Κόσμος

Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

Σε σχετική ερώτηση από την τηλεόραση του BBC o Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία»
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε πως το δεν υπάρχει πρόθεση να σταλούν μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία, χώρα η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Σε σχετική ερώτηση από την τηλεόραση του BBC o Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία … επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Η εικόνα στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία γίνεται «ολοένα και πιο ανησυχητική», εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Εξακολουθώ να προτρέπω τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να αποφύγει μια απερίσκεπτη και καταστροφική εισβολή», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

Η Βρετανία δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι η Ρωσία εξετάζει την πιθανότητα να εισβάλει στην Ουκρανία. Όταν όμως ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο σενάριο με βάση το οποίο Βρετανοί στρατιώτες θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, απάντησε: «Αυτό είναι πολύ απίθανο. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν όλη τη στήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε».

Ο Τζόνσον θα προτείνει στο ΝΑΤΟ να διπλασιαστεί σε αριθμό η βρετανική δύναμη των περίπου 1.150 στρατιωτών που σταθμεύουν σήμερα στην ανατολική Ευρώπη. Σκοπεύει επίσης να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον καλέσει να «κάνει πίσω» αλλά και να επισκεφθεί εντός των επόμενων ημερών την Ουκρανία.

Το Λονδίνο σκοπεύει εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως αύριο, να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο για να διευρύνει το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας, είπε επίσης η Τρας. «Αυτό που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι να πλήξουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στόχων. Ώστε να μην νομίζει κανείς ότι θα έχει ασυλία από τις κυρώσεις», ανέφερε σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο Sky News. «Οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφέρει το Κρεμλίνο και το καθεστώς της Ρωσίας θα μπορούσε να στοχοποιηθεί, επομένως οι ολιγάρχες του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, οι ρωσικές εταιρείες που υποστηρίζουν το ρωσικό κράτος, δεν θα έχουν πού να κρυφτούν», πρόσθεσε.

«Διασφαλισμένο» το μέλλον του Τζόνσον

Το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας είναι διασφαλισμένο, τόνισε εξάλλου η Λιζ Τρας, η οποία θεωρείται από τους πιθανούς διαδόχους του στην ηγεσία των Συντηρητικών και της κυβέρνησης.

Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη απειλή για τη θέση του, με αφορμή τα πάρτι που φέρεται να οργάνωνε στην επίσημη κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο γραφείο του, εν μέσω της πανδημίας, όταν απαγορεύονταν οι συναθροίσεις. Ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις ερευνώνται από την αστυνομία αλλά ο ίδιος έχει αγνοήσει μέχρι τώρα τις εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Τζόνσον θα έπρεπε να παραιτηθεί εφόσον αποδειχθεί ότι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο, η Τρας είπε: «Δεν θα απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις. Το μέλλον του πρωθυπουργού είναι διασφαλισμένο».

Όλη η επικαιρότητα