Ηλεία

Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτικό σεμινάριο για την προστασία των χοίρων στις εκτροφές

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι κανόνες που διέπουν το πλαίσιο προστασίας και εκτροφής των χοίρων σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης που δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακούστε το άρθρο

Η προστασία των χοίρων στις εκτροφές ήταν το θέμα του ενημερωτικού σεμιναρίου για χοιροτρόφους  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας στον Πύργο  με πρωτοβουλία  του τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Ηλείας και  της Δνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι κανόνες που διέπουν το πλαίσιο προστασίας και εκτροφής των χοίρων σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης που δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος  με την τοποθέτησή του στην έναρξη του σεμιναρίου τόνισε ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας όσο και στην Περιφέρεια ευρύτερα παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη  δυναμική  παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια με τους κτηνιάτρους και  τις υπηρεσίες της βρίσκεται δίπλα στους χοιροτρόφους , έναν κλάδο που τα δύο χρόνια της πανδημίας επλήγη ιδιαίτερα ωστόσο λειτουργούν με επαγγελματισμό και   διατηρούν  σε υψηλά στάνταρ την χοιροτροφία μας.» Αναφορά στο σεμινάριο έγινε μεταξύ άλλων και  για την προδημοσίευση της πρόκλησης του υπουργείου (αναμένεται να εκδοθεί στο 2ο εξάμηνο του 2022)   ώστε κάθε ενδιαφερόμενος χοιροτρόφος να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα προβαίνοντας σε σχετικές ενέργειες.

Οι ενισχύσεις αφορούν την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, οι οποίες παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων και ανέρχονται,  για τις χοιρομητέρες (54,5 €/ζώο) για τα λοιπά χοιρινά (7,5 €/ζώο) . Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού και δαπάνες για τεχνική στήριξη(έως 5% επί του υπολογιζόμενου ποσού της ετήσιας ενίσχυσης). Στο σεμινάριο συμμετείχαν  ο  Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας  Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΔΕ  Κωνσταντίνος Μήλιος, η Δντρια  Δνσης Αγροτικής Οικονομίας-Κτηνιατρικής Π.Ε Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου,  η Προϊσταμένη τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε Ηλείας Σταυρούλα Αγγελοπούλου και κτηνίατροι.   

Όλη η επικαιρότητα