Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Ουρές» έξω από ΑΤΜ καθ όλη τη μέρα του Σαββάτου

ethnikh.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο απόλυτος πανικός επικράτησε στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όλης της Ελλάδας. Ο κόσμος ελάχιστα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση  της είδησης του δημοψηφίσματος  από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνέρρεε  πανικόβλητος στα ΑΤΜ.

Υπό τον φόβο ότι οι τράπεζες θα κλείσουν και θα ξεμείνει η χώρα από ρευστό, οι κάτοικοι της Ηλειακής πρωτεύουσας έτρεξαν  στα πλησιέστερα ΑΤΜ προκειμένου να σηκώνουν το μέγιστο ποσό που επιτρέπει το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Οι πρώτες ουρές σχηματίστηκαν λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα όταν πλέον ακόμα και αυτοί που κοιμόντουσαν ξύπνησαν μετά τις νέες εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας και έσπευσαν να σηκώσουν τουλάχιστον τον μισθό τους ή την σύνταξη που είχαν μπει το βράδυ της Παρασκευής.

Έως αργά το μεσημέρι οι ουρές ιδίως στην Εθνική στον Πύργο  συνεχώς αυξανόταν. Με τον ρυθμό που γίνονται οι αναλήψεις φαίνεται πως σήμερα δεν θα είναι σίγουρο πως θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα πάει για να σηκώσει χρήματα.

“Θα σηκώσω το μισθό μου. Όλοι οι πολιτικοί φταίνε που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Ποιος λαός να αποφασίσει όταν τον έχουν φτάσει εδώ που τον έχουν φτάσει; Μας έχουν κάνει να φοβόμαστε για το τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα», επισημαίνει ο κ. Γιώργος που λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι προσήλθε για να σηκώσει λεφτά από ΑΤΜ.

Ουρές στον Πύργο συναντούσες έξω από την Εθνική στην Πλατεία, στη Eurobank που βρίσκεται απέναντι καθώς και στο κατάστημα της οδού Πατρών. Στην πρώην Εμπορική, την ΑΛΦΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οδό Πατρών. Στην Πειραιώς σε Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλατεία Αυγερινού και στην Μανωλοπούλου.

Επίσης στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ που έχουν ΑΤΜ  όπου ο κόσμος πηγαίνοντας να ψωνίσει έβγαζε και όσο λεφτά μπορούσε από τις καταθέσεις τους.

Στην Εθνική Τράπεζα στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου

«Φωτιά» πήραν από νωρίς χθες το πρωί τα ΑΤΜ των τραπεζών στην πόλη της Αμαλιάδας αλλά και στις πόλεις του Ηλειακού κάμπου, καθώς οι δραματικές εξελίξεις αναφορικά με την οικονομία της χώρας και η αναγγελία του δημοψηφίσματος, προκάλεσαν πανικό στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν αναλήψεις από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφενός για να εξασφαλίσουν ένα μέρος των χρημάτων τους, αφετέρου γιατί φοβούνται τι μέλλει γενέσθαι με τη ρευστότητα και πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αύριο το πρωί.

Ανησυχία, φόβος, προβληματισμός, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν έντονα από χθες τα ξημερώματα οπότε και ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η διενέργεια του δημοψηφίσματος, με τους πολίτες να έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση και ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν όταν έρθει η ώρα της δικής τους απόφασης.

 Κατάστημα Εθνικής Τραπέζης στην Πάτρα

Να έχουν ρευστό

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι λόγω του φόβου και του πανικού έσπευσαν από τα ξημερώματα στα ΑΤΜ των τραπεζών για να βγάλουν ότι χρήματα μπορούσαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σε όλα τα καταστήματα των τραπεζών και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχαν σχηματιστεί ουρές, οι οποίες διαλύθηκαν για λίγο, όταν εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά νεροποντή νωρίς το μεσημέρι και οι περισσότεροι έτρεξαν να προστατευθούν για να επανέλθουν αργότερα.

Σφιγμένα πρόσωπα, παγωμένα χαμόγελα και καμία διάθεση για κουβέντα, ήταν τα χαρακτηριστικά που συναντούσε κανείς στις ουρές, αφού η αβεβαιότητα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια.

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας-Εθνική Τράπεζα
 

Από κάποιους η «επιδρομή» στα ΑΤΜ χαρακτηρίστηκε φυσιολογικό επακόλουθο του κλίματος που επικρατεί, από κάποιους άλλους αψυχολόγητη ενέργεια, όπως και να έχει πάντως το θέμα είναι ότι ο λαός φοβάται και δεν το κρύβει, αφού όλα ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

 Στην Εθνική Τράπεζα στην Αμαλιάδα

Με γνώμονα το καλό της χώρας

Οι περισσότεροι διστάζουν να πουν τι θα πράξουν την ημέρα του δημοψηφίσματος, δικαίως βέβαια, αφού δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και όλα θα κριθούν ανάλογα με τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η πλειοψηφία συμφωνεί ότι τα μέτρα που προτείνονται είναι εξοντωτικά, αλλά η αβεβαιότητα είναι αυτή που εμποδίζει την καθαρή σκέψη και τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Αρκετοί πάντως, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι μακριά από κομματικές γραμμές, με μοναδική συνισταμένη το καλό του λαού και της χώρας.



 
 

Όλη η επικαιρότητα