Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Όλες οι εξελίξεις της 81ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία
Ακούστε το άρθρο

Για 81η ημέρα εξακολουθούν να μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, με την κατάσταση στο Ντονμπάς να παραμένει «δύσκολη», όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα γεγονότα της 80ης ημέρας με μια ματιά:

-«Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά οι Ρώσοι δεν σταματούν τις προσπάθειες να αναδείξουν κάποιο είδος νίκης», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

-Η Ουκρανία κατέκτησε την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision, με το αποτέλεσμα να θεωρείται ως ένα έμπρακτο μήνυμα στήριξης στον λαό της εμπόλεμης χώρας. «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη», ήταν το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου μετά τη νίκη.

-Η Τουρκία συνεχίζει να αντιδρά απέναντι στη δρομολογούμενη ιστορική προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις δομές του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την ίδια την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και εξόριστων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στην επικράτεια των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:

Στόλτενμπεργκ: «Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Δεν κατάφερε να καταλάβει το Κίεβο» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Αποσύρονται από τα περίχωρα στο Χάρκοβο, η μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς έχει σταματήσει. Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς της στόχους».

«Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται με γενναιότητα την πατρίδα τους. Για να τους βοηθήσουν να το κάνουν, οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί και έχουν παραδώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων» επισήμανε.

ΝΑΤΟ: Όλοι λένε «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας εκτός από την Τουρκία

Αυτή είναι η εικόνα από το χθεσινό  άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Κουλέμπα – Μπλίνκεν στο Βερολίνο και συμφωνία για περισσότερα όπλα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και πως «περισσότερα όπλα και άλλη βοήθεια είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία».

Ο Κουλέμπα πρόκειται να ενημερώσει σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν στο Βερολίνο, για την κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία και για το πώς η συμμαχία μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τη χώρα, που μάχεται για 12η εβδομάδα εναντίον της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά για να εξασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων θα φθάσουν σε καταναλωτές στην Αφρική και την Ασία. Ευγνώμονες στον υπουργό Μπλίνκεν και τις ΗΠΑ για την ηγεσία τους και την αταλάντευτη υποστήριξή τους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Οι δύο επίσημοι συζήτησαν τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Ο υπουργός γνωστοποίησε λεπτομέρειες αναφορικά με την τελευταία παρτίδα της αμερικανικής αρωγής ασφαλείας για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πράις.

Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Επίσημη ανακοίνωση

Παρά τις απειλές από τη Ρωσία, παρά τα εμπόδια από την Τουρκία, η Φινλανδία δεν κάνει πίσω για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Και την Κυριακή (15.05.2022) η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους με κάθε επισημότητα.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, η Σάνα Μάριν και ο Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσαν αυτό που περίμεναν όλοι. Ότι η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Βρετανικός στρατός: Η Ρωσία έχει χάσει το ένα τρίτο των δυνάμεών της στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πιθανότατα χάσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα», ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

«Παρά τις μικρής κλίμακας αρχικές προελάσεις, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει ουσιαστικά εδαφικά κέρδη τον τελευταίο μήνα ενώ διατηρεί συνεχώς υψηλά επίπεδα φθοράς», σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Ρωσία έχει τώρα πιθανότατα υποστεί απώλειες ενός τρίτου της χερσαίας δύναμης μάχης που ανέπτυξε τον Φεβρουάριο», προσθέτει.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προσθέτει εξάλλου στην ανάρτησή του ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξανάγκασαν τους Ρώσους διοικητές να εγκαταλείψουν προέλασή τους στο Κίεβο, προτού κερδίσουν γρήγορα έδαφος στα βορειοανατολικά και τους εκδιώξουν από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην πόλη Ιζιούμ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, αν και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν αλλού στην περιοχή του Ντονμπάς, επίκεντρο του πολέμου τον τελευταίο μήνα.

Γερμανικές παραινέσεις προς την Τουρκία να αλλάξει στάση απέναντι στη Φινλανδία – ΝΑΤΟ

Ο υπεύθυνος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λάμπσντορφ στην Bild am Sonntag και κάλεσε την ‘Αγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αισθανόταν απειλή από τη Συμμαχία, ο φιλελεύθερος πολιτικός έκανε λόγο για «ψέμα» και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι καθαρά αμυντική συμμαχία, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τώρα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και ομαλή διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και μετά η Ευρώπη θα είναι συνολικά πιο ασφαλής», πρόσθεσε.

Eπιθέσεις φιλορώσων χάκερ κατά τον ημιτελικό της Eurovision

Η ιταλική αστυνομία απέτρεψε ηλεκτρονικές επιθέσεις φιλορωσικών ομάδων χάκερ κατά τη διάρκεια του ημιτελικού στις 10 Μαΐου και του τελικού, χθες, Σάββατο, του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Τορίνο, αναφέρει σήμερα η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η ιταλική αστυνομία διευκρίνισε ότι απέτρεψε κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές δικτύου από την ομάδα χάκερ “Killnet” και την θυγατρική της “Legion” κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ψηφοφορίας και των εμφανίσεων των διαγωνιζομένων.

Στις 11 Μαΐου, η “Killnet” ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στους ιστοτόπους αρκετών ιταλικών θεσμών, μεταξύ των οποίων η Γερουσία -η άνω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου- και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS), μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού εν αναμονή πιθανών κυβερνοεπιθέσεων σε συστήματα πληροφορικής και υποδομής.

Η Kalush Orchestra της Ουκρανίας κέρδισε τον χθεσινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι “Stefania”, απολαμβάνοντας ένα κύμα δημόσιας υποστήριξης, ενώ την νίκη της χαιρέτισε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΝΑΤΟ: Η νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision δείχνει την «τεράστια υποστήριξη» του κόσμου στη χώρα

Η νίκη της Ουκρανίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δείχνει “την τεράστια υποστήριξη από τον κόσμο” στη χώρα αυτή στην οποία επιτέθηκε η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO Μίρτσεα Τζεοάνα.

«Είδαμε χθες (Σάββατο) την τεράστια υποστήριξη από τον κόσμο σε όλη την Ευρώπη (…) Βεβαίως, το τραγούδι ήταν υπέροχο, είναι υπέροχο», υπογράμμισε ο Τζεοάνα πριν από την σύνοδο για δεύτερη ημέρα σήμερα των υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο.

Οι Ρώσοι «εξαπέλυσαν τον πιο βάναυσο και κυνικό πόλεμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Βομβαρδισμό ρωσικού χωριού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία καταγγέλλει η Ρωσία

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν δυνάμεις από την Ουκρανία άνοιξαν πυρ κατά ρωσικού χωριού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης της Μπελγκορόντ στη Ρωσία Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Βρετανία: Η επίθεση της Ρωσίας στο Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή» της

Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα», ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες», διευκρινίζει ο βρετανικός στρατός σε τακτική ενημέρωσή του μέσω Twitter.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν ποταμό στο Ντονμπάς, μια ανατολική περιοχή της Ουκρανίας στην οποία περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου.

Ουκρανία: Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην περιφέρεια της Λβιβ στο δυτικό τμήμα της χώρας

Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην περιφέρεια της Λβιβ στη δυτική Ουκρανία νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Μαξίμ Κοζίτσκι με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες μέχρι αυτήν την στιγμή”, διευκρίνισε ο ίδιος.

“Τώρα γίνεται αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής” που προκλήθηκε, σημείωσε επίσης ο περιφερειάρχης της Λβιβ.

ΝΑΤΟ: Ένα βήμα πριν την ένταξη Σουηδία και Φινλανδία

Ενα βήμα πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ βρίσκονται η Φινλανδία και η Σουηδία με τις δύο χώρες να αλλάζουν ολοκληρωτικά τη στάση τους μετά από δεκαετίες ουδετερότητας ύστερα απο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και 81 μέρες στην Ουκρανία στάθηκε η αιτία προκειμένου Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1949.

Οι ιστορικές αυτές εξελίξεις έχουν μεταφραστεί σε ένα κύμα υποστήριξης προς στις δύο σκανδιναβικές χώρες για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η υποψηφιότητά τους βρίσκεται στα τελικά στάδια έγκρισης στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε περίπτωση ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία προσμένουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Οποιεσδήποτε αιτήσεις για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσουν μια τεταμένη αναμονή κατά τους μήνες που χρειάζονται για να επικυρωθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία και ο Λευκός Οίκος έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Απειλές κατά ρώσων διπλωματών στην Ουάσινγκτον καταγγέλλει ο πρεσβευτής της Ρωσιας στις ΗΠΑ

Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον απειλούνται με βία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν να έλθουν σε επαφή μαζί τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS που φιλοξενεί δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία -όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γειτονική της Ουκρανία- οι κατά πρόσωπο συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους έχουν σταματήσει.

«Μοιάζει με πολιορκημένο φρούριο. Βασικά, η πρεσβεία μας λειτουργεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον… Οι υπάλληλοί της πρεσβείας δέχονται απειλές, συμπεριλαμβανομένων απειλών για σωματική βία», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας τριγυρνούν έξω από τη ρωσική πρεσβεία, μοιράζοντας αριθμούς τηλεφώνων της CIA και του FBI, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υπάρξει επικοινωνία».

Τόσο η CIA όσο και το FBI αρνήθηκαν οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Reuters: Μεγάλο κομβόι αμάχων από τη Μαριούπολη, έφτασε τη Ζαπορίζια

Μια μεγάλη συνοδεία αυτοκινήτων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες από τα ερείπια της Μαριούπολης έφτασε στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια το Σάββατο μετά από μέρες αναμονής για να τους επιτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να φύγουν.

Ζελένσκι: Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη νίκη της χώρας του στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνδέοντάς την με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη».

«Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision» ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα κάποια ημέρα ο διαγωνισμός τραγουδιού να φιλοξενηθεί στην απελευθερωμένη Μαριούπολη.

Το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania», έναν συνδυασμό χιπ-χοπ και παραδοσιακής μουσικής, κατέκτησε την πρώτη θέση στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision με 631 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βρετανό Σαμ Ράιντερ (466 β.)

Την όγδοη θέση στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together».

H Ουκρανία νικήτρια στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision

Την στήριξή της στον εμπόλεμο λαό της Ουκρανίας εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου η Ευρώπη, χαρίζοντάς της την πρώτη θέση στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Ζελένσκι: Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να αναδείξουν κάποιο είδος νίκης.

«Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειες», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Όλη η επικαιρότητα