Ηλεία Περιβάλλον Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο: Επιστροφή για «διόρθωση»…

Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτη νίκη για τους Δήμους που αντιτίθονταν στο προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), να το επιστρέψει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση του ΣΤΕ στηρίζεται στο γεγονός ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) δεν ήταν άκρως εμπεριστατωμένη ενώ και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις τα στοιχεία που κατατέθηκαν δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση των απαγορεύσεων που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή…

Σημειώνεται πως η απόφαση που εκδίδεται, μέχρι να καθαρογραφεί, διαπιστώνει τα κενά του διατάγματος με βάση στοιχεία που δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση των απαγορεύσεων στην περιοχή…

Στο πρόσφατο παρελθόν ακούστηκε πολλές φορές η άποψη ότι το Π.Δ.  υποδαυλίζει το μέλλον της περιοχής και –ουσιαστικά- βάζει ταφόπλακα για την δραστηριότητα στην περιοχή από την Ηλεία πάνω από την Ζαχάρω μέχρι και την Ελαία.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις…

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου επιτρέπονται ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας και η αναδιάρθρωσή της στις νόμιμα υφιστάμενες γεωργικές εκτάσεις και μεταξύ άλλων:

* Τα καταστήματα εστίασης (έως 120 τ.μ.), χώροι υποδοχής επισκεπτών, χώροι υγιεινής και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων έπειτα από γνωμοδότηση της υπηρεσίας διοίκησης της περιοχής προστασίας της φύσης.

* Η κατασκευή νέων και συντήρηση-εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έργων υποδομής της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η διατήρηση και ενίσχυση των φυτοφραχτών όπου υφίστανται στα όρια των αγροτεμαχίων.

* Η κατασκευή και λειτουργία οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Όλες οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης θα είναι ελαφριάς κατασκευής από φυσικά υλικά. Οι θέσεις των κατασκηνωτικών καταλυμάτων και οι πάσης φύσης εγκαταστάσεις δεν θα χωροθετούνται, στα διάκενα του δάσους.

* Τα κύρια τουριστικά καταλύματα 4 και 5 αστέρων με όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα και μέγιστη δυναμικότητα στις 120 κλίνες, υπό την προϋπόθεση ότι:

α) Το σύνολο της κάλυψης των κτηριακών εγκαταστάσεων και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου δεν θα υπερβαίνει το 20% της έκτασης ιδιοκτησίας. Στο υπόλοιπο 80% της έκτασης να διατηρείται η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός της χαρακτήρας.

β) Η δόμηση θα επιτρέπεται το ελάχιστο σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μ. από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μ. από τη ζώνη των αμμοθινών, ανεξαρτήτως εάν αυτή εμπίπτει εντός ορίων ιδιοκτησιών.

* Η κατοικία, με όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα –που στη συνέχεια έγιναν 10- και μέγιστου εμβαδού 200 τ.μ. και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 5μ. και σε περίπτωση προσθήκης στέγης να προσαυξάνεται κατά 1,5μ.

β) Η δόμηση επιτρέπεται το ελάχιστο σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μ. από το μέτωπο του γηπέδου προς το όριο του αιγιαλού και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μ. από τη ζώνη των αμμοθινών, ανεξαρτήτως εάν αυτό εμπίπτει εντός ορίων ιδιοκτησιών.

γ) Να τηρούνται τα όρια των 15 μ. από τα πλάγια όρια του οικοπέδου χωρίς παρεκκλίσεις.

δ) Το σύνολο της κάλυψης των επεμβάσεων και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, δεν θα υπερβαίνει το 20% της έκτασης ιδιοκτησίας. Στο υπόλοιπο 80% της έκτασης της ιδιοκτησίας να παραμένει η φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός της χαρακτήρας.

 

Γιώργος Γεωργιόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας

«Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, το ΣτΕ θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη νομιμότητας του Π.Δ. καθότι δεν έχει προϋπάρξει εγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- ΣΜΠΕ- και ανέβαλλε την απόφασή του ζητώντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αιτιολογήσει την έλλειψη αυτή και να καλύψει την απουσία ουσιαστικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων από την Περιβαλλοντική Μελέτη του 2012. Θεωρώ περιορισμένη τη δυνατότητα του Υπουργείου να αιτιολογήσει επαρκώς την απουσία ΣΜΠΕ. Με λίγα λόγια σε αυτή τη φάση με το αναβλητικό αυτό πρακτικό του ΣτΕ έχει αναχαιτιστεί η εξέλιξη έγκρισης του Π.Δ. Το Υπουργείο θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης μιας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαβουλευόμενο με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, Περιφέρεια, δήμους κλπ. Είχαμε τονίσει εξαρχής ότι το Π.Δ. που προωθήθηκε είτε από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε με την παρούσα μορφή του, βασιζόταν σε λάθος στοιχεία και παραδοχές. Η σημερινή εξέλιξη δίνει την δυνατότητα διόρθωσης αυτών των λαθών προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και του Πολιτισμού του τόπου μας και βεβαίως της προστασίας του περιβάλλοντος».

 

Σάκης Μπαλιούκος – Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Εξ αρχής έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Η αντίδραση μας έχει να κάνει με την απαγόρευση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Δεν επιθυμούμε τον εξοβελισμό του ανθρώπου μιας και ο άνθρωπος ήταν αυτός που την προστάτεψε. Φυσικά δεν θα είμαστε υπέρ και σε κάτι που θα βλάπτει το πανέμορφο περιβάλλον της περιοχής. Θαρρώ ότι περισσότερα θα μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες που θα ενημερωθούμε αναλυτικότερα».

Παναγιώτης ΚατσίβελαςΔήμαρχος Τριφυλίας

«Το ΣτΕ με την απόφαση του απορρίπτει το ΠΔ της Κυβέρνησης με πολύ σοβαρές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ΠΔ αλλά και η ένσταση των Δήμων. Δώσαμε ένα αγώνα με όλη μας τη ψυχή που λίγοι πιστέψαμε και δικαιωθήκαμε. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Όλη η επικαιρότητα