Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Δεύτερη φάση εκκένωσης αμάχων από το Αζοφστάλ – Ρωσικές ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικών επιθέσεων στη Βαλτική

Share

Στην 71η ημέρα του βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς να διαφαίνεται από πουθενά ελπίδα για κατάπαυση του πυρός σύντομα.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση εκκένωσης αμάχων από το Αζοφστάλ, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο

Το δεύτερο στάδιο εκκένωσης από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη έχει ξεκινήσει, δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Ντονέτσκ.

«Μπορώ να πω ότι το δεύτερο στάδιο των μέτρων εκκένωσης και της επιχείρησης εκκένωσης έχει ξεκινήσει, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα εκ των προτέρων, θα προτιμούσα να ενημερώσω το κοινό όταν ολοκληρωθεί, όταν η ειδική επιχείρηση έχει αποδώσει», είπε o Πάβλο Κιριλένκο.

«Η Ρωσική ομοσπονδία κάνει τα πάντα μερικές φορές με τρόπο ώστε αυτές οι συμφωνίες να αλλάζουν συνέχεια, οπότε θα προτιμούσα να μιλήσω για αποτελέσματα του δεύτερου σταδίου εκκένωσης», είπε ο Kyrylenko εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους παραμένει επιφυλακτικός.

Τουλάχιστον 25 τραυματίες σε εκρήξεις στο Κραματόρσκ

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια σειρά εκρήξεων τη νύχτα στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία,

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι εκρήξεις, τις οποίες Ουκρανοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ζημιές σε συγκροτήματα πολυκατοικιών και καταστήματα.

Η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι εννέα σπίτια και ένα σχολείο έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η Ιαπωνία προειδοποιεί για την απειλή της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην ανατολική Ασία.

Ο Κισίντα ανακοίνωσε ότι 140 πρόσωπα θα προστεθούν στον κατάλογο που αφορά στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απαγόρευση των εξαγωγών θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Ο Κισίντα μιλώντας μέσω διερμηνέα μετά την συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πρόσθεσε ότι ήρθε η στιγμή που η G7 θα πρέπει να εδραιώσει την ενότητα της.

Η Ιαπωνία είχε ήδη συστρατευθεί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ωθώντας τη Μόσχα να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε 63 Ιάπωνες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κισίντα.

Κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία παραγωγής και εξόρυξης χάλυβα Evraz επιβάλλει η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία παραγωγής και εξόρυξης χάλυβα Evraz, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η εταιρεία παραγωγής και εξόρυξης χάλυβα δραστηριοποιείται σε τομείς που είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

«Το σημερινό πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι κανένας πολίτης ή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Βρετανία ανέφερε ότι η Evraz παράγει το 28% των σιδηροδρομικών τροχών της Ρωσίας και το 97% των σιδηροδρομικών γραμμών στη Ρωσία, καθιστώντας την εταιρεία ζωτικής σημασίας καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο για να μεταφέρει βασικές στρατιωτικές προμήθειες και στρατεύματα στην γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evraz έχει ανασταλεί από τις 10 Μαρτίου, όταν η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι 10 μέλη του διοικητικού της συμβουλίου παραιτήθηκαν, αφήνοντας μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Γερμανία και ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ρωσική κυριαρχία επί ουκρανικών εδαφών

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν θα αναγνωρίσουν ρωσική κυριαρχία επί ουκρανικών εδαφών, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Κονβόι του ΟΗΕ κατευθύνεται προς το Αζοφστάλ αποσκοπώντας στην εκκένωση αμάχων

Μια νέα αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνεται προς το συγκρότημα του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, για να προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους, δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο ΟΗΕ συνόδευσε την Τετάρτη περισσότερους από 340 αμάχους που ήθελαν να φύγουν «από διάφορες συνοικίες της Μαριούπολης».

Η «συγγνώμη» του Πούτιν για τις δηλώσεις Λαβρόφ για τον Χίτλερ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απολογήθηκε για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες.

Κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ρώσο ηγέτη, ο Μπένετ είπε ότι έκανε δεκτή τη συγγνώμη του Πούτιν, τον οποίο ευχαρίστησε επειδή ξεκαθάρισε τη θέση του.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την εκκένωση του πολιορκημένου εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα ύστερα από την επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Μπένετ, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την απομάκρυνση των αμάχων.

Πούτιν: Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ πρέπει να παραδοθούν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατάξει τους μαχητές παραμένουν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, στο υπό πολιορκία συγκρότημα του Αζοφστάλ, να καταθέσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν.

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να παράσχει ασφαλή διέλευση αμάχων από το εργοστάσιο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς μαχητές, περίπου 200 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χάλυβα, ενόσω εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις.

Συγκέντρωση 6,5 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία σε συνδιάσκεψη διεθνών δωρητών

Το ποσό των 6,5 δισ. δολαρίων συγκεντρώθηκε στη συνδιάσκεψη διεθνών δωρητών στη Βαρσοβία για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Τη συνδιάσκεψη πραγματοποίησαν η Πολωνία και η Σουηδία, σε συνεργασία με τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ουκρανία έχει λάβει στήριξη ύψους άνω των 12 δισ. δολαρίων σε όπλα και οικονομική βοήθεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμίχαλ.

Καταζητούμενος για τη Μόσχα ο δημοσιογράφος και επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξάντρ Νεβζόροφ

Ο Αλεξάντρ Νεβζόροφ, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της Ρωσίας και επικριτής του Κρεμλίνου, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα καταζητούμενων από το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Νεβζόροφ τέθηκε υπό ποινική έρευνα τον Μάρτιο για ανάρτησή του σχετικά με τον ρωσικό βομβαρδισμό της Μαριούπολης, όπως επισημαίνουν οι New York Times.

Ρωσικές ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικών επιθέσεων στη Βαλτική

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του εξασκήθηκαν σε προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στο Καλίνινγκραντ, έναν δυτικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, πραγματοποιήθηκαν προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με πυρηνική ικανότητα.

«Για άλλη μια φορά, οι Ρώσοι δεν επέτρεψαν την εκκένωση αμάχων», λέει

Ουκρανός λοχαγός μέσα από το Αζοφστάλ

Ουκρανός διοικητής μέσα από το συγκρότημα του Αζοφστάλ κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες εκκένωσης αμάχων.

«Για άλλη μια φορά, οι Ρώσοι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για κατάπαυση του πυρός και δεν επέτρεψαν την εκκένωση αμάχων που συνεχίζουν να προφυλάσσονται από τους βομβαρδισμούς στα υπόγεια του εργοστασίου» δήλωσε μέσω Telegram, o λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλαμάρ.

Πρόσκληση Ζελένσκι σε Σολτς και Σταϊνμάγερ για συνάντηση στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να τον συναντήσουν στο Κίεβο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο το γραφείο του Γερμανού προέδρου.

Ο Ζελένσκι έκανε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Σταϊνμάγερ, κατά την οποία «ξεκαθαρίστηκαν οι εκνευρισμοί του παρελθόντος» και ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε την «αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την υποστήριξή του» για την Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Αδύνατη η διεξαγωγή παρέλασης για την «Ημέρα της Νίκης» σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Δεν θα γίνει παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» (στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο) στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

«Ναι, είναι αδύνατον να γίνει παρέλαση του Αθάνατου Συντάγματος ή παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ στις 9 Μαΐου, μα η ώρα αυτή θα έρθει, και θα έρθει σύντομα» είπε ο Σεργκέι Κιριγένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουκρανία έχει «κρίσιμη» ανάγκη από συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, λέει ο επικεφαλής διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) για να αμυνθεί έναντι των ρωσικών πυραύλων κρουζ.

Υπέρ της κατάσχεσης των «παγωμένων» στην ΕΕ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Και θεωρεί ότι η διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στην Βαρσοβία στην οποία συμμετέχει θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ενός είδους ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Προσωπικά, είναι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά επίσης να καταστήσουμε δυνατή την κατάσχεσή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα για την χώρα που ανοικοδομείται», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες στο ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

«Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος εκφράζεται υπέρ της “κατάσχεσης” ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Δεν αναμένεται ουκρανική αντεπίθεση πριν από τα μέσα Ιουνίου, λέει προεδρικός σύμβουλος

Η Ουκρανία δεν είναι πιθανό να εξαπολύσει αντεπίθεση στον πόλεμό της με τη Ρωσία πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ελπίζει ότι θα έχει λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πολιτικός σύμβουλος Ολεκσίι Αρεστόβιτς είπε επίσης πως δεν περιμένει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει οποιαδήποτε “σημαντικά αποτελέσματα” έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αρεστόβιτς είπε πως συνεχίζονται οι μάχες στη χαλυβουργία Αζοφστάλ όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι στην πόλη Μαριούπολη αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του χρειάζεται συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών (MLRS) προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Ο στρατηγός Βαλέριι Ζαλούζνιι είπε, αφού ενημέρωσε τον αρχηγό του επιτελείου των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μάιλι για την κατάσταση στην Ουκρανία, πως η Ρωσία επανέλαβε τα πλήγματα με πυραύλους κρουζ.

“Ως εκ τούτου, το θέμα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών όπως M142 HIMARS και M142 HIMARS είναι κρίσιμης σημασίας”, είπε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κηρύσσει την έναρξη μιας εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης για να βοηθηθεί η χώρα του

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκε σε λειτουργία στο Ίντερνετ μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το Κίεβο να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να ανοικοδομήσει τις υποδομές της χώρας.

«Με ένα κλικ, μπορείτε να δώσετε κεφάλαια για να βοηθήσετε τους υπερασπιστές μας, να σώσετε τους αμάχους μας και να ανοικοδομήσετε την Ουκρανία», δηλώνει ο Ζελένσκι μιλώντας στα αγγλικά σε ένα βίντεο που δημσιοποιήθηκε μέσω του Twitter και με το οποίο ανακοινώνει ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα United24.

«Όλα τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στην εθνική τράπεζα της Ουκρανίας και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια υπουργεία», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως οι εκθέσεις για την κατανομή των κεφαλαίων θα δημοσιοποιούνται «κάθε 24 ώρες».

«Μόνο μαζί έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ανοικοδομήσουμε αυτό που η Ρωσία κατέστρεψε», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολύ το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή του πολέμου για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να προσελκύσει την προσοχή στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία «θα θυμάται πάντα» τις συνεισφορές.

Η πλατφόρμα στον ιστότοπο u24.gov.ua διευκρινίζει πως τα κεφάλαια θα κατανεμηθούν για να καλυφθούν ανάγκες «στην άμυνα και την αποναρκοθέτηση», την «ιατρική αρωγή» και για να «ανοικοδομηθεί η Ουκρανία».

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο Azovstal

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στh χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι.

Ερωτηθείς εάν ένας ισχυρισμός ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου ότι “ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Azovstal” ήταν αληθινός, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε στους δημοσιογράφους στην εντολή του Πούτιν να μην γίνει εισβολή στο εργοστάσιο.

Βίντεο από επιθέσεις στο Αζοφστάλ

Βίντεο που δημοσιέυτηκε από φιλορώσους αποσχιστές παρουσιάζεται ως στιγμιότυπο από επίθεση κατά του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το βίντεο δημοσιεύτηκε χθες, 4 Μαΐου και παρότι η τοποθεσία έχει επιβεβαιωθεί, παραμένει ασαφής η ημερομηνία λήψης των πλάνων.

Πυροβολισμοί στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας

Πυροβολισμούς κοντά στο σημείο ελέγχου Κουτσούργκαν, στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία, λίγα χιλιόμετρα από την μη αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητη περιοχής της Υπερδνειστερίας, ανέφερε τηλεοπτικό κανάλι της ρωσόφιλης επαρχίας την Πέμπτη.

«Κάτοικοι του Περβομάισκ αναφέρουν πυροβολισμούς κοντά στο σημείο ελέγχου Κουτσούργκαν. Μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Υπερδνειστερίας είπε ότι, πράγματι, αδιάκριτοι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ουκρανίας, κοντά στο χωριό Παβλόβκα», έγραψε σε σχετική ανάρτησή του το τοπικό δίκτυο TSV.

Κρεμλίνο: Γνωρίζουμε ότι η Δύση στέλνει πληροφορίες στους Ουκρανούς

Ο ρωσικός στρατός γνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ διαβιβάζουν συνεχώς πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

«Ο στρατός μας γνωρίζει καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ σε μόνιμη βάση μεταδίδουν πληροφορίες και άλλες παραμέτρους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό είναι γνωστό», σχολίασε ο κ. Πεσκόφ αναφορικά με το ρεπορτάζ των New York Times ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν δεδομένα πληροφοριών στο Κίεβο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την εκτέλεση χτυπημάτων κατά των ρωσικών θέσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, σε συνδυασμό με τη ροή όπλων που στέλνουν αυτές οι ίδιες χώρες και η Βορειοατλαντική Συμμαχία στην Ουκρανία, πρόκειται για «ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης».

«Αλλά την ίδια στιγμή, [τέτοιες ενέργειες] δεν είναι ικανές να εμποδίσουν την επίτευξη των τεθέντων στόχων κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Για υπαναχώρηση κατηγορούν τους Ουκρανούς διαπραγματευτές οι Ρώσοι

Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία προχωρούν δύσκολα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Λεονίντ Σλούτσκι κατηγόρησε τους εκπροσώπους του Κιέβου ότι έχουν «κάνει πίσω» τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

Μεγάλες ρωσικές απώλειες στην Ποπάσνα αναφέρει το Κίεβο

Σοβαρές είναι οι ρωσικές απώλειες το τελευταίο 24ωρο στην Ποπάσνα, κοντά στο Ιζιούμ, αναφέρει το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ημερήσια ενημέρωσή του για την πρόοδο των αμυντικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας στο έδαφός της, το επιτελείο αναφέρει την Πέμπτη την εξουδετέρωση άλλων 200 Ρώσων στρατιωτών, φθάνοντας τις ρωσικές απώλειες στους 24.700 στρατιώτες από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Τονίζει μάλιστα ότι η πλειονότητα των ρωσικών απωλειών σημειώθηκε στις μάχες στην περιοχή της Ποπάσνα, στον διαφιλονικούμενο τομέα του Ιζιούμ, μεταξύ Κιέβου και Ντονέτσκ.

Επιπλέον το επιτελείο στο Κίεβο ανέφερε την κατάρριψη δύο ακόμη ρωσικών αεροπλάνων, την καταστροφή 15 τανκς καθώς και σημαντικού ακόμη υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εισβολέων.

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία έχει ήδη ηττηθεί στην Ουκρανία

Την πεποίθησή της ότι η Μόσχα έχει ήδη αποτύχει στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία διατράνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στην τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Εξήγησε ότι η Ρωσία έχει ήδη γνωρίσει την ήττα καθώς ήθελε να καταλάβει ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη αποτύχει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί πριν από την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία και έχασαν τον πόλεμο όσον αφορά τις δικές τους ιδέες για τη νίκη, ανέφερε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπάιντεν.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί και να μην ξεχνάμε πώς όρισαν οι Ρώσοι τη νίκη του. Έχουν ήδη χάσει, με βάση τον δικό τους ορισμό», είπε η κ. Ψάκι.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά, αλλά δεν το κατάφερε.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα κάνει παρέλαση στους δρόμους του Κιέβου. Δεν ελέγχουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία αυτής της χώρας. Επίσης δεν κατάφεραν να διασπάσουν το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η κα Ψάκι.

Ένας νεκρός από ρωσική πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια

Νέα πυραυλική επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, με έναν νεκρό και σοβαρές υλικές ζημιές σε οικιστικό συγκρότημα, σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση.

Αζοφστάλ: Νέα έκκληση Ζελένσκι στον ΟΗΕ για τους τραυματίες εγκλωβισμένους

Έκκληση προς τον ΟΗΕ να βοηθήσει στη διάσωση των τραυματιών που παραμένουν στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Οργανισμό για την επιτυχή εκκένωση περισσότερων από 100 αμάχων αυτή την εβδομάδα, ωστόσο κάλεσε τον ΟΗΕ να συνεισφέρει στην απομάκρυνση των τραυματιών.

«Η ζωή όσων παραμένουν στο εργοστάσιο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη στο Αζοφστάλ.

Ζελένσκι σε Μπένετ: «Σκανδαλώδης» η δήλωση Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ

Επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ είχε Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε το ζήτημα «της σκανδαλώδους και απαράδεκτης» τοποθέτησης του Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι δηλώσεις Λαβρόφ «έχουν εξοργίσει ολόκληρο τον πλανήτη». Υπενθυμίζεται ότι τα όσα είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, κλιμακώνοντας την ένταση με τη Μόσχα.

«Lana»: Συνέχεια στο θρίλερ με το ρωσικό πλοίο, λόγω Ιράν

Νέες διαστάσεις έχει λάβει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα το θρίλερ με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Lana», που παραμένει ελλιμενισμένο από τις 14 Απριλίου στο αγκυροβόλιο της Καρύστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προέκυψε νέα εμπλοκή, αυτή τη φορά με το πετρέλαιο που μεταφέρει στις δεξαμενές του. Κι αυτό διότι φέρεται να έχει φορτωθεί από το Ιράν κατά παράβαση του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τη Μαρμαρίδα, στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας, και σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να μεταφορτώσει το εμπόρευμά του σε άλλο πλοίο, νότια της Καλαμάτας, στο διάστημα μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Στη διάρκεια του πλου το «Lana», με πλήρωμα 19 Ρώσους ναυτικούς, υπέστη μηχανική βλάβη και με τη συνδρομή ρυμουλκού οδηγήθηκε στον κόλπο της Καρύστου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Πέντε άμαχοι νεκροί στο Λουχάνσκ

Πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βομβαρδισμών των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Σερχίι Γκαϊντάι.

Κατά τον κ. Γκαϊντάι, επλήγησαν κυρίως οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Χίρσκε και Λισιτσάνσκ.

NYT: Η Ουκρανία εξολοθρεύει Ρώσους στρατηγούς με τη βοήθεια των ΗΠΑ

Αποκαλύψεις για τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα.

Azovstal: Η Μόσχα ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός για να φύγουν οι άμαχοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεών της (αλλά και των αυτονομιστών του Ντόνετσκ) από το Azovstal για τρεις ημέρες και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για να αποχωρήσουν οι άμαχοι από την περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η μονομερής κατάπαυση πυρός θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου, ώστε οι άμαχοι να φύγουν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν.

Συνεχίζεται η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η κυρία Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν χθες από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, του τελευταίου τομέα υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου πήγε στη Μαριούπολη

Ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε χθες το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Ο κ. Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, κατά τον κ. Πουσίλιν.

Η άλλη μεγάλη χαλυβουργία της πόλης, η Αζοφστάλ, είναι ο τελευταίος τομέας όπου συνεχίζονται εχθροπραξίες, καθώς στους χώρους του αχανούς εργοστασίου της εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί και δεκάδες άμαχοι.

Ο Κιριένκο και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τούρτσακ, επισκέφθηκαν εκτός από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα.

Σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ ότι «η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα».

Διστακτική απέναντι σε ενδεχόμενο ρωσικού εμπάργκου η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία θα αντιμετώπιζε «δυσκολία» εάν δοκίμαζε να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.

Ο κ. Χαγκιούντα έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες ότι εισηγείται το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μέχρι σήμερα, που συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο πετρέλαιο –τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα– που εισάγει η ΕΕ από τη Ρωσία, με κάποιες εξαιρέσεις.

«Δεδομένου ότι η Ιαπωνία έχει όρια ως προς τους (ενεργειακούς) πόρους, θα δυσκολευόμασταν να συμβαδίσουμε αμέσως ως προς αυτό», εξήγησε ο κ. Χαγκιούντα σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του κ. Χαγκιούντα με την αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν εξάλλου σε διαστάσεις που αφορούν την παραγωγή ημιαγωγών, τη διαφοροποίηση των προμηθειών μικροεπεξεργαστών, την αύξηση της διαφάνειας, την επείγουσα αντιμετώπιση των ελλείψεων και την έρευνα και ανάπτυξη.

«Καθώς ο κόσμος αποσταθεροποιείται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο συντονισμός ομονοούντων κρατών γίνεται ολοένα σημαντικότερος» και οι χθεσινές συνομιλίες αποτέλεσαν «μείζονα κίνηση» για την προώθηση της διμερούς σχέσης, ανέφερε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Ταχύρρυθμη στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών στη Δυτ. Ευρώπη

Οι αμερικανικές αρχές ενισχύουν τον ρυθμό εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού στη χρήση δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων οβίδων και επιθετικών drones, ανέφερε την Τετάρτη η αμερικανική επιθεώρηση The Hill.

Επικαλούμενη εκπροσώπους του Πενταγώνου, η επιθεώρηση γράφει πως εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στη χρήση οβίδων, drones και ραντάρ. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «ο αμερικανικός στρατός ενισχύει τον ρυθμό εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση όπλων».

Σύμφωνα με τη The Hill, «μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 220 Ουκρανοί έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση αμερικανικών εγκαταστάσεων πυροβολικού, ιδιαίτερα των οβίδων M777». Όπως διευκρινίζεται στο υλικό, «άλλοι 20 Ουκρανοί στρατιώτες την Κυριακή ολοκλήρωσαν ένα εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό μάθημα σχετικά με τη χρήση του τελευταίου drone Phoenix Ghost, 121 τέτοιες συσκευές στάλθηκαν στην Ουκρανία». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 50 Ουκρανοί θα ξεκινήσουν επίσης εκπαίδευση αυτή την εβδομάδα.

Όπως σημειώνεται στο υλικό, η αμερικανική πλευρά αναμένει ότι οι Ουκρανοί που έχουν εκπαιδευτεί μετά την επιστροφή τους στη χώρα θα μεταδώσουν τις δεξιότητές τους σε άλλο στρατιωτικό προσωπικό.

273 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (04/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 273 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 50 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 130
Από Ευζώνους: 12
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 52
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 69, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.929 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.729 ανήλικοι.