Αγροτικά Ηλεία

Παγετός στα πορτοκάλια, φτώχεια στα Μακρίσια – Η κακοκαιρία αφήνει απούλητη την παραγωγή εσπεριδοειδών

Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμα πλήγμα δέχθηκαν οι παραγωγοί των Μακρισίων από τις καιρικές συνθήκες, αφού πάνω από το 80% της παραγωγής πορτοκαλιών φαίνεται να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από τον παγετό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τις αυτοψίες των παραγωγών, τα εσπεριδοειδή έχουν «καεί», γεγονός που σημαίνει ότι το προϊόν δεν πρόκειται να πουληθεί, ενώ δεν αποκλείεται να υποστούν ζημιά και τα δέντρα.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, οι παραγωγοί μόλις είχαν ξεκινήσει τη συγκομιδή για να πουλήσουν την παραγωγή, αλλά… τους πρόλαβε ο καιρός.

«Δυστυχώς, ο αγροτικός κόσμος των Μακρισίων υπέστη ισχυρό πλήγμα, αφού το 80% της παραγωγής είναι πάνω στα δέντρα και πλέον δεν πρόκειται να πουληθεί. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή είναι καταδικασμένα. Χθες το πρωί, λίγο πριν από τις έξι, είχαμε -7 βαθμούς, οπότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά στο προϊόν είναι σοβαρή και θα επηρεάσει σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. Σε πρώτη φάση, θα πάθει – αν δεν έχει ήδη πάθει – ζημιά το προϊόν, ενώ ανάλογα και με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, μπορεί να έχουν πρόβλημα και τα δέντρα. Δεχόμαστε ένα ακόμα πλήγμα, σε μια χρονιά που το εισόδημα από το ελαιόλαδο ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο», τόνισε ο κ. Δάγκαρης.

Τεράστια οικονομική ζημιά

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Παν. Γριβάκης, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι η ζημιά τόσο στα εσπεριδοειδή όσο και στους ελαιώνες είναι πολύ σοβαρή και συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το αγροτικό εισόδημα της περιοχής.

«Η θερμοκρασία έφτασε στο -7 και σε κάποιες περιπτώσεις και στο -10, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα εσπεριδοειδή αλλά και σε ελαιόδεντρα που ήταν ήδη κλαδεμένα μετά τη συγκομιδή. Δεν έχει πουληθεί ούτε το 10% των πορτοκαλιών, ενώ έχουν καταστραφεί και μονοετείς καλλιέργειες, όπως κηπευτικά και σιτηρά. Η χρονιά για τους αγρότες των Μακρισίων εξελίσσεται σε εφιάλτη, αφού μετά την ελαιοπαραγωγή χάνεται εισόδημα και από τα πορτοκάλια», είπε ο κ. Γριβάκης.

Ο παραγωγός Γιώργος Χατζόπουλος εξέφρασε φόβους για την κατάσταση του προϊόντος και τις επιπτώσεις του στην τιμή.

«Ο κόσμος ακόμα μαζεύει πορτοκάλι καθώς εδώ και καιρό οι έμποροι έπαιρναν μόνο τα “χοντρά” και είχαν μείνει πίσω τα πιο μικρά. Τώρα ήρθαν οι εξαγωγείς που έχουν πέσει και οι τιμές και μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ζημιά στο προϊόν από την κακοκαιρία. Εάν υπάρξει ζημιά τότε θα πάψει να υπάρχει και το μικρό ενδιαφέρον που υπήρχε σήμερα από πλευράς των εξαγωγέων», ανέφερε.

Ο καιρός «έκαψε» τα πορτοκάλια στα Καλυβάκια

Σοβαρή ζημιά εχουν υποστεί οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, εξαιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού των τελευταίων ημερών. Η διαδικασία της συγκομιδής των προϊόντων μόλις είχε ξεκινήσει με το νέο έτος, όμως πολύ μικρές ποσότητες έχουν πουληθεί ως τώρα, γεγονός που ζημιώνει δραματικά το εισόδημα των παραγωγών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, Πάνος Γεωρακόπουλος, οι παραγωγοί περίμεναν φέρος ικανοποιητική συγκομιδή για να καλύψουν τη «χασούρα» από το ελαιόλαδο, όμως η κακοκαιρία ανέτρεψε τα σχέδιά τους και τους φέρνει πλέον σε δύσκολη θέση.

«Οι ημέρες ήταν δύσκολες με τον χιονιά. Τρεις ημέρες ήταν μαρτύριο. Οι περισσότεροι έβαλαν σε λειτουργία τα αντιπαγετικά. Υπάρχει παραγωγή στα δέντρα καθώς είμαστε στη διαδικασία της συγκομιδής. Είναι καλή η χρονιά στην παραγωγή καθώς είναι η χρονιά για τα πορτοκάλια με πολύ καλή ποιότητα. Όμως με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα ζητήσαμε από το δήμο να γίνει αναγγελία για παγετό. Ευτυχώς αλλάζει ο καιρός και ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Φοβόμαστε όμως ότι μπορεί να έλθει μετά και άλλος χιονιάς και τότε ίσως η κατάσταση να επιδεινωθεί κι άλλο», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο παραγωγός της περιοχής, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω «βύθιση» των τιμών στα πορτοκάλια, αφού η ζημιά φαίνεται ότι είναι αρκετά σοβαρή.

«Δυστυχώς έχει πάρα πολύ πάγο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι ζημιές θα φανούν τις επόμενες μέρες και θα εξαρτηθεί με το πώς θα πάει ο καιρός το επόμενο διάστημα. Ο κόσμος δεν έκοψε πορτοκάλια γιατί η τιμή ήταν πολύ χαμηλή και υπήρχε μειωμένη ζήτηση. Τώρα που η ζήτηση ανέβηκε λίγο έπεσε πάγος. Μένει να φανεί τι τελικά θα γίνει και ποιο θα είναι το ύψος της ζημιάς», επισήμανε.

Όλη η επικαιρότητα