Κόσμος

Ουκρανία: Τέλος ο σοβιετικός εξοπλισμός – «Κρέμεται» από τους συμμάχους ο στρατός

Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι Δυτικοί κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το Κίεβο, που ζητούσε όπλα και πυρομαχικά
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πλέον όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής που διέθετε, πράγμα που σημαίνει πως πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από τα όπλα που της προμηθεύουν οι ξένοι σύμμαχοί της, κυρίως δυτικής προέλευσης στοιχεία του πυροβολικού, σύμφωνα με αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι Δυτικοί κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το Κίεβο, που ζητούσε όπλα και πυρομαχικά, φροντίζοντας ωστόσο να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μείζων πρόκληση από τη Μόσχα, λόγω της ανησυχίας τους για την εξάπλωση του πολέμου πέραν των ουκρανικών συνόρων.

Χωρίς να το λένε, ανησυχούσαν επίσης για το ενδεχόμενο τα πιο προηγμένα όπλα τους να πέσουν στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Στράφηκαν έτσι σε χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό μπλοκ και διέθεταν πυρομαχικά σοβιετικών προτύπων, προς αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Όμως ακόμη και αυτά τα στοκ εξαντλήθηκαν, το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο σοβιετικής κατασκευής «εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη», όπως το έθεσε στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO αποφάσισαν να παραμερίσουν τις ανησυχίες για την εξάπλωση του πολέμου ή το να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας ευαίσθητες τεχνολογίες. Η Ουάσινγκτον άρχισε να στέλνει βαριά όπλα στο Κίεβο, όπως αρχικά πυροβόλα, και κατόπιν αποφάσισε να στείλει εξοπλισμό αιχμής, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, συστήματα μεγάλης ακρίβειας και με βεληνεκές μεγαλύτερο από ανάλογα ρωσικά όπλα.

«Συνεχής ροή οπλισμού»

Οι σύμμαχοι προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στο Κίεβο ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ελαφρών όπλων, εξήγησε άλλος αμερικανός στρατιωτικός.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο με παρούσες περίπου σαράντα χώρες στη βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Έπειτα από τη δεύτερη συνεδρίασή της, τον Μάιο, που έγινε ψηφιακά, η ομάδα αυτή αναμένεται να έχει νέα συνάντηση τη 15η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν ο δυτικός οπλισμός μοιάζει να φθάνει με το σταγονόμετρο στην Ουκρανία, αυτό οφείλεται στο ότι οι σύμμαχοι θέλουν να είναι σίγουροι πως το Κίεβο θα είναι ικανό να τον υποδέχεται με ασφάλεια και για να περιοριστεί ο κίνδυνος βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια σε δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου, περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα HIMARS, 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τέσσερα ελικόπτερα Mi-17, 15.000 οβίδες για πυροβόλα, 15 ελαφριά τεθωρακισμένα και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε συνεχή ροή», είπε ο δεύτερος στρατιωτικός.

Πρέπει να ξέρουν καλά τα HIMARS

Ερωτηθείς για το γεγονός πως αποφασίστηκε να σταλεί μικρός αριθμός HIMARS, ενώ οι Ουκρανοί δυσκολεύονται πολύ στο Ντονμπάς, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εξήγησε προχθές Τετάρτη πως θέλει να είναι σίγουρος ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα είναι ικανοί να τα χειρίζονται καλά προτού στείλει περισσότερα.

«Το HIMARS είναι εξελιγμένο σύστημα, πρέπει να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά», ανέφερε ο στρατηγός.

Πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, εξήγησε.

Για την Ουάσινγκτον, αυτή η πρώτη αποστολή θεωρείται σημαντική δοκιμή, τόσο για να εξασφαλιστεί πως η τεχνολογία των HIMARS δεν θα πέσει σε εχθρικά χέρια, όσο και για να εξασφαλιστεί ότι οι Ουκρανοί θα αξιοποιήσουν όπως πρέπει αυτά τα δαπανηρά συστήματα. Αυτό πάντως δεν εμποδίζει το Πεντάγωνο να προετοιμάζει την επόμενη δόση στρατιωτικής βοήθειας.

Επιπλέον HIMARS και πυρομαχικά τους βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και θα σταλούν στην Ουκρανία αν η εμπειρία της χρήσης των πρώτων τεσσάρων είναι θετική, σύμφωνα με ακόμη μια αμερικανική στρατιωτική πηγή.

Η Ουάσινγκτον πάντως έχει αποκλείσει την προμήθεια στο Κίεβο UAVs μεγάλης εμβέλειας, όπως τα «Grey Eagle», με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων, που αρκεί για να γίνουν πλήγματα σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, κατά την ίδια πηγή.

Όλη η επικαιρότητα