Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Έξι νεκροί από τις επιθέσεις στην Λβιβ – Μπαράζ εκρήξεων σε ουκρανικές πόλεις

Share

Η 54η ημερά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την ύστατη μάχη δίνει η Μαριούπολη, όπου εξέπνευσε χθες το τελεσίγραφο που εξέδωσε η Μόσχα στους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το 100% του λιμανιού και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πως οι μόνοι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει, βρίσκονται στο χαλυβουργείο Azovstal.

Live όλες οι εξελίξεις:

Ιατροδικαστική έρευνα για 269 πτώματα στο Ιρπίν

Οι Ουκρανοί ερευνητές έχουν εξετάσει 269 πτώματα στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη αυτή από τους Ρώσους, στα τέλη Μαΐου, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters. Η πόλη, ο πληθυσμός της οποίας πριν από τον πόλεμο ανερχόταν σε 62.000, ήταν θέατρο σφοδρών μαχών μέχρι που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη βόρεια Ουκρανία για να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους στα ανατολικά.

Σε κοιμητήριο στα περίχωρα του Ιρπίν, έχουν ανοιχθεί δεκάδες νέοι τάφοι. Σήμερα, υπό τα βλέμματα μερικών συγγενών που θρηνούσαν, οι εργάτες έσκαβαν βιαστικά άλλον έναν. «Μέχρι τώρα, έχουμε εξετάσει 269 πτώματα», είπε ο Σέρχι Παντελέγεφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της αστυνομίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοκλήσης. Όπως είπε, η ιατροδικαστική έρευνα συνεχίζεται για να καθοριστεί η αιτία θανάτου πολλών θυμάτων. Έδειξε επίσης φωτογραφίες απανθρακωμένων λειψάνων.

Ο Παντελέγεφ είπε ότι έχουν ερευνηθεί επτά τοποθεσίες στο Ιρπίν όπου φέρεται να πυροβολήθηκαν άμαχοι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι στρατιώτες της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ουκρανός υπουργός: Έως και το 30% των υποδομών της Ουκρανίας κατεστραμμένο από τον πόλεμο – Πάνω από 100 δισ. δολ. το κόστος της ζημιάς

Εάν κυλήσουν όλα γρήγορα, η διαδικασία της αποκατάστασης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Oleksander Kubrakov, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον Kubrakov, είναι πάνω από 300 οι γέφυρες που έχουν καταστραφεί και χιλιάδες τα χιλιόμετρα του ουκρανικού οδικού δικτύου που έχουν υποστεί φθορές.

Ζελένσκι: Το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδοθεί σε λίγες εβδομάδες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε σήμερα το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Δήμαρχος Μαριούπολης: 40.000 άμαχοι οδηγήθηκαν με τη βία σε ρωσικές περιοχές

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι περίπου 40.000 άμαχοι μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία ή σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Δεν ήταν δυνατό για το Reuters να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις αιτιάσεις του δημάρχου.

Η Μαριούπολη παραμένει «διαφιλονικούμενη», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

«Διαφιλονικούμενη» χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τη Μαριούπολη. «Η εκτίμηση μας είναι ότι η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη… Εξακολουθεί να απειλείται από αέρος, τόσο από πυραυλικές επιθέσεις όσο και από βόμβες και φυσικά οβίδες πυροβολικού», δήλωσε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση έχουν αναπτυχθεί περίπου 76 ρωσικά τάγματα στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, 11 από τα οποία εστάλησαν τις τελευταίες ημέρες.

Αμερικανοί ξεκινούν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση των πυροβόλων Howitzer

Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση των πυροβόλων Howitzer μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας. Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις, στην επικράτεια των ΗΠΑ, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

Κίεβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού, ανέφερε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Αντόν Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Πούτιν: Τιμητικός τίτλος σε Ταξιαρχία που κατηγορείται για σφαγές στην Μπούκα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην Μπούκα. Ο Πούτιν υπέγραψε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» στην ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

Το Κίεβο ζητά ανθρωπιστικό διάδρομο για απομάκρυνση αμάχων από το χαλυβουργικό εργοστάσιο στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από τη Μαριούπολη και ενός από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης. «Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους», ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη

Η κατάσταση Μαριούπολη είναι «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Χάρκοβο: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μια μέρα από τις φονικές επιδρομές που άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν ισχυρές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας, μια οβίδα αργά σήμερα το πρωί έπληξε μια παιδική χαρά σε μια οικιστική περιοχή σκοτώνοντας έναν άνδρα και μια γυναίκα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια. Ο επικεφαλής του κέντρου ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ο Βίκτορ Ζαμπάτσα, δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι μια αεροπορική επιδρομή σε ένα κέντρο διανομής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σήμερα είχε ως ποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν έξι.

Άνοιξε εκ νέου η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο

Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ουκρανία, που είχε μεταφερθεί τον Μάρτιο από το Κίεβο στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, άνοιξε ξανά σήμερα στην πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές, τις οποίες επικαλείται το AFP.

Πολωνία: Για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου περισσότερες αναχωρήσεις προς Ουκρανία από τις αφίξεις

Η πολωνική συνοριοφρουρά καταμέτρησε περισσότερους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το πολωνικό έδαφος για την Ουκρανία χθες, Κυριακή, από εκείνους που εισήλθαν στην Πολωνία από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η συνοριοφρουρά ανέφερε σήμερα στο Twitter πως κάπου 19.300 άνθρωποι έφυγαν από την Πολωνία για την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Περίπου 17.300 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία το ίδιο διάστημα, 10% λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 2,81 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία για τη γειτονική Πολωνία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Όσοι επιστρέφουν στην Ουκρανία μεταβαίνουν κυρίως σε περιοχές που έχει ανακαταλάβει ο ουκρανικός στρατός, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στα ανατολικά.

Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το πόσοι πρόσφυγες έχουν μείνει στην Πολωνία και πόσοι έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Ουκρανία είχε τουλάχιστον 44 εκατ. κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή. Η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν σύνορα που υπερβαίνουν τα 500 χιλιόμετρα.

Αυθεντική η φωτογραφία του καταδρομικού Moskva, λέει εμπειρογνώμονας

H φωτογραφία που δείχνει το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva να φλέγεται πριν βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα είναι αυθεντική, δήλωσε σήμερα εμπειρογνώμονας στην εφημερίδα Independent.

«Έχω ερευνήσει τις φωτογραφίες και είναι του Moskva. Η θέση του ραντάρ (ορατό στη φωτογραφία), τα κάνιστρα και οι πύραυλοι, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν ότι είναι του Moskva», είπε ο ειδικός προσθέτοντας ότι κάποιες φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες δεν απεικονίζουν το συγκεκριμένο καταδρομικό, που θεωρείτο η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Κρεμλίνο: Το Κίεβο δεν έχει σταθερή στάση απέναντι στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι αλλάζει συνέχεια τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο ειδικών εντός του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι σταθερή αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί. Αλλάζει συχνά την θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά ανεκπλήρωτα ζητήματα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια οι αποκαλούμενες «εχθρικές» χώρες.

Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να το κάνουν.

Στα τέλη του Μαρτίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα το οποίο ζητεί από ξένους αγοραστές φυσικού αερίου να πληρώνουν με το ρωσικό νόμισμα, διαφορετικά θα διακοπούν οι προμήθειες–μια κίνηση την οποία απέρριψαν ευρωπαϊκές χώρες και την οποία η Γερμανία χαρακτήρισε «εκβιασμό».

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, οι πληρωμές για παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν αφού τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα του Πούτιν αναμένονται τον Μάιο.

Δήμαρχος πόλης Λβιβ: Η μόνη μας επιλογή είναι να πολεμήσουμε

«Ο εχθρός θέλει να μας καταστρέψει ως έθνος. Εμείς έχουμε μόνο μία επιλογή – να πολεμήσουμε… Ο στρατός της Ουκρανίας είναι ένας στρατός 40 εκατομμυρίων ατόμων», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Λβιβ, Andriy Sadovyi, αναφερόμενος στο σύνολο του ουκρανικού πληθυσμού που αριθμεί περίπου 40 εκατ.

«Δεν υπάρχει τίποτα ιερό για αυτούς», συνέχισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις τις οποίες κατηγόρησε πως έχουν διαπράξει γενοκτονία σε βάρος των Ουκρανών.

Ρωσία: Μαζικά πλήγματα εναντίον του ουκρανικού στρατού

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να πλήξει στόχους στη γειτονική της χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Ανέφερε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάιβ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου όπως είχε είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

Βρετανοί αιχμάλωτοι στη ρωσική τηλεόραση – Αίτημα ανταλλαγής με Μεντβεντσούκ

Δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σήμερα και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με φιλορώσο πολιτικό που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Δεν ήταν σαφές πόσο ελεύθερα μπορούσαν να εκφραστούν οι δύο άνδρες – οι Σον Πίνερ και Άιντεν Άσλιν. Και οι δύο μίλησαν ύστερα από υπόδειξη ενός άγνωστου άνδρα.

Οι δύο Βρετανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ.

Οι Ουκρανοί έχασαν τον έλεγχο της Κρεμίνα

Ο έλεγχος της πόλης Κρεμίνα «έχει χαθεί», σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ Serhii Haidai.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν τις ουκρανικές αντιστάσεις στα ανατολικά της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, ο έλεγχος της Κρεμίνα έχει χαθεί» ανέφερε ο Serhii Haidai στο Telegram, ενώ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σφοδρές μάχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες αναμεταδίδει το CNNi, ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή με τα οχήματά τους.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται ακόμη στο σημείο» δήλωσε ο Haidai, και συμπλήρωσε: «Οι γιατροί δεν μπορούν να πλησιάσουν τη γυναίκα λόγω των συνεχών βομβαρδισμών».

Aνθρωπιστική βοήθεια 5.000 ευρώ από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην Ουκρανία

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια 5.000 ευρώ στην Ουκρανία και παράλληλα, μέσω ηλεκτρονικού δίαυλου, οι Ουκρανοί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα μας θα μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση για παροχή βοήθειας.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, συνεχίζει, όπως έκανε και στο παρελθόν με τις δικαστές συναδέλφους από το Αφγανιστάν, να δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στα θύματα του πολέμου και τους δικαστικούς λειτουργούς που βιώνουν τις συνέπειές του στη χώρα τους.

Ήδη, στο ΔΣ της 9ης Απριλίου 2022, αποφάσισε να καταβάλει το ποσό των 5.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Παράλληλα έχουμε έρθει σε επαφή και με Ουκρανούς συναδέλφους που ήδη βρίσκονται στη χώρα και μετά από συνεννόηση έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών τα στοιχεία επικοινωνίας της Ένωσής μας, προκειμένου οι Ουκρανοί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα μας να μπορούν να απευθύνονται για παροχή βοήθειας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα εναντίον του ουκρανικού στρατού στη διάρκεια της νύχτας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να πλήξει στόχους στη γειτονική της χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Ανέφερε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου όπως είχε είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) που πραγματοποιούν πλήγματα και άρματα μάχης και πως χρησιμοποίησε πυραύλους Iskander προκειμένου να καταστρέψει τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουχάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

Η Ρωσία, που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, όπως την αποκαλεί, για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού και την εξάλειψη αυτών που χαρακτηρίζει ως επικίνδυνους εθνικιστές, μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους της.

Τώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης-λιμάνι Μαριούπολη, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το ρωσικό πυροβολικό έπληξε επίσης 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταρριφθούν τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, δύο MiG-29 και ένα αεροσκάφος SU-25.

«Καμπανάκι» για τη ρωσική οικονομία από τη Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας

Η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, ανέφερε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Στην πιο σημαντική της ομιλία από τότε που η Ρωσία έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.

«Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι ορισμένη. Και ήδη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων», δήλωσε.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία», δήλωσε. «Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η ίδια δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν.

«Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρείες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία, ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών», είπε η κεντρική τραπεζίτης.

Οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», είπε η Ναμπιούλινα.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρίες, δήλωσε η ίδια, και παράλληλα την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τέσσερις άμαχοι νεκροί στην περιοχή του Λουχάνσκ – Πυροβολήθηκαν ενώ έφευγαν

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν οδικώς από την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας στη διάρκεια ρωσικής επίθεσης, σημειώνει σήμερα ο περιφερειάρχης Σέρχι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία για δεύτερη συνεχή ημέρα

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στις υπό πολιορκία περιοχές της Ουκρανίας, για δεύτερη συνεχή ημέρα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Ιρίνα Βερεστσούκ, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας».

Ξανανοίγει η πρεσβεία της Ισπανίας στο Κίεβο

Η Ισπανία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena3.

Η ισπανική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα εκκενώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα.

Η κίνηση έρχεται αφού πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, προσφάτως ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους και πάλι πίσω στο Κίεβο.

Έξι νεκροί από τις επιθέσεις στο Λβιβ

Νεκροί και τραυματίες καταγράφονται από τα τέσσερα πλήγματα που δέχθηκε από αέρος το πρωί η πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση τού εκεί περιφερειακού διοικητή.

Όπως αναφέρει στο Telegram, έχουν ήδη σκοτωθεί έξι άνθρωποι και τραυματιστεί άλλοι οκτώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κι ένα παιδί και ότι πρόκειται για προσωρινό μόνο απολογισμό από τις ρωσικές οβίδες που χτύπησαν το Λβιβ τις πρωινές ώρες της Μεγάλης Δευτέρας.

Γαλλία: Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για γενοκτονία

Η Γαλλία δεν θεωρεί ακόμη σωστό να εφαρμόσει τον όρο «γενοκτονία» στα γεγονότα στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Οι λέξεις πρέπει να επιλέγονται με ακρίβεια», είπε σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Όταν μιλάμε για έγκλημα πολέμου, γενοκτονία, αυτοί οι όροι πρέπει να έχουν ακριβές νόημα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αποτέλεσμα διεθνούς έρευνας».

Ο κ. Μπον πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει συμβολικές επισκέψεις. Θα πάει στην Ουκρανία όταν είναι χρήσιμο».

Την Κυριακή έρχεται ο δεύτερος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Εικόνα πό τη Λβιβ μετά την έκρηξη

Η Λέσια Βασιλένκο, δικηγόρος και Ουκρανή βουλευτής, δημοσίευσε στο Twitter αυτήν την εικόνα. Όπως λέει, προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους που στόχευαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και τις αποθήκες του.

Μπαράζ εκρήξεων σε ουκρανικές πόλεις

Οι αρχές των δυτικών και νότιων περιφερειών της Λβιβ και της Ντνιπροπετρόφσκ ανέφεραν σήμερα πολλές εκρήξεις, ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στην Ντνιπροπετρόφσκ. Ο δήμαρχος της Λβιβ Άντρι Σαντόβι δήλωσε παράλληλα ότι σημειώθηκαν πέντε πυραυλικά πλήγματα στην πόλη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν απώλειες.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει επίσημες πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων αυτών στην όχθη του ποταμού.

Σε καταφύγιο αμάχων έχει μετατραπεί το εργοστάσιο Αzovstal στη Μαριούπολη

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Δήμαρχος Λβιβ: Πέντε πύραυλοι χτύπησαν την πόλη

Πέντε ήταν οι πύραυλοι που έπληξαν τη Δευτέρα το πρωί την πόλη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Ο Andriy Sadovy, σε μήνυμά του στο Telegram, επεσήμανε ότι οι Αρχές αναζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Αναφορές για εκρήξεις στη Λβιβ

Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν στη δυτική Λβιβ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, μεταδίδει το BBC.

Πυκνός μαύρος και γκρι καπνός αναδύεται από τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ 45 λεπτά πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν σειρήνες της αεράμυνας.

Ακόμη 288 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (17/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 288 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 63 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 145
Από Ευζώνους: 26
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 44
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 15 και σε άλλα αεροδρόμια 1.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 20.769 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.916 ανήλικοι.

Σειρήνες αεράμυνας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας

Πάνω από 1.000 γιατροί στη Γερμανία ετοιμάζονται για Ουκρανία

Περισσότεροι από 1.100 γιατροί από τη Γερμανία έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πύλη της Ομοσπονδιακής Ιατρικής Ένωσης για να μεταβούν στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες για να βοηθήσουν τους αρρώστους και τους τραυματίες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του συλλόγου, Κλάους Ράινχαρντ.

«Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η αλληλεγγύη των γιατρών με τον λαό της Ουκρανίας. Εξάλλου, η εργασία εκεί μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή», είπε.

Ο κ. Ράινχαρντ πρόσθεσε ότι η Γερμανική Ομοσπονδιακή Ιατρική Ένωση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας και τις πρεσβείες της Ουκρανίας και των γειτονικών κρατών για τον καλύτερο τρόπο φιλοξενίας γιατρών.

Από αυτή την άποψη, τόνισε ότι οι γιατροί που εργάζονται σε ουκρανικό έδαφος θα πρέπει να έχουν εγγυημένη ασφάλεια. Αιτήματα από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συλλόγου, δεν έχουν ακόμη ληφθεί. «Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι. Μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει την ανάγκη διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών, θα μπορέσουμε να βρούμε επαρκή αριθμό γιατρών», κατέληξε ο κ. Ράινχαρντ.

Κίεβο: Επαναλειτουργεί η ιταλική πρεσβεία

Την επαναλειτουργία της από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα ανακοίνωσε η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο, όπως επιβεβαίωσε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Την Παρασκευή ο Ιταλός πρέσβης Πιερ Φραντσέσκο Ζάζο επέστρεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα και η πρεσβεία αρχίζει ξανά να λειτουργεί παρέχοντας κανονικά όλες τις υπηρεσίες της, όχι μόνο σε Ιταλούς πολίτες αλλά και σε πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο πρέσβης Ζάζο έφτασε στο Κίεβο και άνοιξε ξανά την πρεσβεία, η οποία θα είναι πλήρως λειτουργική από τη Δευτέρα. Είναι ένα σύμβολο της Ιταλίας, που δεν χάνει χρόνο, δεν σταματά ποτέ να πιστεύει στη διπλωματία και αγωνίζεται με πείσμα για την ειρήνη έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Ντι Μάιο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Για ένα ακόμη βράδυ τα ρωσικά κανόνια σκόρπισαν τον όλεθρο στην Ουκρανία, με κύριους στόχους της Μαριούπολη και το Χάρκοβο, μολονότι η ορθόδοξη Ρωσία μπαίνει πλέον και αυτή στη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα μαίνονται οι μάχες σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά τις τελευταίες ώρες:

-Με τους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης να έχουν απορρίψει το ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να ισοπεδώσουν πάση θυσία την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα.

-Νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν το Χάρκοβο, με πέντε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Βομβαρδισμούς αναφέρει και ο διοικητής της περιφέρειας του Μικολάιβ, στον ουκρανικό Νότο, ενώ σειρήνες ακούγονταν όλη νύχτα σε πολλές ακόμη πόλεις, όπως στο Ντνίπρο.

-Οι Ρώσοι επιβάλλουν αυστηρότατο περιορισμό κυκλοφορίας στο μεγάλο κομμάτι της Μαριούπολης που ελέγχουν, εκδίδοντας άδειες κυκλοφορίες για τους πολίτες που μένουν παγιδευμένοι στην πόλη, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού δημάρχου.

-Νέο θύμα μεταξύ των Ρώσων στρατηγών, καθώς ο υποδιοικητής της 8ης Στρατιάς, Βλαντίμιρ Φρολόφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.

-Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ολοκληρώση τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που προβλέπεται για την έναρξη των διαδικασιών για την απονομή καθεστώτος χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε κορυφαίος συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ χορηγεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τη στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία.

Ουκρανία: Το ερωτηματολόγιο της ΕΕ συμπληρώθηκε

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες Κυριακή το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.

«Αναμένουμε η σύσταση (…) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.

Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου.

«Κατόπιν (…) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.

Ρωσία: Προ του φάσματος της χρεοκοπίας, η Μόσχα προειδοποιεί με οικονομικές συνέπειες την Ευρώπη

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ζελένσκι: Κάθε καθυστέρηση παράδοσης όπλων επιτρέπει στη Ρωσία να αφαιρεί ζωές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο νυχτερινό διάγγελμά του.