Κόσμος

Ουκρανία: Συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα – Διεθνής καταδίκη

Και ενώ στα μέτωπα οι oυκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, την ίδια στιγμή στην Ρωσία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων.
Ακούστε το άρθρο

Στην Ουκρανία συνεχίζονται σε τέσσερις περιοχές της χώρας, οι ψηφοφορίες για τα δημοψηφίσματα με στόχο την ένωση με τη Ρωσία, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί τη Μόσχα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση προσάρτησης νέων ουκρανικών εδαφών.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Ρωσίας επικρατεί χάος στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα, από πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να αποφύγουν την επιστράτευση. Χιλιάδες είναι και οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν στους δρόμους ζητώντας ακύρωση της επιστράτευσης.

Στο Ντονιέτσκ, ένοπλοι στρατιώτες συνοδεύουν τους εκπροσώπους, που πηγαίνουν στα σπίτια για την διαδικασία του δημοψηφίσματος και πολίτες ψηφίζουν έξω από τα διαμερίσματά τους.

“Αυτό είναι καλό, γιατί φοβόμαστε να βγούμε έξω όταν νιώθουμε, πως πέφτουν πυροβολισμοί, έτσι παραμένουμε στο σπίτι” λέει κάτοικος στο Ντόνιέτσκ.

Οι εκπρόσωποι βάζουν το ψηφοδέλτιο στο κουτί και ένας από αυτούς συμπληρώνει τα απαραίτητα έγγραφα. Ελέγχουν πως όλα είναι εντάξει και μετά προχωρούν σε άλλο διαμέρισμα.

Ενώ το σφυροκόπημα στη Ζαπορίζια συνεχίζεται με ρουκέτες να χτυπούν ξενοδοχειακό συγκρότημα που διαμένουν πολίτες, τα δημοψηφίσματα εκεί και σε άλλες τρεις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα με στόχο την προσάρτησή τους από τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκονται στην δεύτερη μέρα. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως απαγορεύονται στους πολίτες να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ ένοπλοι αναγκάζουν όλους να ψηφίσουν και υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση. Στην Κριμαία πολίτες κρατούσαν ρωσικά σημαιάκια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να καταδικάσει αυτά τα “ψευδο-δημοψηφίσματα”.

«Έχω ένα απλό αίτημα για τους ανθρώπους μας, που βρίσκονται τώρα σε προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, να κάνουν το πιο σημαντικό πράγμα – να είστε ασφαλείς και να μας βοηθήσετε να αποδυναμώσουμε και να καταστρέψουμε τους κατακτητές. Κρυφτείτε από τη ρωσική επιστράτευση με όποιον τρόπο μπορείτε» επισήμανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για απάτη έκανε λόγο και ο Τζο Μπάιντεν που υποσχέθηκε νέες κυρώσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε πρόσθετο, γρήγορο και σοβαρό οικονομικό κόστος στη Ρωσία μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας ως απάντηση σε αυτές τις ενέργειες, εάν προχωρήσουν στην προσάρτηση» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ.

Και ενώ στα μέτωπα οι oυκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, την ίδια στιγμή στην Ρωσία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων.

Τουλάχιστον 50 χιλιάδες πολίτες σύμφωνα με τις αρχές συγκεντρώθηκαν στην Αγία Πετρούπολη σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση, φωνάζοντας υπέρ των δημοψηφισματων και της επιστρατευσης, ενώ άλλοι οδεύουν προς τα σύνορα με τις ουρές προς την Γεωργία και την Φινλανδία να αυξάνονται.

«Οι άνθρωποι ρωτούν τι να κάνουν, πώς να αποφύγουν την επιστράτευση, ποια βάση υπάρχει για να το κάνουν, πώς να φύγουν για τη Μογγολία. Μας λένε τις ιστορίες τους για το πώς καλούν συνταξιούχους, πώς καλούν φοιτητές, πώς καλούν άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους πατέρες και νεκρούς. Αυτό δεν έχει τέλος» αναφέρει αξιωματούχος στην Ανατολική Σιβηρία.

Η Φινλανδία προσπαθεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός της, ενώ οι δραματικές σκηνές αποχωρισμού σε πολλά σημεία της Ρωσίας συνεχίζονται.

Όλη η επικαιρότητα