Αγροτικά

Η Π.Ε.Ν.Α. στον 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτών στις Βρυξέλλες

Ακούστε το άρθρο

Καρποφόρα και άκρως εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπίας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών και του  διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλύτερου νέους αγρότης της Ευρώπης.

Η Ελληνική συμμετοχή έκανε αισθητή την παρουσία της, τόσο με την επίσημη διαγωνιστική συμμετοχή της, όσο και στο περιθώριο των εκδηλώσεων του συνεδρίου των νέων αγροτών της Ευρώπης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα.

Η χώρας μας με τη συμμετοχή του νέου αγρότη από τα Χανιά Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη,  απέσπασε σημαντική διάκριση, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην καινοτομία. Την πρώτη θέση κατέκτησε μια οικογένεια από την Ισπανία. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν  300 νέοι αγρότες από 19 κράτη μέλη της ΕΕ παρουσίασαν το έργο τους και τα επιτεύγματά τους σε ότι αφορά την αειφορία και την καινοτομία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Ν.Α. συναντήθηκε τόσο με τον ευρωβουλευτή και οικοδεσπότη Μανώλη Κεφαλογιάννη, και τους άλλους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,  τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εμπορικό ακόλουθο στις Βρυξέλλες,  αλλά και με το Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσο Χανιώτη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε για τα θέματα που τώρα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες και ζήτησε συνεργασία με την ΠΕΝΑ για τα αγροτικά θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας με την ΠΕΝΑ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελληνική ύπαιθρο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνάντηση με τον κ. Χανιώτη, ο οποίος αυτή την εποχή σχεδιάζει την επόμενη περίοδο της ΚΑΠ. Η Π.Ε.Ν.Α κατέθεσε υπόμνημά με τις βασικές απόψεις για τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει η νέα ΚΑΠ στην επόμενη περίοδο που μπορεί να γίνει πιο αποδοτική για όλη την Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Ο κ. Χανιώτης εξέθεσε πιθανές εξελίξεις για την επόμενη περίοδο επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες στην ΚΑΠ είναι πολύπλοκες και θα εξαρτηθούν και από τη διαδικασία του Brexit.

Από τις συζητήσεις αυτές αξίζει να κρατήσουμε  ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στο πλαίσιο των διεργασιών που τώρα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι το θέμα των εκτάσεων των βοσκοτόπων το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς και η παράλογη κατάσταση με τις πάμπολλες συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν. Επίσης αναδείχτηκε ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι διαχείρισης των ενισχύσεων για τους νέους από αυτούς που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Ν.Α. συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις συνάπτοντας συμμαχίες και συνέργειες για το παρόν και το μέλλον, ενώ έλαβε εγκώμια για το κέρασμα που προσέφερε. Ο Jannes Maes πρόεδρος της CEJA (της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών) εξέφρασε την επιθυμία να παρεβρεθεί στην Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία προσκεκλημένος της ΠΕΝΑ.

Στην  ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Π.ΕΝ.Α. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος Νίκος Παυλονάσιος , ο γενικός γραμματέας Στέλιος Βογιατζής, ο ταμίας Λεωνίδας  Αρνίδης και ο νικητής του ελληνικού διαγωνισμού  Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης.

Δείτε φωτογραφίες:

Όλη η επικαιρότητα