Τουρισμός

Ουκρανία: Βαρύ το πλήγμα του πολέμου και στον Τουρισμό

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις συνέπειες στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ, θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πλήγμα στον τουρισμό τη φετινή χρονιά, εξαιτίας του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Η Ρωσική αγορά αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες Λευκορωσία και Ουκρανία, θα «λείψουν» από το κάδρο των αφίξεων φέτος το καλοκαίρι, ενώ δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ηλεία, τουριστικά, να επηρεαστούν και γειτονικές χώρες των εμπλεκομένων, όπως π.χ. η Πολωνία.

Εκείνο που επισημαίνεται είναι πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κάποιες κρατήσεις που είχαν γίνει μεγάλο διάστημα πριν την εισβολή της Ρωσίας στα Ουκρανικά εδάφη, παραμένουν ακόμα «ενεργές» φαίνεται πως και αυτές θα ακυρωθούν στην πορεία, καθώς τόσο οι Ρώσοι και κυρίως οι Ουκρανοί, που δοκιμάζονται, δεν θέτουν σε προτεραιότητα τις διακοπές τους.

Αν και οι ξενοδόχοι, τη φετινή σεζόν περίμεναν να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα στον τουρισμό στην Ηλεία και την Ελλάδα γενικότερα, το πλήγμα φαίνεται πως θα είναι μεγάλο καθώς στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας οι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι εκπροσωπούν το 20% με 25% των τουριστών που έρχονται στην περιοχή μας, ένα ποσοστό που φέτος θα «χαθεί» από τον χάρτη του τουρισμού και το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τουρίστες άλλων Χωρών.

Μετά τον κορωνοϊό που δεν επέτρεψε την περσινή χρονιά να ανέλθει τουριστικά η περιοχή της Ηλείας, αφού αρκετοί δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω των μέτρων που ίσχυαν, το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, παγώνει και πάλι την τουριστική αγορά με τους ξενοδόχους να έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις μηδενικές αφίξεις και την «θηλιά» του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις συνέπειες στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

«Αυτό που προέχει, είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης» τόνισε και προσέθεσε «όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες».

«Όσον αφορά τον τουρισμό ειδικά στην περιοχή μας στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας οι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι εκπροσωπούν το 20% με 25% των τουριστών που έρχονται στον Άραξο. Όπως καταλαβαίνετε το πλήγμα είναι μεγάλο. Το 25% είναι ένα ποσοστό που δεν πρόκειται να έλθει από άλλες χώρες, από άλλους προορισμούς», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Πάντως σημείωσε πως το πρόβλημα είναι σύνθετο γιατί από τον πόλεμο θα επηρεαστούν και γειτονικές στις εμπλεκόμενες χώρες όπως η π.χ. η Πολωνία.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται αβέβαιη 24 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο οι όποιες κρατήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή από Ρώσους τουρίστες, που έχουν γίνει μεγάλο διάστημα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εκτιμάται ότι θα ακυρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, φέρνοντας την τουριστική ισχύ σε μηδενική βάση, ενώ ακόμα κι αν αυτοί οι τουρίστες φτάσουν στην περιοχή μας, όπως αναφέρεται, είναι ένα ποσοστό που δεν καλύπτει την συνολική τουριστική δύναμη που προϋπήρχε από τις εμπλεκόμενες Χώρες. Επίσης, σημειώνεται από έμπειρα στελέχη του τουρισμού, ότι ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματούσε σήμερα, και έπαυαν να ισχύουν οι κυρώσεις από την Ε.Ε. στη Ρωσία, η φετινή τουριστική περίοδος είναι χαμένη.

Η τουριστική δύναμη των Νομών Αχαΐας και Ηλείας, στο 20% με 25% προέρχεται από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους. Μια δύναμη που φέτος δεν θα υπάρχει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής.

Παύλος Ντάκουρης, Γενικός Διευθυντής Aldemar

«Η κατάσταση είναι αβέβαιη προς το παρόν αλλά οι εκτιμήσεις είναι πως θα είναι μηδενικές οι αφίξεις από αυτές τις Χώρες. Εμείς δεχόμασταν τουρίστες από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν κρατήσεις τουριστών από Ρωσία καθώς ο τουρισμός τους ξεκινά από τα μέσα Μαΐου, οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί ακόμα, αλλά τα γεγονότα δείχνουν πως θα ακυρωθούν. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση που υπάρχει τώρα εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί έχουν κοπεί τα δρομολόγια απευθείας από τη Ρωσία στον Άραξο, το ρούβλι κατρακυλάει συνεχώς οπότε οικονομικά είναι ασύμφορο πλέον να έρθει κάποιος στην Ελλάδα. Και να πάψουν να ισχύουν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. δεν ξέρω σε τι μορφή μπορεί να επανέλθει ο τουρισμός. Τη φετινή χρονιά θα είναι δύσκολο να δούμε Ρώσους τουρίστες στην περιοχή μας, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν αν υπάρξουν κάποιες πτήσεις από Αθήνα αλλά αυτό σε πολύ μικρό ποσοστό».

Στράτος Μαυραλεξάκης, Διευθυντής Grecotel

«Αυτή τη στιγμή η τουριστική αγορά είναι παγωμένη. Οι εκτιμήσεις μας είναι πως δεν θα ανοίξει η Ρώσικη αγορά φέτος όπως και πέρυσι. Πέρυσι το πρόβλημα ήταν ο κορωνοϊός που δεν ήρθαν τουρίστες από τις εμπλεκόμενες χώρες στην περιοχή μας ενώ φέτος υπάρχει ο πόλεμος που παγώνει κάθε ελπίδα για άφιξη Ρώσων ή Ουκρανών τουριστών. Υπάρχουν πολύ λίγες κρατήσεις που είχαν γίνει πολύ διάστημα πριν και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν ακυρωθεί ενώ κανείς δεν ξέρει αν και εφόσον αυτές οι κρατήσεις παραμείνουν ενεργές. Ακόμα κι αν ισχύσουν όμως κανονικά οι κρατήσεις πρέπει να πω ότι δεν θα αλλάξουν την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι τώρα. Ότι δηλαδή η φετινή τουριστική δύναμη Ρώσων και Ουκρανών θα είναι μηδενική».

Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ξενοδόχων Αχαΐας

«Το 2022 δεν θα ήταν μια χρονιά όπως το 2018 και το 2019 απλώς αναμέναμε μια τουριστική χρονιά καλύτερη από το 2021. Η περιοχή μας ξεκινά τουριστικά από τα μέσα Μαΐου. Το σημαντικό είναι ότι το ποσοστό των Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων είναι άνω του 20% με 22% έως 25% των πελατών που έρχονται στην περιοχή μας, στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας».

Πάνος Σούλης, επιχειρηματίας Βαρθολομιό

«Σίγουρα οι τουριστικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το τμήμα της Ρωσίας και της Ουρανίας πλήττονται 100% από τον πόλεμο. Δεν θα υπάρχει καμία δραστηριότητα γιατί και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί σαν εμπλεκόμενοι δεν νομίζω ότι θέτουν σαν προτεραιότητα τις διακοπές τους. Ένας πόλεμος στην γειτονιά μας, σίγουρα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ο κορωνοϊός ήταν μια πανδημία που ήταν αντιμετωπίσιμη. Κάποια στιγμή θα ερχόταν η ομαλότητα με τα εμβόλια, με τα φάρμακα, θα βρίσκαμε κάποια άκρη. Σε έναν πόλεμο όπως αυτός που γίνεται τώρα όλα είναι απρόβλεπτα, δεν μπορεί κανείς μετά βεβαιότητας να πει τι εξέλιξη θα έχει».

Όλη η επικαιρότητα