Π. Μπράμος: Ζητά απομάκρυνση του πεδίου βολής από την Τ.Κ. Παλαιοχωρίου Δήμου Πηνειού

Share

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη σχετικά με την παύση λειτουργίας του Πεδίου Bολής Τ.Κ. Παλαιοχωρίου Δήμου Πηνειού, κατέθεσε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος.

Στην επερώτηση του ο κ. Μπράμος αναφέρει τα εξής: «Το 1974 ο Νομάρχης Ηλείας παραχώρησε έκταση 815 στρεμμάτων παραλιακών αμμοθινών, πλησίον της Τ.Κ. Παλαιοχωρίου του Δήμου Πηνειού, στην 117 Πτέρυγα Μάχης για τις ανάγκες των βολών των αεροσκαφών. Στην πραγματικότητα το Πεδίο Βολής ήδη λειτουργούσε από το 1962. Η έκταση αυτή απέχει περίπου ένα χλμ. από την Τ.Κ. Παλαιοχωρίου, ενώ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, με αμμώδη παραλία και περιαστικό πευκοδάσος

Η λειτουργία του Πεδίου βολής δεν έτυχε ποτέ της αποδοχής και της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας, ενώ από το έτος 1978 καταγράφεται ως ένα από τα μείζονα προβλήματα του Ηλειακού κάμπου.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην υποβάθμιση περιβάλλοντος, στην ηχορύπανση, στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ παράλληλα περιορίζεται η αναπτυξιακή προοπτική της Τ.Κ. Παλαιοχωρίου και του Δήμου Πηνειού ευρύτερα.

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έφτασε κατ’ επανάληψη στη Βουλή κι ενώ η τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού και οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας με συντονισμένες ενέργειες επιχείρησαν την απομάκρυνση του πεδίου, προσδοκώντας την αποδέσμευση της συγκεκριμένης έκτασης, μέχρι σήμερα δεν επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι επιβαρύνσεις και το μέγεθος του προβλήματος, αποτυπώθηκαν εκτενώς στην έκθεση που συνέταξε το ΤΕΕ το έτος 2009, τεκμηριώνοντας κατά τον πιο ορθό και επιστημονικό τρόπο το πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων.

Παρά ταύτα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει ανταποκριθεί, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του για μετεγκατάσταση. Από τα ανωτέρω συνάγεται, ότι η λειτουργία του Πεδίου Βολής Παλαιοχωρίου, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της οικονομικής, κοινωνικής και οικιστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου των Δήμων Πηνειού και Ήλιδας.

Επιπρόσθετα, δρα αποτρεπτικά, κατά τρόπο σαφή και άμεσο, στην τουριστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Δεδομένου:

α) ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί βασική στόχευση για την Π.Δ.Ε.,

β) ότι η Π.Ε. Ηλείας και ιδιαίτερα ο Δήμος Πηνειού, στερούνται ενός σημαντικού αναπτυξιακού πόρου, και γ) ότι η λειτουργία του πεδίου βολής αποτελεί αντικίνητρο για οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, ερωτάται ο κος. Περιφερειάρχης: Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φορέων της Ηλείας για απομάκρυνση του πεδίου βολής από την Τ.Κ. Παλαιοχωρίου Δήμου Πηνειού».