Κόσμος

Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο του Κιέβου τμήμα του Μπαχμούτ

Μειώθηκαν οι συγκρούσεις.
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο του νοτιοδυτικού τομέα της πόλης Μπαχμούτ και οι ένοπλες συγκρούσεις μέσα στην ίδια την πόλη έχουν περιοριστεί, όπως δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Όπως έγραψε η ίδια στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο «στις πτέρυγες βορείως και νοτίως του Μπαχμούτ» και οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει οι ίδιες την πόλη, εξακολουθούν να αποχωρούν από περιοχές που ελέγχουν.

Πόλεμος δηλώσεων για τη μοίρα της πόλης

Υπενθυμίζεται ότι το Μπαχμούτ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως «κρεατομηχανή» του πολέμου λόγω των βαριών απωλειών σε αμφότερες τις πλευρές, έγινε την περασμένη Κυριακή αντικείμενο αντιφατικών δηλώσεων από Ρωσία και Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη Χιροσίμα, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του G7, φάνηκε να παραδέχεται τη ρωσική ανακοίνωση ότι η πόλη έπεσε στα χέρια της Wagner, λέγοντας μάλιστα ότι η καταστροφή της τού θυμίζει εικόνες από τη μαρτυρική ιαπωνική πόλη μετά την πυρηνική βόμβα.

Στη συνέχεια, όμως, διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το «Μπαχμούτ δεν έχει καταληφθεί από τη ρωσική ομοσπονδία μέχρι σήμερα».

Από την άλλη, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων εμφάνισαν το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν να συγχαίρει τις μονάδες της Wagner και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την «απελευθέρωση» του Αρτιομόφσκ, όπως είναι το σοβιετικό όνομα του Μπαχμούτ. Σε βίντεό του ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανέφερε ότι η πόλη περιήλθε στον πλήρη ρωσικό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Με πληροφορίες από Reuters

Όλη η επικαιρότητα