Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Να γίνουμε μια κοινωνία φιλόξενη για όλους τους ανθρώπους

Share

Όπως κάθε χρόνο, από το 1992, η σημερινή ημέρα εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

Καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας, που αρκετές φορές κλείνει τα … μάτια και ξεχνά ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί αναμεταξύ τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ως μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία είναι υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης, τονίζει τον μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που τιμάται κάθε χρόνο την 3η Δεκεμβρίου, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.  Αναλυτικά, στο μήνυμα η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρει: «Η Κυβέρνηση εργάζεται αδιάκοπα και σε πολλά επίπεδα για την έμπρακτη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους. Και αυτό το κάνει με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και πολιτικές με γνώμονα όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν απόλυτη πρόσβαση και υποστήριξη. «Ομπρέλα» όλων αυτών των δράσεων που αναπτύσσονται από τα συναρμόδια υπουργεία είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει καταρτίσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση.

Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την στρατηγική προώθησης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ήδη τον Οκτώβριο, εγκαινιάστηκαν στην Ηλεία οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου και έτσι η αποϊδρυματοποίηση γίνεται πράξη στον Νομό μας, καθώς η χώρα μας εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αναπηρία.

Μια στρατηγική που παρέχει το πλαίσιο για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να διασφαλίζεται ότι μπορούν να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την μετάβαση από τις ιδρυματικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά οριζόντιων πολιτικών για την επίλυσή προβλημάτων που ακόμη υπάρχουν. Τέσσερις σημαντικές αλλαγές βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, το ψηφιακό μητρώο αναπηρίας, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, αναμορφώνεται το ειδικό σώμα γιατρών για την πιστοποίηση αναπηρίας ενώ υλοποιείται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού.

Και δεν μένουμε μόνο σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε με οδικό χάρτη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με ουσιαστικά βήματα και έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον Άνθρωπο».

Μιχ. Κατρίνης: «Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.: 1 στους 10 συνανθρώπους μας αντιμετωπίζεται, ακόμη, σαν πολίτης ‘’β’ κατηγορίας’’»

Ο σεβασμός του δικαιώματος στη ζωή με αξιοπρέπεια των Ατόμων με Αναπηρία είναι προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική πολιτεία. Και μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία δε μπορεί να νοείται ως τέτοια, αν δεν είναι μια πολιτεία συμπεριληπτική, μια πολιτεία όπου κάθε είδους διάκριση θα αποτελεί παρελθόν και το αυτονόητο δεν θα χρειάζεται να τονίζεται κάθε 3η Δεκεμβρίου. Πλέον, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι ενημερωμένος, σε σχέση με τις τεράστιες δυσκολίες που τα Άτομα με Αναπηρία, καθημερινά, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.

Πλέον, είναι η ώρα να περάσουμε σε συγκριμένα θεσμικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, χωροταξικά και οικονομικά μέτρα και δράσεις που θα ανακουφίζουν και θα δίνουν προοπτική για μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και κοινωνική ένταξη στους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, που σημειωτέον ότι αποτελούν το καθόλου ευκαταφρόνητο 10% του πληθυσμού.

Σήμερα επιπλέον, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η διαμόρφωση ενός προγράμματος με επαρκείς πόρους που θα δίνει τη δυνατότητα στα Άτομα με Αναπηρία να βελτιώσουν τις υποδομές προσβασιμότητας στο σπίτι ή στην εργασία τους, υποχρέωση που βέβαια επεκτείνεται εξίσου και στις δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες του δημόσιου χώρου. Το ΠΑΣΟΚ σε στενή συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα έφερε στο προσκήνιο τις έννοιες της προσβασιμότητας και της ισότητας για τα ΑμεΑ από τα πρώτα, ακόμη, χρόνια των κυβερνήσεων του, προχωρώντας σε γενναία μέτρα ένταξης και στήριξης.

Σήμερα, με κάθε όπλο που διαθέτει, συνεχίζει την προσπάθεια για το χτίσιμο μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης με γενναία μέτρα ένταξης και στήριξης που εγγυώνται την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνία. Καμία άλλη λύση δεν είναι επαρκής, παρά μόνο η πλήρης και ολοκληρωτική ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό κορμό, χωρίς αστερίσκους ή ημίμετρα. Είναι ζήτημα ταυτοτικό για μια ώριμη δημοκρατία και έναν προηγμένο πολιτισμό. Και γι’ αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Χαρ. Μπονάνος: «Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε ειδική μεταχείριση. Ζητάνε ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή»

Η 3η Δεκεμβρίου, Εθνική & Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί ημέρα αγώνα διεκδίκησης και υπενθύμισης στην Πολιτεία για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην καθολική συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα που απασχολούν τον αναπηρικό χώρο. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος δηλώνει: «Η 3η Δεκεμβρίου δίνει μια ευκαιρία σε όλους μας, να εστιάσουμε στα άτομα αυτά, που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «Κοινωνικού αποκλεισμού». Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε ειδική μεταχείριση. Ζητάνε ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική , πολιτική και οικονομική ζωή. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία αποτελεί χρέος όλων μας , αφού τελικά  η  ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής αποτελεί δικαίωμα που  μας αφορά όλους. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τους συλλόγους η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί δράσεις που σχετίζονται με την ανεξάρτητη διαβίωση, τη κοινωνική ενσωμάτωση, τη κινητικότητα, την ενημέρωση για θεσμικά θέματα κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρίες, την άσκηση δικαιωμάτων ισότιμης μεταχείρισης και την  βελτίωση της προσβασιμότητας .Σαν Περιφερειακή αρχή ,θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία καθώς η ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών αποτελεί δείκτη του πολιτισμού μιας κοινωνίας.».

Γιώργος Παπανικολόπουλος: «Να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να επέλθει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία»

Ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ Γιώργος Παπανικολόπουλος για την σημερινή ημέρα τονίζει:  «3 Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο. Επομένως, πρόκειται για έναν αριθμό ατόμων που πρέπει να μας προβληματίσει σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ενεργοποιηθούμε και να θεμελιώσουμε την ισοτιμία των ατόμων αυτών, με τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Μέσω της στρατηγικής που ακολουθείται από τα Ηνωμένα έθνη, επικυρώνεται ότι η πλήρης υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρίες, αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

​Γι’ αυτό το σκοπό τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να επέλθει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, εκείνων που θα λειτουργήσουν ως στυλοβάτης στην προώθηση του οράματος της κοινωνικής ενσωμάτωσης και αποδοχής.

​Έχουμε κατορθώσει με συνεχή αγώνα, ιδιαίτερη αφοσίωση και υπέρμετρη επιμονή, να άρουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να είναι κοινό κτήμα όλων των πολιτών της κοινωνίας, στο πλαίσιο της πραγματικής και όχι της τυπικής ισότητας. Επομένως, με εφαλτήριο αυτή τη θέση έχουμε προάγει την αρχή των ίσων ευκαιριών σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με σεβασμό στην ατομική και ομαδική ιδιαιτερότητα».

Διονύσης Καλαματιανός για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: «Διαβίωση δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς»

Υποχρέωση της πολιτείας στα πλαίσια της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι να δομήσει μια κοινωνία συμπερίληψης, δίχως διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των αξιακών αρχών είναι η μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία και η ισότιμη παρουσία και συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Θα πρέπει, λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά να αναρωτηθούμε:

  • Έχει υπάρξει στο πέρασμα του χρόνου ουσιαστική πρόοδος και βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ατόμων με Αναπηρία;
  • Είμαστε ικανοποιημένοι από τον βαθμό κοινωνικής ενσωμάτωσής τους;
  • Έχουμε εξαλείψει τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς;
  • Έχουν στηριχθεί και ενισχυθεί έμπρακτα οι οικογένειες, γονείς και κηδεμόνες, των Ατόμων με Αναπηρία;

Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου, οφείλουμε να παραδεχτούμε, όμως, πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά-πολιτισμικά δρώμενα. Είναι αναγκαίο να τους εξασφαλίσουμε πληρέστερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στις ψηφιακές υπηρεσίες και στον αθλητισμό. Να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν και θα ενισχύσουν την αυτόνομη διαβίωση.

Τα άτομα με αναπηρία είναι ενεργοί πολίτες και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας, με σπάνια χαρίσματα και ταλέντα. Δεν επαιτούν λίγη προσοχή ή μια απλή εξυπηρέτηση. Αντίθετα, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα σε ίσες ευκαιρίες και σε προσβασιμότητα. Είναι, λοιπόν, χρέος όλων μας να ενεργοποιηθούμε, ώστε να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και με ενσυναίσθηση να διαμορφώσουμε ένα νέο, ανοιχτό και δημιουργικό πλαίσιο με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Γιάννης Πλεμμένος: Στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία-Για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμα καλύτερο αύριο

Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1992 για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και τον οικογενειών τους αλλά και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας.

Το κείμενο της σύμβασης του ΟΗΕ όπως κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 10 Απριλίου του 2012 ως σύνολο, αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους άρθρων της, διέπονται από οκτώ κατευθυντήριες αρχές τις οποίες όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να τηρούμε απαρέγκλιτα:

-Απαγόρευση των διακρίσεων.

-Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.

-Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.

– Ισότητα των ευκαιριών. -Προσβασιμότητα. – Ισότητα μεταξύ των φύλων

-Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους. Τα μηνύματα αυτά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας, οφείλει να πηγάζει από τον σεβασμό προς τον ίδιο μας τον εαυτό, από την ίδια την παιδεία που έχουμε σαν άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και τα αδιέξοδα όλων των προηγούμενων χρόνων που οδηγούσαν στην συστηματική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία, ωστόσο δεν είναι αρκετά προκειμένου να υπάρξει ισότητα μεταξύ του συνόλου των πολιτών. Είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία… Για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμα καλύτερο αύριο.

Λευτέρης Βαρουξής, Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, στην κατανόηση, στην αποδοχή και στην συμπερίληψη.

Η 3η Δεκέμβρη, υπενθυμίζει σε όλους μας, τον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία, για ίσες ευκαιρίες, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, να προασπίζουμε τα δικαιώματά τους, και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για τη εξάλειψη οποιασδήποτε παθογένειας στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι οι υποχρεώσεις μας.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΕΕΕΚ ΠΥΡΓΟΥ

ΙΣΗ ΖΩΗ, ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας. Η πιο ευπαθής ομάδα στην κοινωνία μας είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Τα ΑμεΑ δεν είναι κάποιοι άλλοι, είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. Η περιθωριοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί γιατί συνεπάγεται έλλειψη ανθρωπισμού και ευαισθησίας από την κοινωνία, απουσία εξευγενισμού της ψυχής, μειωμένο ήθος και τελικά έλλειψη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνείδησης, στοιχεία που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι μια τέτοια κοινωνία που δε μεριμνά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αναξιοκρατική και επομένως μη δημοκρατική και πολιτισμένη. Ο δείκτης άλλωστε της κουλτούρας ενός λαού σχετίζεται άμεσα με τη στάση των πολιτών και της πολιτείας απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας πρέπει όλοι να αποβάλουμε κάθε προκατάληψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να κατανοούμε τα προβλήματά τους και να είμαστε αρωγοί τους, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη. Η αδιαφορία μας, η περιφρόνηση και η ρατσιστική αντιμετώπισή τους, είναι απάνθρωπη στάση ζωής, που πληγώνει τα άτομα αυτά και πολλές φορές τους αναστέλλει τη διάθεση για ζωή. Να συνειδητοποιήσουμε, επίσης, ότι ο ένας για τον άλλο μπορεί να γίνει ένας μικρός «θεός». Να αγκαλιάζουμε με αγάπη τις πρωτοβουλίες τους, να τους συμπαραστεκόμαστε και να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητές τους ώστε με τον τρόπο αυτό να τονώνεται η ψυχολογία τους και να αποκτούν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Με τη συμπαράσταση και την κατανόησή μας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν εύκολα να μεταβληθούν σε άτομα με ειδικές ικανότητες. Δεν πρέπει, βέβαια, να μας διαφεύγει πως άτομα με σωματικές αναπηρίες έχουν διαπρέψει στις Τέχνες και στα Γράμματα. Η συμπαράστασή μας στα άτομα αυτά πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, γιατί μόνο έτσι θα διευκολύνουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας. Πρέπει και οφείλουμε να διοργανώνουμε μαζί τους διάφορες εκδηλώσεις, ώστε να τους δίνουμε την ευκαιρία, με ίσους όρους, να εκδηλώνουν την ικανότητά τους και να αποκαλύπτουν το ταλέντο τους. Εξάλλου, καθημερινά διαπιστώνουμε όχι μόνο την αγωνιστικότητα των ατόμων αυτών, αλλά και τις δυνατότητές τους. Οφείλουμε, επομένως, να βοηθήσουμε και εμείς να αισθάνονται κοινωνικά χρήσιμοι, όπως είναι και στην πραγματικότητα. Αυτή, εξάλλου, η συμπεριφορά φανερώνει και τον ανθρωπιστικό μας πολιτισμό.

Στο σχολείο μας, το ΕΕΕΕΚ Πύργου, λειτουργούμε όλοι σαν μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, σεβασμού και στήριξης για τους αγαπημένους μας μαθητές και τις οικογένειες τους. Όλοι αγωνιζόμαστε με ζήλο, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και με την δέουσα επιστημονική κατάρτιση, ώστε οι μαθητές μας να φοιτούν σ’ ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό περιβάλλον. Βασική επιδίωξη του σχολείου μας, είναι η παροχή ευκαιριών στους μαθητές μας για την ανάπτυξη των ποικίλων δεξιοτήτων τους, με απώτερο στόχο την ύπαρξη ανεξάρτητων και ευτυχισμένων νέων. Επιθυμία μας, είναι τα παιδία αυτά, που τα αντιμετωπίζουμε σαν δικά μας παιδιά, να είναι χαρούμενα και να νιώθουν δημιουργικά μέσα στο σχολείο τους. Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους γονείς, συμπαραστάτες στους αγώνες τους και θα δίνουμε το δικό μας αγώνα για την ίδρυση στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την άμεση ίδρυση τους, γιατί οφείλει να αγκαλιάσει με στοργή τα άτομα αυτά, να είναι απλόχερη σε χρηματοδοτήσεις και να εκλάβει ως πρωταρχικό της χρέος τη συμπαράστασή της, προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ειδικές ανάγκες. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό θα αποδείξει και τον πολιτικό της πολιτισμό. Αν το κάνουμε όλοι αυτό τότε η πρόοδος της κοινωνίας μας θα είναι αναμφισβήτητη.

Σ΄ αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η στήριξη που έχουμε από την τοπική κοινωνία, τόσο τις αρχές όσο και τους απλούς πολίτες που καθημερινά και έμπρακτα διευκολύνουν το έργο μας και στέκονται αρωγοί στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Υπάρχουν τοπικοί επαγγελματίες που καθημερινά φροντίζουν για το πλήρες πρωινό των μαθητών μας.  Η ευόδωση της προσπάθειας μας, αυτής είναι απόρροια της στήριξης όλων των ένθερμων υποστηρικτών του έργου μας, που ανώνυμα και ανιδιοτελώς προσφέρουν στα παιδιά μας. Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους  θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και τις καλύτερες ευχές μας να τους συνοδεύουν στη ζωή τους. Εμείς το προσπαθούμε, ελάτε να το κάνουμε όλοι μαζί! Ας ανοίξουμε την ψυχή μας να δώσουμε αγάπη, στήριξη και ευκαιρίες, γιατί είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο αγάπης, αποδοχής και συμπαράστασης.

Αγαθή Ρηγοπούλου, πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ Ηλείας « Ήλις»

«Εμείς οι γονείς των παιδιών με αναπηρία δεν χρειαζόμαστε την ημέρα αυτή για να γιορτάσουμε»

«3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Κάποιοι τη θυμούνται μια φορά τον χρόνο… Κάποιοι λίγο περισσότερο… Εμείς οι γονείς των παιδιών με αναπηρία δεν χρειαζόμαστε την ημέρα αυτή για να γιορτάσουμε.

Εγώ προσωπικά γιορτάζω κάθε μέρα όταν ακούω το παλληκάρι μου (ενώ δεν έχει λόγο) να λέει την λέξη μαμά μου άπειρες φορές τη μέρα, να χαμογελάει, και η αγκαλιά του να διώχνει ότι στενάχωρο με απασχολεί. Επίσης γιορτάζω κάθε μέρα όταν τα καταπληκτικά παιδιά μας μου δείχνουν με τον μοναδικό τρόπο τους την αγάπη τους, με το γλυκό τους χαμόγελο την αγκαλιά τους. Οι αναπηρίες των περισσότερων παιδιών μας δεν φαίνονται, είναι αόρατες… Κι όμως υπάρχουν αυτά τα παιδιά, ζουν ανάμεσά μας. Είναι τα παιδιά αυτά που όσο κι αν μεγαλώνουν ηλικιακά, παραμένουν πάντα παιδιά, χρειάζονται πάντα τη στήριξή μας, τη φροντίδα μας. Εμείς οι γονείς είμαστε η φωνή τους, γιατί δεν μπορούν από μόνα τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα στη ζωή τους.

Θέλω για λίγο να σκεφτείτε… Δεν θα σας πω για το 24ωρο μιας μητέρας και ενός παιδιού με αυτισμό, νοητική στέρηση. Θα σας πω απλά αν δεν βγάλουμε τα παιδιά μας έξω μια βόλτα, μόνα τους δεν μπορούν να το κάνουν, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα, δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στις ατομικές ανάγκες υγιεινής, έχουν εκρήξεις που πρέπει να διαχειριστούμε με ηρεμία, υπομονή και αγάπη. Και έρχεται το τέλος της μέρας και έχεις πολλές φορές φτάσει στα όρια της αντοχής σου. Περνούν τα χρόνια, μεγαλώνεις… Και μια σκέψη σε βασανίζει…. Έχω δικαίωμα να πεθάνω, τι θα γίνει αυτό το παιδί;

Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν δομές, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, που να μπορούν να φιλοξενούνται, εκπαιδεύονται και να περνούν δημιουργικά, έτσι ώστε να νιώθουν ενεργά και ισότιμα μέλη. Και οι γονείς να νιώσουν μία σιγουριά και ασφάλεια για τα παιδιά τους. Όνειρό μου και κάθε μάνας είναι να δημιουργηθούν στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης. Ζητάμε τα αυτονόητα.

Σταματόπουλος Ανδρέας Ψυχολόγος ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ

«Η κοινωνία και η πολιτεία να ρίξουν το βλέμμα τους στις καθημερινές ανάγκες των ΑμεΑ»

«3 Δεκεμβρίου σήμερα, και η μέρα είναι αφιερωμένη στους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Είναι μια μέρα που καθιερωμένα στρέφουμε όλοι την προσοχή μας στους ανθρώπους με αναπηρία. Ωστόσο το σημαντικό ζήτημα δεν είναι η μέρα αυτή καθεαυτή. Το σημαντικότερο είναι πως υπάρχει μια μέρα που θυμούνται όλοι τα ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας.

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η κοινωνία και η πολιτεία πολλές φορές κλείνει τα μάτια στο ζήτημα της αναπηρίας. Η προσβασιμότητα, η αποδοχή και οι εν γένει υπηρεσίες προς τους συνανθρώπους μας με αναπηρία πάσχουν. Υπάρχουν κενά τα οποία δημιουργούν θυμό, οργή και την αίσθηση της απόρριψης σε όλους μας όσοι ασχολούμαστε καθημερινά με τις ανάγκες τους προσπαθώντας να καλύψουμε ο,τι μπορεί να καλυφθεί.

Ζητάμε λοιπόν από την κοινωνία πρωτίστως αλλά και την πολιτεία έπειτα να ρίξει το βλέμμα της στις καθημερινές ανάγκες των ΑμεΑ με ενσυναίσθηση και μέριμνα ώστε να βελτιώσει την ζωή τους . Δεν υπάρχουν άνθρωποι β κατηγορίας και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς όλους! Σήμερα είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, οι υπόλοιπες 364 όμως είναι το στοίχημα και το χρέος για όλους μας απέναντι στους συνανθρώπους μας».

Ζούπη Χρύσα

Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου, Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου,Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ»

Πολίτες με αναπηρία ή κοινωνία με αναπηρία;

Με αφορμή την παγκόσμια «Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» την 3η κάθε Δεκέμβρη θέλω να καταθέσω την άποψή μου. Η αναπηρία δεν είναι ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχει αποκλεισμό, απομόνωση και οικογενειακή ντροπή. Το επίσημο Κράτος έχει κάνει σοβαρά βήματα ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Έχει ακόμα δρόμο μπροστά ….

Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι «η πλήρης συμμετοχή και ισότητα», η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικό -οικονομική ανάπτυξη. «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» πρέπει να εφαρμοστεί στα σχολεία, στις κοινωνικές δράσεις στην οικογένεια στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να υπάρχουν γονείς ,συγγενείς που μπορούν να κακοποιούν άτομα τα οποία χρειάζονται την βοήθειά τους και την στήριξή τους. Τα άτομα με αναπηρία έχουν μεγάλη δύναμη ψυχής, πλατύ χαμόγελο και πολύ αγάπη. Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους….

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!! ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΕΣΥ Ο ΥΓΙΗΣ… ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΑ ΤΟΥ ….ΜΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Ευχή: Οι υγιείς μην κάθεστε απαθής σε ότι συμβαίνει γύρω σας Μην αφήνετε δευτερόλεπτο να κάνετε κάτι αργότερα Δώστε ζωντάνια και χαρά στην καθημερινότητα όλων μας. Δώστε απλόχερα καλημέρες στον διπλανό σας και δημιουργείστε συνθήκες για την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΚΕΔΑΣΥ Ηλείας

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992.

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Κάθε χρόνο η μέρα αυτή λειτουργεί ως κίνητρο για την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σχετικά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και μια ευκαιρία για την προώθηση δράσεων υποστήριξής τους.

Ο όρος «αναπηρία» είναι ένας γενικός όρος που σηματοδοτεί την επικοινωνία σε σχέση με τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες λόγω των φυσικών/σωματικών, και διανοητικών τους προσόντων, όμως είναι αμφισβητούμενος. Για κάποιους ειδικούς, η αναπηρία παραπέμπει σε κάθε περιορισμό ή ανικανότητα επιτέλεσης των ρόλων ή των εργασιών που έχει καθορίσει η κοινωνία και που προβλέπεται να επιτελέσει το άτομο εντός συγκεκριμένων κοινωνικών πλαισίων. Μια άλλη έννοια της αναπηρίας είναι ότι πρόκειται για κάθε περιορισμό ή έλλειψη ικανότητας να επιτελεί εργασίες ή ρόλους με τον τρόπο που θεωρείται κανονικός για ένα άτομο. Οι σύγχρονες απόψεις για την αναπηρία αναγνωρίζουν ότι τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος
αλληλεπιδρούν με τις ικανότητες ενός ατόμου και προσδιορίζουν τη λειτουργική του απόδοση. Από αυτή την άποψη, η ύπαρξη αναπηρίας δεν καθορίζεται εξ ολοκλήρου από τη σωματική λειτουργία ή ανεπάρκεια.O πρωταρχικός ρόλος της εκπαίδευσης είναι η απρόσκοπτη κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών/ατόμων με αναπηρία, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι η
προώθηση της συμπερίληψης στα σύγχρονα σχολεία συμβάλλει στην ανάπτυξη στάσεων αποδοχής και σεβασμού στο διαφορετικό τόσο από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς όσο κι από την ίδια την κοινωνία.

Επιδιώκοντας τη συμπερίληψη, το σχολείο συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός αναλυτικού σχολικού προγράμματος που θα διευκολύνει τους
μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του εκάστοτε μαθητή, αξιοποιώντας τις κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους, τεχνικές, μέσα διδασκαλίας και προσαρμογές με στόχο την πληρέστερη ανταπόκρισή του στο αναλυτικό πρόγραμμα, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις προϋπάρχουσες γνώσεις και τις δυνατότητές του. Η εφαρμογή των αρχών της Καθολικής Σχεδίασης για Μάθηση για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία είναι υποχρεωτική τόσο κατά το σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού όσο και κατά την επιλογή του πάσης φύσεως εξοπλισμού (συμβατικού και Υποστηρικτικών Τεχνολογιών), των κτιριακών υποδομών αλλά και κατά την ανάπτυξη όλων των πολιτικών και διαδικασιών των ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΑΣΥ.

Οι ίδιοι οι μαθητές, μπορούν κι οφείλουν να συνδράμουν στη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού κλίματος στα σχολεία. Οι μαθητές μέσω των
ομαδοσυνεργατικών εργασιών δημιουργούν έναν ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας που προάγει ένα κλίμα ισότητας και ενσωμάτωσης της κάθε διαφορετικότητας. Μέσω του διαλόγου εντός της σχολικής τάξης ακόμα και οι μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή διαφέρουν, παρακινούνται να εμπλακούν ενεργά, με αποτέλεσμα να τους γνωρίσει καλύτερα η τάξη και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στα παιδιά και γενικά στα άτομα με αναπηρία και να αναλάβουμε ενεργό ρόλο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αν θέλουμε να θέσουμε τα θεμέλια για μια υγιή, πολιτισμένη και ανθρωποκεντρική κοινωνία. Μια κοινωνία που οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα τον κάθε πολίτη προσφέροντας του ίσες ευκαιρίες μάθησης, ώστε να ενταχθεί στον κοινωνικό σύνολο αξιοποιώντας την προσωπική του αξία.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητούν την αλληλοαποδοχή, την αρμονική συμβίωση τους με το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη, με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Στόχος είναι η πραγματική ισότητα, ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Η Προϊσταμένη & ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ηλείας