Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από το Αζοφστάλ – Αντιδράσεις της Ρωσίας στις κυρώσεις

Share

Οι προσπάθειες εκκένωσης συνεχίζονται στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Ζελένσκι: Πάνω από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο Αζοφστάλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι πάνω από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο Ζελένσκι σημείωσε επίσης ότι οι αρχές θα επικεντρωθούν πλέον στην απομάκρυνση των τραυματιών και των γιατρών, καθώς και στη διάνοιξη  ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

CIA: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Μπιλ Μπερνς.

«Δεν βλέπουμε σε αυτό το στάδιο, ως υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει την ανάπτυξή ή ακόμη και την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» ανέφερε σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Financial Times.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: «Ολοκληρώθηκε η εκκένωση» του Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Σε ανάρτηση στο διαδίκτυο το υπουργείο ανέφερε ότι συνολικά 51 άνθρωποι διασώθηκαν κατά την τριήμερη επιχείρηση που ξεκίνησε την Πέμπτη. Σήμερα απομακρύνθηκε μόνο ένας.

Οι διασωθέντες, σύμφωνα με τη Μόσχα, είναι 18 άνδρες, 22 γυναίκες και 11 παιδιά.

Γκεμπρεγέσους: Ο ΠΟΥ στεκεται «στο πλευρό των Ουκρανών»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε σήμερα στους Ουκρανούς, από το Κίεβο όπου βρίσκεται, ότι ο ΠΟΥ στέκεται στο πλευρό τους και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της γειτονικής της χώρας.

«Το μήνυμά μου προς όλον τον λαό της Ουκρανίας είναι το εξής: ο ΠΟΥ στέκεται στο πλευρό σας», είπε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο οργανισμός έχει ήδη καταγράψει 200 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και θα δώσει τα ευρήματά του σε εκείνους που μπορούν να κρίνουν εάν διαπράχθηκαν εγκλήματα.

Ρωσία: Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν την Οδησσό – πύραυλοι Iskander το Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν ουκρανικά αεροσκάφη σε αεροδρόμια σε Αρτσίζ, Οδησσό και Βοζνεσένσκ, και ότι πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό εξοπλισμό κοντά στο Χάρκοβο.

Διευθυντής CIA: Η νέα φάση του πολέμου «τουλάχιστον το ίδιο επικίνδυνη» με τις πρώτες ημέρες της εισβολής

Για τον αρχηγό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, η νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, είναι τουλάχιστον το ίδιο επικίνδυνη με την πρώτη φάση του πολέμου πίσω στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου.

Ουκρανία: Όλοι οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ

Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σήμερα θα εφάρμοζε ένα σχέδιο εκκένωσης του Αζοφστάλ και άλλων περιοχών της Μαριούπολης.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι απομακρύνθηκαν 50 άμαχοι από το Αζοφστάλ. Μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το πρακτορείο Reuters δεν είχε δει κάποια απόδειξη της άφιξής τους σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Άντονι Μπλίνκεν: Ο Πούτιν διαστρεβλώνει την ιστορία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διαστρεβλώνει την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να νομιμοποιήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει ως διαστρέβλωση το ρωσικό αφήγημα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας το οποίο είναι σαφές ότι η ρωσική ηγεσία θα επαναφέρει ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου.

Άντονι Μπλίνκεν: Ο Πούτιν διαστρεβλώνει την ιστορία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διαστρεβλώνει την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό να νομιμοποιήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει ως διαστρέβλωση το ρωσικό αφήγημα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας το οποίο είναι σαφές ότι η ρωσική ηγεσία θα επαναφέρει ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης των Σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου.

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Δούμας ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με άμεση αμερικανική εμπλοκή στη στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας.

«Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει και αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές δράσεις εναντίον της χώρας μας», έγραψε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Βολόντιν είναι γνωστός υπέρμαχος αυτού που η Μόσχα αποκαλεί την «ειδική επιχείρησή της» στην Ουκρανία.

Ο ίδιος δήλωσε πως ξένοι σύμβουλοι εργάζονται στην Ουκρανία από τότε που σημειώθηκε αυτό που ονόμασε «πραξικόπημα», σε μια προφανή αναφορά στη δημοκρατική εκλογή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019.

Η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με βαρέα όπλα για να το βοηθήσουν να απωθήσει τη ρωσική επίθεση, η οποία οδήγησε στην κατοχή τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, όχι όμως του Κιέβου.

Εντούτοις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένως πει ότι δεν θα πάρουν οι ίδιοι μέρος στις εχθροπραξίες, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στη σύρραξη.

Ρουμανία: H Τζιλ Μπάιντεν προσφέρει τη στήριξή της στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Ευρώπη για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στην Ουκρανία και τις χώρες που τη βοηθούν, συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με οικογένειες προσφύγων, οι οποίες εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Συνοδευόμενη από την Κάρμεν Γιοχάνις, τη σύζυγο του προέδρου της Ρουμανίας, η Μπάιντεν επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το σχολείο «Uruguay», που φιλοξενεί περίπου 50 Ουκρανούς μαθητές.

Συνομίλησε με παιδιά που ζωγράφισαν σημαίες της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVR.

Επίσης άκουσε τις ιστορίες εκπαιδευτικών και μητέρων που μίλησαν για τον εφιάλτη που βίωσαν από τις βόμβες στην Ουκρανία και ενημερώθηκε για τις προσπάθειές τους να οργανώσουν μαθήματα που απευθύνονται στα παιδιά πρόσφυγες στο Βουκουρέστι.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάρω το παιδί μου μακριά από τη βομβαρδισμένη πόλη», αφηγήθηκε η Αναστάσια Κονοβάλοβα, μια καθηγήτρια αγγλικών από την Οδησσό.

Όμως, μόλις έφθασε στο Βουκουρέστι, η 30χρονη διαπίστωσε ότι εκατοντάδες παιδιά «στον δρόμο της εξορίας προς το πουθενά» δεν πήγαιναν σχολείο.

Τότε αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από το υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας.

Την επομένη, το λύκειο «Mihai Viteazul» στο Βουκουρέστι άνοιξε τις πόρτες του στους Ουκρανούς μαθητές, ο αριθμός όσων ήδη σπουδάζουν ανέρχεται σήμερα σε 260, ενώ άλλοι 900 βρίσκονται σε λίστα αναμονής, σύμφωνα με την ίδια.

«Είστε απίστευτα δυνατές», δήλωσε η Μπάιντεν απευθυνόμενη στις συνομιλήτριές της. «Σας στηρίζουμε, ελπίζω να το γνωρίζετε», τόνισε.

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 860.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 80.000 βρίσκονται ακόμη εκεί.

Το πρωί, η Μπάιντεν είχε σύντομης διάρκειας συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, προτού συμμετάσχει σε μια συνάντηση με μέλη υπηρεσιών του ΟΗΕ και ΜΚΟ, που επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Κυβερνήτης Σούμι: Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χωριά στη βόρεια Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφος έπληξαν δύο περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην περιοχή Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Ένα συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από τα πλήγματα στις κοινότητες Μιροπίλσκε και Χότιν, έγραψε ο Ζιβίτσκιι σε μια ανάρτησή του στο Telegram.

Βερολίνο: Με απαγορεύσεις σημαιών και συμβόλων οι ημέρες μνήμες της 8ης και 9ης Μαΐου

Η αστυνομία στο Βερολίνο απαγόρευσε την επίδειξη όχι μόνο ρωσικών αλλά και ουκρανικών σημαιών σε μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου για το τέλος του πολέμου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι σημαίες των αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ επίσης απαγορεύτηκαν, όπως και τα ρωσικά πολεμικά σύμβολα V και Z.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γερμανία, Andriy Melnyk, εξέφρασε την οργή του για την απαγόρευση της ουκρανικής σημαίας.

«Είμαστε σοκαρισμένοι που η αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε τις σημαίες που συνδέονται με την Ουκρανία στις 8 και 9 Μαΐου», είπε. «Αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού.»

Οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου, ενώ στη Δυτική Ευρώπη το τέλος του πολέμου τιμάται στις 8 Μαΐου.

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό (περιφερειακή διοίκηση)

Πύραυλοι έπληξαν την πόλη- λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, σήμερα, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα πλήγματα.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αμέσως τις αναφορές αυτές.

Η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βύθισε άλλο ένα ρωσικό πλοίο

Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι βύθισε άλλο ένα ρωσικό πλοίο. Το υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το drone Bayraktar TB2 χτύπησε το αποβατικό σκάφος του έργου Serna.

«Η παραδοσιακή παρέλαση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις 9 Μαΐου φέτος θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Snake Island – στον βυθό της θάλασσας», έγραψε στο Twitter.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Μεγάλη η παραβίαση δικαιωμάτων στην Ουκρανία

Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακή» την έκταση και τη σοβαρότητα των «παραβιάσεων των δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς μιλούσε στο τέλος ενός τετραήμερου ταξιδιού στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή. Υπογράμμισε τα αυξανόμενα στοιχεία για αυθαίρετες δολοφονίες, βασανιστήρια, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και σεξουαλική βία από Ρώσους στρατιώτες.

Πρόσθεσε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υποστηριχθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους, περιγράφοντας αυτό το έργο ως «απίστευτα τρομακτικό».

Σφοδρός βομβαρδισμός στην περιοχή του Ντονέτσκ

Μολδαβία: Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία

Μολδαβία: Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, της φιλορωσικής αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι χθες Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις σε ένα παλιό αεροδρόμιο σε χωριό που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

“Κοντά στο χωριό Βορόνκοβο στην περιοχή Ριμπνίτσα, στο σημείο του παλιού αεροδρομίου, σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις”, επεσήμανε το “υπουργείο Εσωτερικών” της Υπερδνειστερίας στο Telegram.

“Το βράδυ της 6ης Μαΐου, περίπου στις 21:40, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί ερρίφθησαν από drone. Μία ώρα αργότερα η επίθεση επαναλήφθηκε”, διευκρίνισε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Το χωριό Βορόνκοβο βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Στην περιοχή έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες διάφορα περιστατικά, όπως πυροβολισμοί κοντά σε αποθήκη όπλων και σειρά εκρήξεων, εγείροντας φόβους για εξάπλωση στην Υπερδνειστερία της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία.

“Μια ομάδα ερευνητών βρίσκεται στο σημείο”, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για “τη δεύτερη επίθεση στο Βορόνκοβο. Η πρώτη σημειώθηκα στις 5 Μαΐου”, όταν “δύο βόμβες ερρίφθησαν από drone” χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη το 1992. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι φόβοι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επεκταθεί στην Υπερδνειστερία εντάθηκαν αφού Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή έχει στόχο να δημιουργήσει έναν διάδρομο προς αυτή τη φιλορωσική περιοχή.

Από την πλευρά του το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιθυμεί να “αποσταθεροποιήσει” την Υπερδνειστερία προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση.

Πρόβες για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου

Αξιωματικοί που συμμετέχουν σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα χαιρετίσουν τον Πούτιν και τους θεατές τη Δευτέρα.

Ο ρωσικός βομβαρδισμός καταστρέφει μουσείο στο Χάρκοβο

272 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (06/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 272 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 70 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 103

Από Ευζώνους: 9

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 90

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 42, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 16.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 25.521 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.857 ανήλικοι.

Μπορέλ: Δεν πολεμάμε τη Ρωσία, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία

«Η εισβολή της Ρωσίας αναγκάζει την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι κινδυνεύουμε και ότι πρέπει να είμαστε ένας πραγματικός γεωπολιτικός παράγοντας», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά χθες Παρασκευή ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, με την οποία εκφράζει «τη σθεναρή στήριξή του» στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει “τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας” στη χώρα.

Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξαν η Νορβηγία και το Μεξικό, δεν φτάνει στο σημείο να στηρίξει ξεκάθαρα μια μεσολαβητική προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως προέβλεπε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από την Πέμπτη.

Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ διόρισαν πρεσβευτές στη Ρωσία

Περίπου δυόμιση μήνες αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουχάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα επισκεφθεί καταυλισμό Ουκρανών προσφύγων στη Μολδαβία

Ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μολδαβία, όπου προγραμματίζει να συναντηθεί με πρόσφυγες από την Ουκρανία σε καταυλισμό υποδοχής και φιλοξενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Ο κ. Γκουτέρες σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Μολδαβίας, τη Μάγια Σάντου, και την πρωθυπουργό της χώρας Νατάλια Γκαβριλίτσα.

Η Μολδαβία έχει υποδεχθεί πάνω από 450.000 ουκρανούς πρόσφυγες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία, όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη, ο κ. Γκουτέρες προγραμματίζει να μεταβεί στην Αυστρία.

Ζελένσκι: Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στο Αζόφσταλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azofstal στη Μαριούπολη, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τηλεδιάσκεψη της G7 με τον Ζελένσκι πριν την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένδειξη ενότητας, μια μέρα πριν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας και στις προσπάθειες ενίσχυσης της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες των χωρών της G7, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ιταλία, θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με τον Ζελένσκι την Κυριακή το πρωί, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One καθώς ο Μπάιντεν πετούσε στο Οχάιο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η χρονική στιγμή της συνόδου ήταν σημαντική καθώς θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν ο Πούτιν λάβει μέρος στην Ημέρα της Νίκης.

Η αργία της Δευτέρας σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει στρατιωτικές παρελάσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Ο Τζέν Ψάκι είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες καθώς και τη λήψη μέτρων για να μην αποφύγουν τις κυρώσεις.

«Θα μιλήσω με τα μέλη της G7 αυτή την εβδομάδα για το τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Μάχες μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία

Κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να αποδειχθεί το επόμενο τριήμερο.

Ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε απότομα τις επιθέσεις του στις περιοχές του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιδιώκοντας να προσφέρει κάποιου είδους νίκη που θα μπορέσει να επικαλεστεί ο πρόεδρος Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την προσεχή Δευτέρα, όταν η Ρωσία θα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, ενισχυμένοι από τη σθεναρή αντίσταση των στρατευμάτων τους στο πεδίο της μάχης και από τη διογκούμενη δυτική βοήθεια σε βαριά όπλα, έχουν αρχίσει να περνούν σε δυναμικές αντεπιθέσεις στο βόρειο μέτωπο, γύρω από το Χάρκοβο, αλλά και στις νότιες περιοχές γύρω από τη Χερσώνα και το Μικολάγεφ.

Η Ουκρανία θέτει όρους, η Δύση προετοιμάζεται για κλιμάκωση

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας περιέγραψε τους όρους του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, απαιτώντας την αποκατάσταση των συνόρων πριν από την εισβολή, την επιστροφή περισσότερων από 5 εκατομμυρίων προσφύγων, την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λογοδοσία των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών.

Οι απαιτήσεις του Ζελένσκι, τις οποίες κατέθεσε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ που διοργάνωσε το Chatham House, έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους στρατιωτικούς στόχους που έχουν διατυπώσει οι Ρώσοι ηγέτες καθώς επιβαρύνουν την περιοχή του Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία — προκαλώντας πρόσθετες απώλειες την Παρασκευή.

Έρχονται επίσης καθώς η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της περιμένουν πιθανές ανακοινώσεις ή δραματικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης από το Κρεμλίνο πριν από τη Δευτέρα, οπότε η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, σε ανάμνηση της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας και του τέλους του ευρωπαϊκού μετώπου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.