Ηλεία Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: «Νιώθουμε ανεπιθύμητοι…»

«Αφιλόξενος» ο Πύργος και η Ηλεία για τα ΑΜΕΑ – «Νιώθουμε ανεπιθύμητοι σε αυτό το νομό» δηλώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες που μας μίλησαν για την σημερινή μέρα  

Ο Πύργος και γενικότερα η Ηλεία είναι αφιλόξενοι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα όσον αφορά την μετακίνηση του στις μεγάλες πόλεις της Ηλείας.

Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει …

Από τους δρόμους οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι, από τα πεζοδρόμια τα οποία δεν μπορούν να ανέβουν και να τα διαβούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα για να μπορέσουν οι πόλεις της Ηλείας να γίνουν φιλικές προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δηλαδή τα ΑμεΑ και για να γίνει αυτό θα πρέπει σε βάθος χρόνου να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές και αυτοί οι άνθρωποι να μην αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Στις δηλώσεις τους για την παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ μας τόνισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο έχουν, είναι σίγουρα η ασφάλεια στις μετακινήσεις τους, αφού πρέπει να φτιαχτούν σημεία πρόσβασης σε όλη την πόλη και το νομό, όπου θα μπορούν τα ΑΜΕΑ να τις χρησιμοποιούν χωρίς πρόβλημα.

Ειδάλλως δεν θα μπορέσουν ποτέ να νιώσουν ευπρόσδεκτοι στον ίδιο τον τόπο τους. Επίσης πάρα πολύ άσχημο είναι το φαινόμενο αυτοκίνητα και άλλα οχήματα να αράζουν πάνω σε διαβάσεις ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ή ακόμη και σε παρκινγκ τα οποία είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ. Και αυτό δυστυχώς το φαινόμενο είναι πάρα πολύ συχνό στην Ηλεία… Επίσης τα ΑΜΕΑ δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά καταστήματα, σε καφετέριες, ή σε τράπεζες και αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνουν φιλικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έτσι ώστε αυτά να μην αισθάνονται ότι η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη …

Σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε πάρα πολύ πίσω και αυτό πρέπει να αλλάξει πολύ γρήγορα!

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλη την Ηλεία και στον Πύργο αλλά και στην Αμαλιάδα, αν θέλουμε να φτάσουμε σε μία Ελλάδα η οποία πραγματικά θα είναι ανεπτυγμένη και φιλική προς όλους τους πολίτες της.

Ενόψει λοιπόν της σημερινής ημέρας, που είναι  η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, η εφ. «Πατρίς»  έκανε ένα ρεπορτάζ με ανθρώπους ΑΜΕΑ και σίγουρα αυτά τα οποία μας είπαν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πρέπει να μας προβληματίσουν όλους και σίγουρα θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να γίνουν οι συνθήκες διαβίωσής τους και οι μετακινήσεις τους ακόμη καλύτερες…

Γιώργος Παπανικολόπουλος, γραμματέας του σωματείου παραπληγικών της Ηλείας

«Τα τελευταία έξι χρόνια το σωματείο μας προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην πόλη του Πύργου και σε όλη την Ηλεία, όσον αφορά τα άτομα για αναπηρία. Τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά για οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα νιώθουν ανεπιθύμητοι όχι μόνο στον Πύργο, αλλά σε πολλές πόλεις της Ηλείας. Και στην Αμαλιάδα, αλλά και στην Ζάχαρω τα άτομα με κινητικά προβλήματα δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν και αυτοί σε μία υπηρεσία, σε ένα μαγαζί, σε μία καφετέρια και να κάνουν γενικότερα μία υποχρέωσή τους. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στην Ηλεία. Στον Πύργο υπάρχουν τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση για ΑΜΕΑ, υπάρχουν μαγαζιά και υπηρεσίες που δεν έχουν και αυτά πρόσβαση για μας. Στην Αμαλιάδα ακόμη και το ΚΤΕΛ δεν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ! Ούτε η αστυνομία δεν έχει, ενώ μας έχουν αποκλείσει και από το δημαρχείο της Ζαχάρως, όπου ούτε εκεί υπάρχει πρόσβαση για εμάς.

Αν θέλουμε να μεταβούμε εκεί γιατί θέλουμε να ενημερωθούμε για ένα θέμα, να έχουμε μια συνάντηση δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα γιατί το δημαρχείο δεν έχει καμία πρόσβαση για μας.

Όσον αφορά τα παρκινγκ ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουμε ακόμη προβλήματα, αν και αυτό το θέμα μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα παρκινγκ ΑΜΕΑ είναι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για να εξυπηρετούνται δηλαδή τα αμαξίδια που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβαση στην πλατεία. Γενικά στην πλατεία και στις υπηρεσίες το 90% των πεζοδρομίων έχει κάποιες ακατάλληλες ράμπες. Το αμαξίδιο δεν μπορεί να ανέβει τα πεζοδρόμια γιατί δεν έχουν φτιαχτεί καλά οι ράμπες.

Γενικά τα προβλήματα για τα άτομα ΑΜΕΑ είναι πάρα πολλά και πρέπει να μιλάμε μέρες για αυτά.

Γιάννης Πετρόπουλος, ταμίας παραπληγικών περιφερειακής ενότητας Ηλείας

Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι στις 3 Δεκέμβρη που είναι η παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ θα βγουν οι πολιτικοί και θα πούν ότι είναι δίπλα στα άτομα με αναπηρία. Δεν θέλω όμως να γίνει αυτό. Να βγούνε να πούνε μόνο λόγια. Θέλω και έργα από αυτούς. Ας αναλογιστούν και θα μιλήσω κυρίως για το δήμο μας όπου είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, τι τραβάμε καθημερινά και να έρθουν κάποιοι βουλευτές,  από την τεχνική υπηρεσία δίπλα σε εμάς, να πάρουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο και να δουν και αυτοί οι ίδιοι τα προβλήματα που υπάρχουν.

Δεν θέλουμε πλέον λόγια, θέλουμε μόνο πράξεις. Εγώ αυτό το τονίζω!

Να έρθουν δίπλα μας να κάτσουν σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο και να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πολλά μαγαζιά δεν έχουν πρόσβαση για μας και ερωτώ για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Για ποιο λόγο να γίνομαι και εγώ κακός με το μαγαζί. Γιατί να δίνονται άδειες και να ανοίγουν μαγαζιά χωρίς πρόσβαση για άτομα με αναπηρία; Όταν ανοίγει ένα καινούργιο μαγαζί δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία. Δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα προβλήματα για μας και όπως οι αρτιμελείς, έτσι και εμείς τα άτομα με αναπηρία έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Νίκος Φραγκούλης, αναπληρωτής γραμματέας σωματείου παραπληγικών

Όσον αφορά την 3ης Δεκέμβρη θέλω να πω ότι αυτή την ημέρα που είναι για τα άτομα με αναπηρία, την θυμούνται δυστυχώς μία φορά το χρόνο. Στην ουσία το πρόβλημα είναι καθημερινό και δεν το βλέπουνε οι αρμόδιοι και αυτό μας το αποδεικνύουν συνεχώς. Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε πράγματα, τα αυτονόητα δηλαδή και δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν. Κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε τον μεγαλύτερο Γολγοθά έτσι ώστε να καταφέρουμε αυτό που μας ανήκει. Δεν θα ήθελε κανείς να είναι στη θέση μας, αλλά δυστυχώς έτσι τα έφερε η ζωή. Ζητώ λοιπόν να είναι κοντά μας όλοι καθημερινά στα πρόβληματα που αντιμετωπίζουμε.

Ιωάννης Φλόκας, οργανωτικός γραμματέας του σωματείου παραπληγικών νομού Ηλείας

«Εγώ αυτό που θέλω να πω για όλους τους συμπολίτες μας που εθελοτυφλούν για τα προβλήματά μας και όχι μόνο, είναι δείξτε λίγη κατανόηση για κάτι που δεν μπορείτε να αποκτήσετε ή όποτε το αποκτήσετε, τότε μόνο ενδιαφέρεστε».

Όλη η επικαιρότητα