Ηλεία

Π. Κορισσιάνος: «Να προστατέψουμε το οικοσύστημά μας…»

Ακούστε το άρθρο

Την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία και την σημασία των δασικών οικοσυστημάτων θέτει ως στόχο η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, που υλοποιεί δράσεις και εκδηλώσεις για τον συγκεκριμένο σκοπό. Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που τιμάται σήμερα, ο Διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισσιάνος, μίλησε για την ημέρα αυτή και τόνισε τα προβλήματα που διαπιστώνονται από την Δασική Υπηρεσία, όσον αφορά την κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

«Έχει μεγάλη σημασία η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για εμάς που ασχολούμαστε με το περιβάλλον και τα φυσικά οικοσυστήματα και βεβαίως έχουμε κανονίσει κάποιες εκδηλώσεις – ομιλίες σε σχολεία ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλη την κοινωνία, για την προστασία και την σημασία των δασικών οικοσυστημάτων στον πλανήτη. Βεβαίως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σήμερα με την κατασπατάληση των φυσικών αυτών πόρων και για εμάς έχει τεράστια σημασία να ξεφύγουμε από την ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πλουτο-παραγωγικών αυτών πηγών και να περάσουμε στην αειφορία των καρπώσεων έτσι ώστε να ανανεώνονται οι φυσικοί μας πόροι και να μην τους εκμεταλλευόμαστε ληστρικά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κορισσιάνος.

Προσπάθεια «ανόρθωσης» των δασών

Ο κ. Κορισσιάνος, αναφερόμενος, στις ενέργειες της Δασικής Υπηρεσίας, επεσήμανε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει ως «πυρήνα» την «ανόρθωση» των δασών με σκοπό την ανανέωση της καλλιέργειάς τους, κάτι που όμως, όπως τόνισε πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό.

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια παρά τις ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό που έχει η δασική υπηρεσία και τα επιστημονικά ιδρύματα, με όλες μας τις δυνάμεις να ανορθώσουμε τα δάση μας, να τα περάσουμε σε μια εκμετάλλευση ορθολογική με αειφορικό τρόπο ώστε να ανανεώνεται η καλλιέργειά τους και να έχουμε συνεχώς παραγωγή προϊόντων με έναν τρόπο ορθολογικό και επιστημονικό, όπως μας διδάσκει η δασολογική επιστήμη. Δεν είναι μόνο η παραγωγή του ξύλου είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αλιεία των ορεινών υδάτων είναι η αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τα οποία μπορούν να δώσουν πολλά προϊόντα καινοτόμα και πρωτοπόρα και η δασοπονία από την πλευρά της να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ και βεβαίως στο ποσοστό της αγροτικής οικονομίας που της αναλογεί», εξήγησε.

Όλη η επικαιρότητα