Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Όταν τα παιδιά, μας δείχνουν τον δρόμο…

Share

«Εγώ, αφού δεν μπορώ να δώσω ακόμα αίμα, υπόσχομαι ότι δεν θα ξαναγκρινιάξω ποτέ στον μπαμπά μου όταν χρειάζεται να λείψει από το σπίτι Σάββατο ή Κυριακή, για κάποια εξωτερική αιμοληψία», γράφει ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του 6ου Δημ. Σχολείου Πύργου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της εφημερίδας «Πατρίς» να μας γράψει τις σκέψεις του για την εθελοντική αιμοδοσία. Αν μπορούσαμε όλοι οι ενήλικες, να σκεφτούμε όπως ο Δημήτρης, σήμερα, η χώρα μας, δε θα είχε ανάγκη να εισάγει τεράστιες ποσότητες από την Ελβετία για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα.

Μέσα από το γράμμα του, ο Δημήτρης, παρακαλεί όλους εμάς που μπορούμε να δώσουμε αίμα, να το κάνουμε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που περιμένουν λίγο αίμα για να μπορέσουν να ζήσουν. Και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, είναι η καλύτερη ευκαιρία, να κάνουμε πράξη την προτροπή του μικρού Δημήτρη, που περιμένει πως και πώς να μεγαλώσει για να γίνει κι αυτός εθελοντές αιμοδότες.

Η 14η Ιουνίου, αφορμή για σκέψη και πράξη

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

-να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

-να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

-να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Η Ηλεία αιμοδοτεί

Τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία δραστηριοποιούνται 70 περίπου Σύλλογοι (Εθελοντών Αιμοδοτών, Πολιτιστικοί, Σχολεία, Σύλλογοι Γονέων – Κηδεμόνων, Επαγγελματικοί, Αθλητικοί, ΣΕΤΤΗΛ κ.α) οι ο οποίοι αιμοδοτούν δυο (κατά βάση) φορές τον χρόνο, με τη συνεργασία του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της Ηλείας σε αίμα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, εντάχθηκαν και οι δράσεις που οργανώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με πρωτοβουλία του νοσηλευτικού προσωπικού του Σταθμού Αιμοδοσίας, με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων του Πύργου.

Χθες το πρωί, στον χώρο του Σταθμού Αιμοδοσίας, πραγματοποιήθηκε αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, τα μέλη του οποίου έδωσαν συγκινητικό παρών. Εκεί, μπορούν όμως να απευθύνονται (καθημερινά 9:00-13:00, τα απογεύματα κατόπιν επικοινωνίας στο 2621082339) και όσοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες επιθυμούν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να σώσουν από μια έως τρεις ζωές.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής όμως, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Ποδηλατοβόλτα Αιμοδοσίας με τη συνεργασία των μελών του «Elis Wheelers Cycling Club», η οποία περιελάμβανε – εκτός από την ποδηλατοβόλτα, ενημέρωση των πολιτών για την αξία τη εθελοντικής αιμοδοσίας, οργανωμένη αιμοληψία αλλά και πολλά δωράκια και κεράσματα σε όσους συμμετείχαν στη δράση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Για τις παραπάνω δράσεις, η κα Έλσα Ζαχαριαδάκη, Διευθύντρια στον Σταθμό Αιμοδοσίας, δεν παρέλειψε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει την Προϊσταμένη του Σταθμού κα Παρασκευά, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις τεχνολόγους του Τμήματος για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν για την άψογη λειτουργία του τμήματος και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών καθώς και τον Διοικητή κ.Διαμαντόπουλο που στηρίζει το έργο της Αιμοδοσίας. Θερμές ευχαριστίες όμως εξέφρασε και προς τα μέλη του Elis Wheelers Cycling Club, προς τον Δήμαρχο Πύργου κ.Λιατσή, την Δωροτεχνική και την κα Μαντή (Επισκέπτρια Υγείας στο Κ.Υ Γαστούνης) για την συνεργασία και συμβολή τους στην επιτυχημένη δράση της Κυριακής, που επιθυμία και στόχος όλων είναι να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Ένα ακόμα «ραντεβού ζωής»

Οι δράσεις για την Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, κορυφώνονται σήμερα με την αιμοληψία που θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το  μεσημέρι. Η πρόσκληση σ’ αυτό το «ραντεβού ζωής» είναι ανοιχτή προς όλους τους υγιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Κι είναι η ευκαιρία να κάνουμε όλοι πράξη την προτροπή του μικρού Δημήτρη Αργυρόπουλου.