Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ίσα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Αντώνιος Χαροκόπος: «Η πανδημία COVID 19 αποκάλυψε με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία»

Ο κος Αντώνιος Χαροκόπος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και Γ’ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ σε δήλωση του για την σημερινή ημέρα τονίζει.

«Η πανδημία COVID 19 που συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη αλλά και τα έθνη παγκοσμίως αποκάλυψε με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους.

Τα άτομα με αναπηρία, ως μια από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που βίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχει εκτεθεί αποδεδειγμένα σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης εξαιτίας της πρωτόγνωρης για τα σύγχρονα δεδομένα υγειονομικής κρίσης.

Φανέρωσε επίσης τις σοβαρότατες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας και την ανεπάρκεια της Πολιτείας να λάβει ειδικά μέτρα στήριξης για την καθολική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα υγείας και την υγειονομική προστασία.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ανάκαμψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αδικίες και διακρίσεις, με γνώμονα τη δημιουργία ενός περιεκτικού, προσβάσιμου και βιώσιμου κόσμου, με την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.

Γι αυτό και είναι επιβεβλημένη η ανάγκη πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει υπογράψει και η χώρα μας. Η υλοποίηση των απαιτήσεών της από την Πολιτεία στην προσβασιμότητα, την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωση, την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια, την εργασία κ.α. αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Ως εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συμπορευόμαστε με την κοινωνία διότι η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας, η προάσπιση των δικαιωμάτων μας αποτελούν έννοιες αναφαίρετες».

Αγαθή Ρηγοπούλου: «Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνον ημέρα γιορτής, αλλά ενημέρωσης του προβληματισμού μας»

Από την πλευρά της η κα Αγαθή Ρηγοπούλου Πρόεδρος  του Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ» επισήμανε.

«3 Δεκεμβρίου και Παγκόσμια Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνον ημέρα γιορτής, αλλά ενημέρωσης του προβληματισμού μας.

Για ακόμη μια φορά, αυτήν την ημέρα όπως και κάθε χρόνο, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του σεβασμού απέναντι σε αυτά τα άτομα, καθώς η αναπηρία είναι κάτι που αφορά τον καθέναν μας ξεχωριστά. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, με την πανδημία να αποτελεί σχεδόν ‘’φυσιολογική καθημερινότητα‘’, σήμερα είναι η ημέρα που πρέπει να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας και να αγωνιστούμε πλάι σε αυτά τα άτομα και στις οικογένειές τους.  Η παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία είναι μια ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μια ημέρα υπενθύμισης και αναγνώρισης, που με μόχθο και αγώνες κατοχύρωσαν οι λεγόμενοι ‘’αόρατοι άγγελοι’’, οι γονείς αυτών των ατόμων. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς λοιπόν, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Εν όψει του 2022, τα άτομα αυτά όπως και οι γονείς τους, βιώνουν καθημερινώς, τον κοινωνικό αποκλεισμό την περιθωριοποίηση, και τον στιγματισμό.

Η ζωή των ατόμων με αναπηρία σαφώς και μπορεί να γίνει ευκολότερη, και στόχος μας παραμένει η πραγματική ισότητα, η οποία προϋποθέτει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική, και πολιτική ζωή.

Άλλωστε παραμένει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη νίκη, η συνέχιση λειτουργίας όλων των Ειδικών Σχολείων που είναι ένα από τα λιγοστά εφόδια που προσφέρει η χώρα μας στο μέλλον τους μεταδίδοντας παράλληλα  ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την κοινότητα για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενωθούμε για έναν σκοπό που δεν είναι άλλος παρά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Θεωρούμε τη ζωή μας δεδομένη. Η πορεία μας όμως παραμένει άγνωστη.

Μένει να αναρωτηθούμε, είμαστε άραγε όλοι εν δυνάμει άνθρωποι με αναπηρία; Τι θα γινόταν, αν εμείς βρισκόμασταν σε μια ανάλογη θέση; Ως εκ τούτου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τη σπουδαιότητα της ζωής προσφέροντας απλόχερα τον σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να ζουν με αυτονομία και αξιοπρέπεια».

Χρύσα  Ζούπη: Αποδέξου την διαφορετικότητα – Πολίτες με αναπηρία ή κοινωνία με αναπηρία?

Η κα Χρύσα Ζούπη Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου για την σημερινή ημέρα τόνισε.

«Με αφορμή την παγκόσμια “Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία” την 3η κάθε Δεκέμβρη θέλω να καταθέσω την άποψη μου .

Η αναπηρία δεν είναι ,ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει αποκλεισμό ,απομόνωση και οικογενειακή ντροπή.

Το επίσημο Κράτος έχει κάνει σοβαρά βήματα ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Έχει ακόμα δρόμο μπροστά ….

Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι “η πλήρης συμμετοχή και ισότητα”, η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικό -οικονομική ανάπτυξη.

“Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς” πρέπει να εφαρμοστεί στα σχολεία ,στις κοινωνικές δράσεις στην οικογένεια στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να υπάρχουν γονείς ,συγγενείς που μπορούν να κακοποιούν άτομα τα οποία χρειάζονται την βοήθειά τους και την στήριξή τους.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν μεγάλη δύναμη ψυχής ,πλατύ χαμόγελο και πολύ αγάπη.

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους….

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!!!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΕΣΥ Ο ΥΓΙΗΣ…

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΑ ΤΟΥ ….ΜΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ευχή:

Όσοι είστε υγιείς μην κάθεστε απαθής σε ότι συμβαίνει γύρω σας

Μην αφήνετε δευτερόλεπτο να κάνετε κάτι αργότερα

Δώστε ζωντάνια και χαρά στην καθημερινότητα όλων μας.

Δώστε απλόχερα καλημέρες στον διπλανό σας και δημιουργείστε συνθήκες για την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης».

Αγγελική Πετρόγιαννη: «Επιλέγοντας την ελπίδα, όλα είναι δυνατά»

Η κα. Αγγελική Πετρόγιαννη Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου επισήμανε για την σημερινή ημέρα.

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη και έχει σαν στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας. Παράλληλα, έχει σαν σκοπό να κινητοποιήσει την πολιτεία υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Δουλεύοντας καθημερινά με την αναπηρία κατανόησα πως όλα ξεκινούν από την κουλτούρα που έχουμε ατομικά και τη στάση που κρατάμε απέναντι στη διαφορετικότητα. Η στάση αυτή καθορίζει και αντανακλά το κατά πόσο αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας με σοβαρές δυσκολίες. Το πρόβλημα της ένταξης δεν είναι δικό τους αλλά καθαρά δικό μας. Στόχος μας είναι μέσα από την οπτική και τις πράξεις μας, οι άνθρωποι με αναπηρία νιώθουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε τις ευθύνες συνεχώς στην Πολιτεία (που φυσικά και ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία), ωστόσο θα πρέπει να στραφούμε στον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε τι προσφέρει ο καθένας ξεχωριστά για να εκλείψει ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας».

Όλη η επικαιρότητα