχητές παραδόθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 959. Οπως ανέφερε όμως ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου ανήκει η Μαριούπολη, μεταξύ των παραδοθέντων δεν συγκαταλέγεται κανείς από τους στρατιωτικούς διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίοι εξακολουθούσαν μέχρι χθες το βράδυ να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα υπόγεια, θωρακισμένα καταφύγια της χαλυβουργίας.

Προειδοποίηση OHE για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους λιμούς εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία κάποτε εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακά όπως καλαμπόκι και σιτάρι.

Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα των δύο εμπόλεμων κρατών, στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ, νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών, ο Ρομάν Σταραβόιτ.

Επλήγη βιοτεχνία παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αρκετά άλλα κτίρια στο χωριό Τιότκινο, ανέφερε ο κ. Σταραβόιτ μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την πρεσβεία στο Κίεβο

Έπειτα από τρεις μήνες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο επαναλειτουργεί, με το προσωπικό να συμμετάσχει στη σχετική τελετή το πρωί της Πέμπτης.

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει ομόφωνα διά βοής τον διορισμό της Μπρίτζετ Μπρινκ στο πόστο της πρεσβεύτριας στο Κίεβο 

Ο διορισμός της διπλωμάτισσας καριέρας Μπρίτζετ Μπρινκ στη θέση της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στο Κίεβο εγκρίθηκε ομόφωνα διά βοής χθες Τετάρτη το βράδυ από τη Γερουσία, μόλις μερικές ώρες αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως άρχισε να επαναλειτουργεί η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, που είχε κλείσει αφού εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου.

Η κυρία Μπρινκ υπήρξε πρεσβεύτρια στη Σλοβακία, ειδικός για την ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναπληρώτρια πρεσβεύτρια στο Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία. Υπηρετεί περίπου 25 χρόνια.

Η Ουάσινγκτον είχε να διορίσει επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο από το 2019, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της τη Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο 

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

Όλη η επικαιρότητα