Ηλεία

Ούτε το 30% δεν έχει το σύστημα εισροών – εκροών

systhma_benzinadika.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και χθες προθεσμία για να αποφύγουν το … «λουκέτο», είχαν οι βενζινοπώλες του Νομού Ηλείας, όπως και των άλλων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του νέου συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήριά τους καθώς η σχετική ΚΥΑ προέβλεπε ότι η προθεσμία για την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων στους επαρχιακούς Νομούς έληγε στις 27 Αυγούστου.

Προς το παρόν όμως και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μόλις το 30% με 40% των πρατηριούχων του Νομού υπολογίζεται πως έχουν ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση του νέου αυτού συστήματος καθώς το κόστος θεωρείται τεράστιο με το μεγαλύτερο πρόβλημα να διαπιστώνεται στα «μικρά» βενζινάδικα τα οποία δυσκολεύονται από οικονομικής απόψεως να το εγκαταστήσουν.

Η εγκατάσταση, όπως είπε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ηλείας, Χρήστος Στεφανόπουλος, δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους επαγγελματίες του κλάδου, δεδομένου ότι το κόστος που αντιστοιχεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις ούτε ευκαταφρόνητο είναι αλλά και το επωμίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ίδιοι οι πρατηριούχοι. Το κόστος εγκατάστασης, όπως τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος ξεκινά από 8.000 ευρώ για ένα μικρό βενζινάδικο και φθάνει έως και τα διπλάσια, περίπου 16.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα.

Το ποσοστό επιδότησης που έχει προβλεφθεί είναι περίπου στο 25% ενώ στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκατάστασης το συγκεκριμένο ποσοστό δεν έχει ακόμα αποδοθεί από το υπουργείο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, αλλά και τις ήδη δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση, εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός βενζινάδικων, θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στο «λουκέτο». Σημειώνεται ότι μετά από την εκπνοή της προθεσμίας, όσα βενζινάδικα δε θα έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών, θα απειλούνται άμεσα με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.

 

Τι είναι το σύστημα εισροών-εκροών

Το σύστημα εισροών-εκροών, συνδέει τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία, λειτουργεί ηλεκτρονικά και θα παρουσιάζει, ανά πάσα στιγμή, τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που μπήκε ή βγήκε (πωλήθηκε) με απόλυτη ακρίβεια. Ο συσχετισμός των ποσοτήτων καυσίμων, που βρίσκονται στις δεξαμενές, με τις ποσότητες που διατίθενται στα εξυπηρετούμενα οχήματα, θα επιτρέπει εκτός από τον οικονομικό έλεγχο, που θα πραγματοποιούν οι οικονομικές υπηρεσίες, και τον εντοπισμό πιθανών διαρροών καυσίμων σε μη επιθυμητούς αποδέκτες, όπως διαρροές σε υπέδαφος, μεταφορά ποσοτήτων σε παράνομες αποθήκες κλπ.

Όλη η επικαιρότητα